Monitorul Oficial 149/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0149 - Partea I - Luni, 13 iunie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind subvenționarea în proporție de 70% a dobânzii aferente creditelor bancare acordate de către băncile comerciale producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole

În temeiul art. 7 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea achiziționării de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole din producția internă, producătorii agricoli pot beneficia de credite bancare cu dobândă anuală subvenționată în proporție de 70%.

Beneficiarii de credite vor fi producătorii agricoli cu personalitate juridică - cu capital privat sau majoritar privat -, asociațiile agricole cu personalitate juridică - cu capital privat - și societățile comerciale prestatoare de servicii pentru agricultură - cu capital privat.

Art. 2. - Creditele se acordă cu dobânda pieței, cu respectarea următoarelor condiții:

  • să reprezinte cel mult 85% din prețul mașinilor și utilajelor cumpărate, diferența de 15% urmând a fi achitată din fonduri proprii de către beneficiari;
  • rambursarea creditului se va eșalona pe o perioadă de maximum 5 ani; pentru dobânzile la creditele aferente mașinilor și utilajelor agricole care vor fi achiziționate în anul 1994 se acordă o perioadă de grație până la 1 ianuarie 1995;
  • dobânzile calculate la creditele acordate, inclusiv cele aferente perioadei de grație, vor fi subvenționate în proporție de 70% pe an, începând cu 1 ianuarie 1995, din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Art. 3. - Ministerul Industriilor va lua măsurile necesare pentru realizarea, începând din anul 1994, a tractoarelor, combinelor, mașinilor și utilajelor agricole ce urmează a fi achiziționate potrivit prezentei hotărâri.

Art. 4. - Tractoarele, combinele, mașinile și utilajele agricole care se achiziționează din credite în condițiile prezentei hotărâri nu pot fi înstrăinate prin vânzare până la achitarea integrală a creditului acordat în condițiile prezentei hotărâri.

Art. 5. - Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Finanțelor vor elabora, potrivit art. 15 alin. 2 din Legea nr. 83/1993, în termen de 3 zile, norme metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 10 iunie 1994 | Nr. 267.

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii și alimentației,
Alexandru Lăpușan,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu



Acte ale administrației publice

Ministerul Agriculturii și Alimentației

Ordin pentru aprobarea Normelor privind măsurile sanitare veterinare care se aplică în cazul produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat și în alte situații de neîncadrare a acestora în prevederile legislației sanitare veterinare

Ministrul agriculturii și alimentației,
văzând nota nr. 26.349 din 13 aprilie 1994 a Direcției generale sanitare veterinare,
având în vedere prevederile art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinară nr. 60/1974[1], modificată prin Legea nr. 75/1991, art. 1 lit. d) din Legea nr. 12/1990[2] privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, art. 3 lit. C) pct. 22 din Hotărârea Guvernului nr. 794/1993 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 11/1994,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 785/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Alimentației,
emite următorul ordin:

1. Se aprobă Normele privind măsurile sanitare veterinare care se aplică în cazul produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat și în alte situații de neîncadrare a acestora în prevederile legislației sanitare veterinare, prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezentul ordin.

2. Direcția generală sanitară veterinară din Ministerul Agriculturii și Alimentației va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, care se va publica în Monitorul Oficial al României.

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
București, 16 mai 1994 | Nr. 21.


Anexă

Norme privind măsurile sanitare veterinare care se aplică în cazul produselor alimentare de origine animală cu termen de valabilitate expirat și în alte situații de neîncadrare a acestora în prevederile legislației sanitare veterinare
1. Măsuri sanitare veterinare care se aplică produselor alimentare de origine animală cu termen de valabilitate expirat

1.1. Produsele alimentare de origine animală se comercializează numai în cadrul termenului de valabilitate stabilit și declarat inițial de producător pe eticheta individuală și pe certificatul de calitate și atestat prin documentele sanitare veterinare însoțitoare.

1.2. Dacă pentru declararea termenului de valabilitate se folosește un sistem codificat, producătorii indigeni, respectiv importatorii, sunt obligați să prezinte cheia oficială a descifrării acestuia.

1.3. În situația în care, în termen de 15 zile, nu se prezintă cheia descifrării codului, produsului respectiv i se aplică aceleași măsuri sanitare veterinare ca și produselor alimentare de origine animală cu termen de valabilitate expirat.

1.4. Termenul de valabilitate și vechimea produselor alimentare de origine animală provenite din import și destinate consumului uman sau pentru hrana animalelor în România nu pot depăși limitele maxime prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și alimentației nr. 12 din 26 februarie 1993.

1.5. Produsele alimentare de origine animală provenite din import în perioada staționării în depozitele autorizate sanitar-veterinar se supun analizelor complete de laborator (organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, reziduuri, aflatoxine, parazitologice, contaminare radioactivă) pe cheltuiala importatorului, iar cele indigene destinate exportului vor fi supuse analizelor cerute de reglementările oficiale ale țării destinatare, pe cheltuiala exportatorului.

1.6. Analizele se vor execută în laboratoarele sanitare veterinare de stat, iar decizia de acceptare sau respingere se va stabili de către medicul veterinar de stat din circumscripția sanitară veterinară teritorială, pe baza rezultatelor buletinelor oficiale de analiză și a concluziilor rezultate din celelalte investigații sanitare veterinare (documente, anamneză, diagnostic).

1.7. Produsele alimentare de origine animală cu termen de valabilitate expirat se confiscă de către medicii veterinari de stat și se dirijează pentru utilizare conform prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, modificată prin Legea nr. 75/1991, în condițiile prevederilor art. 6 alin. 1 din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

1.8. Agentul economic, în sensul prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992, este obligat să se adreseze unităților de profil (Protan etc.), stabilite de medicul veterinar de stat, în vederea prelucrării tehnice a produselor alimentare de origine animală confiscate și să le transporte pe cheltuiala sa.

1.9. Produsele alimentare de origine animală care nu sunt admise la import, la opțiunea importatorului se resping de pe teritoriul României sau se supun prevederilor pct. 1.7 din prezentele norme.

2. Măsuri sanitare veterinare care se aplică în cazul neîncadrării produselor alimentare de origine animală în prevederile standardelor în vigoare, declarației de conformitate și declarației înscrise pe etichetă

2.1. Produsele alimentare de origine animală indigene, destinate consumului uman, trebuie să îndeplinească prevederile standardelor în vigoare, menționate în declarația de conformitate, și prevederile declarației înscrise pe etichetele aprobate de organele în drept.

2.2. Parametrii de integritate a produselor alimentare de origine animală provenite din import trebuie sa fie cel puțin egali cu cei prevăzuți în standardele și normele sanitare veterinare din România.

2.3. Avizele sanitare veterinare de import se eliberează de către Ministerul Agriculturii și Alimentației prin Direcția generală sanitară veterinară numai după prezentarea documentației tehnice referitoare la integritatea produselor alimentare de origine animală și după confirmarea acceptării condițiilor sanitare veterinare stabilite.

2.4. Importul de produse alimentare de origine animală destinate consumului uman sau pentru hrana animalelor în România se poate face numai în condițiile stabilite de Ministerul Agriculturii și Alimentației prin Direcția generală sanitară veterinară, direct din țările de origine care conferă garanții asupra situației lor epizootice prin reglementări bilaterale între autoritățile centrale sanitare veterinare, și din unitățile acceptate de partea română în urma verificării la fața locului.

2.5. În situația în care produsele alimentare de origine animală nu îndeplinesc prevederile pct. 2.1. și 2.2. din prezentele norme, medicii veterinari de stat vor proceda la:

a) confiscarea, denaturarea și incinerarea produselor alimentare de origine animală, inapte pentru consumul uman și animal;
b) confiscarea și prelucrarea tehnică a produselor alimentare de origine animală falsificate și nocive pentru consumul uman, dar acceptate pentru hrana animalelor;
c) interzicerea vânzării produselor alimentare de origine animală care, fără a avea afectați parametrii de integritate, nu corespund declarației înscrise pe etichetă sau poartă denumiri ce pot induce în eroare pe cumpărători, până la etichetarea corectă a acestora prin punerea de acord cu declarația de conformitate.

3. Încălcarea prevederilor prezentului ordin se sancționează potrivit legislației în vigoare.

4. În sensul prezentului ordin se înțelege:

  • integritate: calitatea și salubritatea apreciate ca tot unitar, iar parametrii de integritate sunt cei referitori la calitate și salubritate, specifici fiecărui produs,
  • produse alimentare de origine animală: toate produsele și subprodusele provenite de la animale, folosite pentru consumul uman și hrana animalelor.



Referințe