Monitorul Oficial 160/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0160 - Partea I – Marți, 25 iulie year::1995


Legi și decrete

Lege pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului, emise în baza Legii nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Se aprobă următoarele ordonanțe ale Guvernului, emise în temeiul art. 1 lit. h), i) și k) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe:

1. Ordonanța Guvernului nr. 4 din 14 ianuarie 1994 pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 24 ianuarie 1994, cu următoarele modificări și completări:


  • Articolul I se completează cu un nou punct, care devine punctul 3, astfel:

3. Articolul 7 litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

"a) în rezervațiile istorice și de arhitectură, stabilite potrivit legii, sau în cazul lucrărilor de orice natură care modifică monumentele istorice și zonele de protecție a acestora, solicitantul va obține avizul Ministerului Culturii și al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;"

  • Articolul II se modifică și va avea următorul cuprins:

"La articolul 7 litera b), la articolul 40 și în anexa la Legea nr. 50/1991 se înlocuiesc denumirile: "Departamentul pentru urbanism și amenajarea teritoriului", cu: "Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului"; "Ministerul Mediului", cu "Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului"; "Ministerul Comerțului și Turismului", cu "Ministerul Turismului", iar din articolul 38 se elimină denumirea "Departamentul pentru urbanism și amenajarea teritoriului".


2. Ordonanța Guvernului nr. 19 din 27 ianuarie 1994 privind stimularea investițiilor pentru realizarea unor lucrări publice și construcții de locuințe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 28 din 28 ianuarie 1994, cu următoarele modificări și completări:

  • Articolul 2 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

"La constituirea depozitului prevăzut la alineatul precedent vor contribui și resursele realizate din valorificarea, în condițiile Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat, modificată și completată prin Legea nr. 76/1994, și ale prezentei ordonanțe, a apartamentelor și a spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință din blocurile de locuințe, precum și sumele care se vor încasa potrivit prevederilor art. 5 din prezenta ordonanță."

  • Articolul 5 se modifică și se completează, având următorul cuprins:

"Art. 5. - Autoritățile publice locale sau agenții economici în ale căror evidențe sunt construcțiile de locuințe care fac obiectul prezentei ordonanțe vor încheia cu persoanele fizice, deținătoare de contracte, precontracte sau repartiții, contract de împrumut sau de vânzare, după caz, cu plata în rate lunare, în termen de maximum 15 ani.
Dobânda la suma avansată din depozitul constituit pentru construirea locuințelor este de 20% și se suportă astfel:

1,5% de către persoanele fizice care au achitat un avans de cel puțin 20% din valoarea locuinței la data contractării acesteia, precum și de către persoanele fizice prevăzute la art. 4, care au achitat un avans de minimum 10% din valoarea locuinței;
2,8% de către persoanele fizice care nu se încadrează la pct. 1.

Diferențele față de dobânda de referință de 20% se vor suporta din depozitul constituit potrivit prezentei ordonanțe.
Dobânzile prevăzute în acest articol se vor practica pentru contractele de împrumut sau de vânzare încheiate după data publicării în Monitorul Oficial al României.[1]

Nivelul dobânzilor prevăzut în prezentul articol se va adapta prin hotărâre a Guvernului în funcție de evoluția ratei dobânzilor."

3. Ordonanța Guvernului nr. 20 din 27 ianuarie 1994 privind punerea în siguranță a fondului construit existent, modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 27 din 22 iulie 1994 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 338 din 7 decembrie 1994, cu următoarele modificări:

Articolul 6 litera a) liniuța a 3-a (primele 11 rânduri) se modifică și vor avea următorul cuprins:

"- credite bancare cu o durată de rambursare cuprinsă între 10 și 20 de ani și cu o dobândă de 5% pe an; în acest scop, Banca Națională a României se autorizează și va deschide o linie de creditare, conform prevederilor legale, la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. și la alte bănci comerciale acreditate, precum și la Casa de Economii și Consemnațiuni; diferența dintre dobânda de creditare, care include dobânda de referință a Băncii Naționale a României plus marja dobânzii Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. și a altor bănci comerciale acreditate, precum și a Casei de Economii și Consemnațiuni, și dobânda plătită de beneficiarii de credite se va suporta de la bugetul de stat; nivelul marjei dobânzii se stabilește anual între Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., alte bănci comerciale acreditate și Casa de Economii și Consemnațiuni, cu avizul Ministerului Finanțelor;"

4. Ordonanța Guvernului nr. 7 din 14 ianuarie 1994 privind asigurarea surselor de finanțare necesare pentru continuarea participării României la construirea Combinatului de produse cu conținut de nichel plus cobalt de la Las Camariocas - Republica Cuba și a Termocentralei electrice de 3 X 12 MW de la Cao-Cun - Republica Populară Chineză, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 19 din 25 ianuarie 1994.


5. Ordonanța Guvernului nr. 21 din 27 ianuarie 1994 privind unele măsuri pentru continuarea lucrărilor la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă în vederea punerii în funcțiune a Unității nr. 1 și asigurarea condițiilor de finanțare a acestor lucrări, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 28 din 28 ianuarie 1994.

Art. II. - Se constată că Ordonanța Guvernului nr. 2 din 14 ianuarie 1994 privind calitatea în construcții, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 24 ianuarie 1994, a rămas fără obiect, fiind abrogată prin art. 41 din Legea nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea în construcții.


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 15 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art.74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 18 aprilie 1995, cu respectarea prevederilor art.74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 20 iulie 1995 | Nr. 82.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului, emise în baza Legii nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea unor ordonanțe ale Guvernului, emise în baza Legii nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și autorizarea contractării și garantării unor credite externe și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 273.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediul Direcției regionale vamale și unitate vamală în municipiul Galați, județul Galați” și transmiterea unor terenuri în administrarea Direcției generale a vămilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediul Direcției regionale vamale și unitate vamală în municipiul Galați, județul Galați”, prevăzuți în anexa nr. 2[2] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiție prevăzut la art. 1 se asigură din Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unități vamale, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Art. 3. - în vederea realizării obiectivului de investiții prevăzut la art. 1, se aprobă transmiterea unor terenuri proprietate publică a statului, în suprafața de 2.500 m2 și, respectiv. 170 m2, situate în municipiul Galați, județul Galați, identificate potrivit anexei nr. 1 care face parte din prezenta hotărâre, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Galați și, respectiv, a Regiei Autonome „Administrația Porturilor Dunării Maritime” Galați, în administrarea Direcției generale a vămilor.

Art. 4. - Predarea-preluarea terenurilor prevăzute la art. 3 se face pe baza de protocol încheiat între părți, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 509.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Anexa nr. 1

Datele de identificare a terenurilor situate în municipiul Galați, care se transmit în administrarea Direcției generale a vămilor

Locul unde sunt situate terenurile Suprafața
m2
Persoana juridică de la care se transmite Persoana juridică la care se transmite
1. Municipiul Galați, la intrarea în bazinul docurilor, intersecția străzii Gării cu strada Portului, identificat prin nr. topo T 253/1, parcela 1693/1 2.500 Consiliul Local al Municipiului Galați Direcția generală a vămilor
2. Municipiul Galați, în incinta Portului Bazinul Nou, pe partea stângă, la 40 m de la intrarea pe drumul de acces 170 Regia Autonomă „Administrația Porturilor Dunării Maritime” Galați Direcția generală a vămilor


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediul Direcției generale a vămilor în municipiul București” și transmiterea unui teren în administrarea Direcției generale a vămilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1 - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediul Direcției generale a vămilor în municipiul București” prevăzut în anexa nr. 1[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții se asigură din Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unități vamale, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Art. 3. - În vederea realizării obiectivului de investiții prevăzut la art. 1, se aprobă transmiterea unui teren proprietate publică a statului, în suprafața totală de 4.252 m2 situat în municipiul București, Bulevardul Unirii, identificat prin planul general al municipiului București, potrivit anexei nr. 2 la prezenta hotărâre, din administrarea Consiliului Local al Municipiului București în administrarea Direcției generale a vămilor.

Art. 4. - Predarea-preluarea terenului prevăzut la art. 3 se face pe baza de protocol încheiat între părți, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 510.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu Vamă Pitești, județul Argeș” și transmiterea unui teren în administrarea Direcției generale a vămilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu Vamă Pitești, județul Argeș”, prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se asigură din Fondul special pentru dezvoltarea și modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum și a celorlalte unități vamale, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Art. 3. - În vederea realizării obiectivului de investiții prevăzut la art. 1. se aprobă transmiterea unui teren, proprietate publică a statului, în suprafața de 12.000 m2, situat în municipiul Pitești, b-dul Petrochimiștilor, județul Argeș, identificat potrivit registrului cadastral prin tarlaua 18, parcela CC 245, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești în administrarea Direcției generale a vămilor.

Art. 4. - Predarea-preluarea terenului prevăzut la art. 3 se face pe bază de protocol încheiat între părți, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 511.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind transmiterea unui imobil situat în orașul Siret, județul Suceava, în administrarea Ministerului Finanțelor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului proprietate publică a statului, compus din construcții în suprafața construită desfășurată de 300,50 m2 și terenul aferent în suprafață de 575 m2, situat în orașul Siret, str. Alexandru cel Bun nr. 16, județul Suceava, din administrarea Ministerului de Interne în administrarea Ministerului Finanțelor, în vederea folosirii ca sediu pentru organele teritoriale din subordinea Ministerului Finanțelor.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului transmis potrivit art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între cele două părți, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 3. - Transmiterea imobilului prevăzut la art. 1 se face la valoarea de inventar rezultată din evidențele contabile.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 512.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav CozmâncăContrasemnează:


Hotărâre privând aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Rețea distribuție de gaze naturale în comuna Berceni, județul Prahova”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Rețea distribuție de gaze naturale în comuna Berceni, județul Prahova”, prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 513.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu pentru Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN)”, municipiul București

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu pentru Centrul de Studii Tehnice Fluiere și Informatică (CESTRIN)", municipiul București, prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 514.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu șantier, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (D.R.D.P.) București”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sediu șantier, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (D.R.D.P.) București", prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 515.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Rampă pentru depozitarea și sortarea deșeurilor în municipiul Caracal, județul Olt"

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Rampă pentru depozitarea și sortarea deșeurilor în municipiul Caracal, județul Olt", prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, din alte surse legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul local, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 516.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Colectoare de canalizare și stație de epurare Murgeni", comuna Murgeni, județul Vaslui

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Colectoare de canalizare și stație de epurare Murgeni", comuna Murgeni, județul Vaslui, prevăzuți în anexa[3] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate conform legii.


p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale | București, 10 iulie 1995 | Nr. 517.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Referințe

  1. Referirea este la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei legi.
  2. Anexa nr. 2 se comunică numai beneficiarului de investiție.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.