Monitorul Oficial 213/1995

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0213 - Partea I - Marți, 19 septembrie year::1995

Legi și decrete

Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 4 din 20 ianuarie 1995 privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură, adoptată în temeiul art. 1 lit. g) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 30 ianuarie 1995, cu următoarele modificări și completări:

1. Articolul 15 litera a) va avea următorul cuprins:

„a) pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea și utilizarea lor vor fi autorizate numai persoanele juridice care dispun de personal calificat, confirmat prin certificatul de atestare profesională, cu pregătire fitosanitară de nivel superior și mediu, precum și de mijloacele necesare depozitării, manipulării și utilizării în siguranță a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor și a animalelor, precum și pentru protejarea albinelor și a mediului înconjurător;”

2. Articolul 19 alineatul (2) va avea următorul cuprins:

„(2) În vederea protejării sănătății oamenilor și a animalelor, protecției albinelor și a mediului înconjurător, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizează pe terenurile pe care le dețin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a și a IV-a de toxicitate, au obligația să le depoziteze, să le manipuleze și să le utilizeze în conformitate cu instrucțiunile tehnice care le însoțesc, aprobate potrivit legii.”

3. Articolul 27, partea introductivă, va avea următorul cuprins:

„În scopul reducerii riscului de impact asupra sănătății oamenilor și a animalelor, precum și pentru protecția albinelor și a mediului înconjurător, sunt interzise:”

4. Articolul 32 alineatul (1), prima propoziție va avea următorul cuprins:

„Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac prin proces-verbal încheiat, după caz, de către poliția fitosanitară organizată de Ministerul Agriculturii și Alimentației, de personalul împuternicit de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, de Ministerul Sănătății, precum și de Ministerul de Interne."

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 22 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 6 septembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

p. Președintele Camerei Deputaților, Ioan Gavra

București, 13 septembrie 1995 | Nr. 85.


Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 12 septembrie 1995 | Nr. 307.



Acte ale Băncii Naționale a României

Norme privind garantarea creditelor de refinanțare acordate de Banca Naționala a României societăților bancare

Dispoziții generale

1. În conformitate cu prevederile art. 19 lit. b) și ale art. 27 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României și ale art. 2 din Regulamentul nr. 3/1995 privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare de către Banca Națională a României, societățile bancare pot beneficia de credite de refinanțare. Cererile de credit de refinanțare (anexa nr. 1) ale societăților bancare vor fi însoțite de un set de documentații care va cuprinde, în mod obligatoriu, garanțiile, în funcție de tipul creditului de refinanțare solicitat.

2. Valoarea garanției trebuie să acopere în proporție de 100% nivelul creditului de refinanțare și al dobânzii aferente acestuia.

3. Dobânda aferentă perioadei pentru care valorile mobiliare constituie obiectul unui gaj se cuvine proprietarului înregistrat, respectiv societății bancare prezentatoare.

4. Categoriile de valori mobiliare acceptate drept gaj de către Banca Națională a României, precum și procentele de garantare corespunzătoare sunt aprobate de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 34/1991 și sunt consemnate în anexa nr. 2, care poate fi modificată periodic, atât din punct de vedere al instrumentelor eligibile, cât și ca procente de garantare, ținând seama de situația specifică a pieței financiare.

5. Garantarea creditelor de refinanțare va fi înscrisă într-un contract-cadru pentru toate tipurile de refinanțare acordate de Banca Națională a României societăților bancare (anexa nr. 3).

6. În cazul în care în perioada de derulare a creditului de refinanțare intervin modificări asupra procentelor de garantare sau în urma identificării de către unitățile Băncii Naționale a României a unor valori mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate, se va solicita societății bancare completarea portofoliului de valori mobiliare sau înlocuirea valorilor mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate, cu altele corespunzătoare, de valoare cel puțin egală, în termen de maximum doua zile lucrătoare de la comunicare.

7. În cazul în care societatea bancară nu completează gajul până la nivelul volumului creditului de refinanțare și al dobânzii aferente, în termenul stabilit de direcția de resort din Banca Națională a României, se va proceda la diminuarea volumului creditului până la nivelul recalculat al garanției, prin debitarea contului curent al societății bancare respective.

Condiții generale de admitere la garantare a valorilor mobiliare prezentate drept garanție Băncii Naționale a României pentru acordarea creditelor de refinanțare

8. Valorile mobiliare acceptate în gaj trebuie să fie în proprietatea societății bancare prezentatoare.

9. Valorile mobiliare depuse drept gaj trebuie sa fie negociabile pe piețele monetare sau de capital românești.

10. Nu se acceptă drept gaj valori mobiliare a căror scadență este anterioară scadenței creditului de refinanțare solicitat, valori mobiliare cu parolă și nici valori mobiliare emise și prezentate de aceeași societate bancară. De asemenea, nu sunt acceptate valori mobiliare aflate pe listele celor declarate ca furate, pierdute sau falsificate.

11. În cazul în care, în urma verificării, Banca Națională a României identifică în portofoliul valorilor mobiliare, depuse drept gaj de către o societate bancară, valori mobiliare din categoria celor furate, pierdute sau falsificate, Banca Națională a României - prin direcția de resort - va solicita societății bancare completarea gajului.

12. Toate valorile mobiliare depuse drept gaj trebuie să fie evaluate în moneda națională a României. Valorile mobiliare exprimate în altă monedă vor fi evaluate la cursul nominal de referință al Băncii Naționale a României din data depunerii.

13. Banca Națională a României are dreptul de a refuza, de la acceptarea drept gaj, anumite emisiuni de valori mobiliare.

Condiții de admitere la garantare a efectelor de comerț

14. Admiterea la garantare a efectelor de comerț se va face cu încadrarea în prevederile Normelor-cadru nr. 6 din 8 martie 1994 privind comerțul făcut de societățile bancare și celelalte societăți de credit, cu cambii și bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin, modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 11/1993, aprobată și modificată prin Legea nr. 83/1994.

15. Banca Națională a României va admite la garantare numai efecte de comerț avalizate de societăți bancare.

Banca Națională a României nu va admite la garantare cambii plătibile la vedere.

16. Nu se admit la garantare efecte de comerț semnate de societățile comerciale care nu au un an de activitate și nu au încheiat cel puțin un bilanț contabil din care să reiasă bonitatea indiscutabilă a efectelor de comerț semnate.

17. Nu se admit la garantare efecte de comerț semnate de comercianți aflați în procedură de reorganizare și lichidare judiciară, de toți cei care au manifestat stări repetate de insolvabilitate, precum și cele semnate de persoane sau societăți comerciale cunoscute că nu și-au respectat sau nu-și respectă angajamentele.

Garantarea cu efecte de comerț

18. Efectele de comerț vor fi utilizate pentru garantarea creditului structural.

Acordarea efectivă a tranșelor din creditul structural se va face la nivelul garanțiilor constituite.

19. Persoanele autorizate din unitățile societăților bancare, care au conturi deschise la sucursalele Băncii Naționale a României, vor înainta acestora borderoul cuprinzând lista efectelor de comerț depuse în gaj. Borderoul va fi întocmit în două exemplare [anexa nr. 4a)].

În cazul în care o parte din efectele de comerț nu vor fi acceptate, acestea vor fi restituite societății bancare prezentatoare pe baza borderoului de refuz [anexa nr. 4c)].

20. După confruntarea efectelor de comerț prezentate cu cele înscrise în borderoul de depozit și după verificarea lor potrivit condițiilor de admitere la garantare, prevăzute în prezentele norme, sucursala Băncii Naționale a României va restitui un exemplar din borderoul de depozit [anexa nr. 4a)] unității societății bancare solicitante, pentru a certifica depunerea în gaj a efectelor de comerț.

În aceeași zi lucrătoare, sucursala Băncii Naționale a României va transmite (prin telex cifrat), direcției de resort din centrala Băncii Naționale a României, nivelul garanțiilor constituite potrivit prezentelor norme.

Garantarea cu titluri de stat în formă materializată

21. Titlurile de stat în formă materializată vor fi utilizate pentru garantarea creditului structural, a creditului de licitație și a creditului special.

22. Societatea bancară solicitantă va avea constituit - în momentul prezentării cererii (anexa nr. 1), pentru creditele prevăzute la pct. 21 - gajul, conform pct. 2 din prezentele norme, depunând la direcția de resort din Banca Națională a României garanția constituită, pe baza borderoului de depozit întocmit în două exemplare [anexa nr. 5a)].

23. În vederea verificării autenticității semnăturilor persoanelor autorizate, societățile bancare vor depune la Banca Națională a României - direcția de resort - fișele cu specimenele de semnături ale persoanelor autorizate, conform prevederilor legale, pentru efectuarea acestor tipuri de operațiuni. La depunerea borderoului de depozit se va verifica formal autenticitatea semnăturilor.

24. După confruntarea, de către specialiștii direcției de resort din Banca Națională a României, a titlurilor de stat în formă materializată prezentate cu cele înscrise în borderoul de depozit, autentificate din punct de vedere al identității cu specimenele de emisiune, puse la dispoziția Băncii Naționale a României de către emitenți, se va restitui exemplarul 1 din borderoul de depozit [anexa nr. 5a)] societății bancare, cu semnăturile autorizate din partea direcției de resort din Banca Națională a României, care să confirme preluarea acestora.

În cazul în care o parte dintre titlurile de stat în formă materializată nu vor fi acceptate, acestea vor fi restituite băncii prezentatoare pe baza borderoului de refuz [anexa nr. 5c)].

Garantarea cu titluri de stat evidențiate prin înscrieri în cont (dematerializate)

25. Titlurile de stat evidențiate prin înscrieri în cont sunt utilizate la garantarea tuturor creditelor de refinanțare acordate de Banca Națională a României.

26. Borderoul de depozit al titlurilor de stat evidențiate prin înscrieri în cont, întocmit în două exemplare, conform anexei nr. 6a), va fi depus la direcția de resort din Banca Națională a României.

27. După verificarea borderoului de depozit, reprezentantul direcției de resort din Banca Națională a României și reprezentantul societății bancare solicitante vor proceda la semnarea celor două borderouri, prin care se certifică existența titlurilor de stat depuse drept gaj, concomitent cu blocarea contului în care sunt evidențiate acestea.

Dispoziții finale și tranzitorii

28. Acordarea efectivă a creditelor de refinanțare este condiționată de constituirea garanțiilor.

Acordarea tipului creditului de refinanțare aprobat se va efectua în aceeași zi în care s-a constituit garanția.

29. În cazul creditului de licitație, garanția se va constitui și se va depune în ziua lucrătoare următoare comunicării rezultatului licitației.

În cazul în care garanțiile nu sunt constituite în termenul prevăzut, rata dobânzii la creditul de licitație, acordat societății bancare respective, va fi la nivelul ratei dobânzii pentru creditul lombard (overdraft).

30. Dacă, în termen de două zile lucrătoare de la data adjudecării creditului de licitație, societatea bancară nu-și constituie garanția conform prezentelor norme, societății bancare în cauză i se va retrage dreptul asupra sumei adjudecate total sau parțial, în funcție de nivelul garanției constituite.

31. Încălcarea repetată, de către o societate bancară, a prevederilor pct. 29 și 30 din prezentele norme, referitoare la garantarea creditelor de licitație, va atrage după sine suspendarea dreptului de participare la licitație pe o perioadă de 6 luni de la data comunicării de către direcția de resort din Banca Națională a României.

32. În situația în care societatea bancară nu își constituie garanțiile în aceeași zi în care s-a înregistrat soldul debitor corespunzător creditului lombard (overdraft), se vor aplica măsurile prevăzute la art. 25 din Regulamentul nr. 3/1995 privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare de către Banca Națională a României.

33. La scadență, în cazul în care societatea bancară a rambursat creditul și a plătit dobânda aferentă acestuia, direcția de resort din Banca Națională a României va restitui titlurile de stat în formă materializată societății bancare, cel târziu a doua zi lucrătoare, și, după caz, va comunica beneficiarului titlurilor de stat, evidențiate prin înscrieri în cont, deblocarea contului în care sunt evidențiate acestea.

34. Restituirea sau deblocarea (în cazul titlurilor de stat evidențiate prin înscrisuri în cont) garanțiilor constituite la acordarea creditelor de refinanțare este condiționată de rambursarea acestora și se va efectua pe baza borderourilor prezentate în anexele nr. 4b) și 5b), respectiv a comunicării de deblocare a titlurilor evidențiate prin înscrieri în cont, prezentată în anexa nr. 6b).

35. În cazul nerambursării la scadență a creditelor de refinanțare acordate în baza garanțiilor constituite sub formă de titluri de stat, portofoliul de titluri de stat depuse drept gaj va trece în proprietatea Băncii Naționale a României sau Banca Națională a României va proceda la transferul titlurilor din contul societății bancare în contul său, corespunzător valorii creditului nerambursat, conform contractului de gaj [anexa nr. 3a)].

36. În situația în care, la scadență, societatea bancară nu rambursează integral creditul structural acordat (pe baza garanțiilor constituite sub forma efectelor de comerț), pentru suma nerambursată, direcția de resort din Banca Națională a României va acorda un credit lombard (overdraft). Dacă până la finele zilei societatea bancară nu va constitui garanția potrivit prezentelor norme, se vor aplica măsurile prevăzute la art. 25 din Regulamentul nr. 3/1995 privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare de către Banca Națională a României.

37. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, urmând a fi implementate în etape, pe măsura creării condițiilor necesare, până la 31 decembrie 1996.

Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu
București, 1 august 1995 | Nr. 12.


Anexa Nr. 1

Cerere de credit de refinanțare
Mo213 95-1.jpg
*) Credit structural sau special.


Comunicare de aprobare credit de refinanțare
Mo213 95-2.jpg
*) Credit structural sau special.


Anexa Nr. 2

Categoriile de valori mobiliare
acceptate în gaj de Banca Națională a României și procentele de garantare corespunzătoare
Descriere Procentul care se ia în calcul pentru garanție Tipul refinanțării
Credit structural Credit de licitație Credit special Credit lombard[1] (overdraft)
1. Titluri emise de administrația publică centrală 100% din valoare la data prezentării X X X X
2. Obligațiuni emise de societăți bancare 80% din valoare la data prezentării X
3. Efecte de comerț 80% din valoare la data prezentării X
4. Alte garanții (inclusiv active reale din patrimoniul societăților bancare) se stabilește, în funcție de situație, de către conducerea executivă X


Anexa Nr. 3

Contract-cadru
de credit de refinanțare de la Banca Națională a României


Nr. ...........
din ........................
Între:
Banca Națională a României, cu sediul în București, str. Lipscani nr. 25. sectorul 3, reprezentată prin ..........................................., în calitate de ....................................................., și
Societatea bancară ................................................, cu sediul în ............................................., str. ............................................... nr. ......., sectorul/județul ......................, înregistrată la Registrul comerțului cu nr. ..........................., reprezentată prin .................................., în calitate de ............................................, denumită în prezentul contract societatea bancară împrumutată, în temeiul art. 19 lit. b) și al art. 23 din Legea nr. 34/1991, al art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991, al prevederilor Regulamentului nr. 3/1995 privind condițiile și modul de efectuare a refinanțării societăților bancare de către Banca Națională a României și al Normelor nr. 12/1995 privind garantarea creditelor de refinanțare acordate de Banca Națională a României societăților bancare, a intervenit prezentul
Contract de credit
de refinanțare de la Banca Națională a României
  1. Banca Națională a României acordă societății bancare împrumutate creditele de refinanțare solicitate de aceasta, în valoarea nominalizată în cererea de creditare și în comunicarea direcției de resort a Băncii Naționale a României (care constituie anexă la prezentul contract).
    Rata dobânzii fiecărui tip de credit de refinanțare acordat de Banca Națională a României este cea practicată în momentul acordării creditului.
    Nivelul ratei dobânzii poate fi modificat fără preaviz de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.
  2. Perioada pentru care se acordă creditul de refinanțare este cea prevăzută în comunicarea direcției de resort a Băncii Naționale a României.
  3. Societatea bancară împrumutată se obligă să garanteze creditele de refinanțare cu valori mobiliare înscrise în contractul de gaj, care face parte integrantă din prezentul contract.
  4. Garanția privește atât creditul de refinanțare acordat, cât și dobânzile și cheltuielile aferente creditului.
  5. În cazul în care, în urma verificării, Banca Națională a României identifică în portofoliul valorilor mobiliare, depuse drept gaj, valori mobiliare furate sau falsificate, se va proceda la sesizarea organelor în drept.
  6. În situația prezentată la pct. 5, precum și în cazul în care, în perioada de derulare a creditului de refinanțare, intervin modificări asupra procentelor de garantare sau se constată scăderea valorii portofoliului gajat, societatea bancară împrumutată se obligă să completeze portofoliul de valori mobiliare sau să le înlocuiască cu altele corespunzătoare, astfel încât să se asigure garantarea completă a creditului, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data comunicării de către Banca Națională a României.
  7. În cazul în care societatea bancară împrumutată nu achită la scadență creditul structural, cu dobânzile și cheltuielile aferente, Banca Națională a României va trece întreaga sumă pe credit lombard (overdraft).
  8. Societatea bancară împrumutată se obligă să respecte cu strictețe destinația creditului de refinanțare și a termenului de rambursare.
  9. În cazul în care societatea bancară împrumutată nu rambursează creditul de refinanțare și dobânzile aferente, se va proceda la executarea silită direct prin debitarea contului curent, și în situația în care nu acoperă întreaga datorie, prin trecerea valorilor depuse în gaj în proprietatea Băncii Naționale a României, corespunzător valorii nerambursate.
  10. Prezentul contract constituie titlu executoriu conform art. 52 din Legea nr. 34/1991.
  11. Prezentul contract s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă și intră în vigoare la data semnării.
Banca Națională a României
Semnături autorizate
Societatea bancară
Semnături autorizate


Anexa Nr. 3a)

Contract de gaj
Nr. ..........
din ......................
Între:
Banca Națională a României, cu sediul în București, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, reprezentată prin ................................................, având funcția de ........................................., pe de o parte,
și
Societatea bancară .................................. cu sediul în ............................, str. .................................................. nr. ....., sectorul/județul ........................, înregistrată la Registrul comerțului cu nr. ...................., reprezentată prin ...................................., având funcția de ................................................................................., denumită în prezentul contract societatea bancară împrumutată, pe de altă parte, a intervenit prezentul
Contract de gaj
  1. Societatea bancară împrumutată se obligă să predea Băncii Naționale a României valorile mobiliare consemnate în borderoul nr. ................... din data de ......................, care face parte integrantă din prezentul contract de gaj, pentru garantarea creditului de refinanțare acordat la data de .........................., pe baza solicitării sale.
    Societatea bancară împrumutată declară, pe proprie răspundere, că valorile mobiliare aduse în garanție, prin prezentul contract de gaj, sunt în proprietatea sa.
  2. Banca Națională a României preia în gaj valorile mobiliare depuse de societatea bancară împrumutată conform borderoului nr. ....................... din data de ..........................
  3. În cazul nerambursării la scadență a creditului de refinanțare acordat și a dobânzii aferente, valorile mobiliare aduse în garanție vor intra în proprietatea Băncii Naționale a României, în situația în care nu pot fi acoperite din sumele existente în cont.
  4. Banca Națională a României se obligă să păstreze în perfectă stare și să restituie societății bancare împrumutate valorile mobiliare aduse în garanție, conform borderoului anexat la prezentul contract de gaj, în momentul rambursării integrale a creditului de refinanțare, a dobânzilor și a cheltuielilor aferente acestuia.
  5. Prezentul contract de gaj intră în vigoare în momentul aprobării creditului de refinanțare de către Banca Națională a României și își încetează valabilitatea în momentul rambursării integrale a creditului de refinanțare, a dobânzilor și a cheltuielilor aferente acestuia.
  6. Prezentul contract de gaj face parte integrantă din contractul-cadru de credit nr. ................ din ...........................
  7. Prezentul contract de gaj s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă.
Banca Națională a României
Semnături autorizate
Societatea bancară
Semnături autorizate


Anexa Nr. 4a)

(Antet)

Borderou de depozit
pentru garantarea cu efecte de comerț a unui credit structural
din data de .............................
Nr. crt. Tipul efectului de comerț Data emiterii efectului de comerț Locul emiterii efectului de comerț Data scadenței Valoarea nominală Valoarea acceptată





X Total X X X

Se confirmă primirea prezentului portofoliu.

Sucursala Băncii Naționale a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Unitatea societății bancare

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 4b)

(Antet)

Borderou
pentru restituirea efectelor de comerț depuse în garanție pentru creditul structural
din data de .............................
Nr. crt. Tipul efectului de comerț Data emiterii efectului de comerț Locul emiterii efectului de comerț Data scadenței Valoarea nominală Valoarea acceptată





X Total X X X

Se confirmă restituirea prezentului portofoliu.

Sucursala Băncii Naționale a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Unitatea societății bancare

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 4c)

(Antet)

Borderou de refuz
al efectelor de comerț depuse în garanție pentru creditul structural
din data de .............................
Nr. crt. Tipul efectului de comerț Data emiterii efectului de comerț Locul emiterii efectului de comerț Data scadenței Valoarea nominală Valoarea acceptată





X Total X X X

Se confirmă restituirea prezentului portofoliu.

Sucursala Băncii Naționale a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Unitatea societății bancare

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 5a)

(Antet)

Borderou de depozit
pentru garantarea cu titluri de stat în formă materializată
a creditului ......................... din data de .........................
Nr. crt. Emisiunea Seria și numărul Data scadenței Valoarea nominală Valoarea de piață Valoarea acceptată





X Total X X

Se confirmă primirea prezentului portofoliu.

Banca Națională a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Societatea bancară

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 5b)

(Antet)

Borderou
pentru restituirea titlurilor de stat în formă materializată
depuse în garanție pentru creditul din data de .........................
Nr. crt. Emisiunea Seria și numărul Data scadenței Valoarea nominală Valoarea de piață Valoarea acceptată





X Total X X

Se confirmă restituirea prezentului portofoliu.

Banca Națională a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Societatea bancară

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 5c)

(Antet)

Borderou de refuz
al titlurilor de stat în formă materializată depuse în garanție
pentru creditul ...................... din data de .........................
Nr. crt. Emisiunea Seria și numărul Data scadenței Valoarea nominală Valoarea de piață Valoarea acceptată





X Total X X

Se confirmă restituirea prezentului portofoliu.

Banca Națională a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Societatea bancară

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 6a)

(Antet)

Borderou de depozit
pentru garantarea cu titluri de stat evidențiate
prin înscrieri în cont a creditului ...................... din data de .........................
Nr. crt. Emisiunea Seria și numărul Nr. de cont Data scadenței Valoarea nominală Valoarea de piață Valoarea acceptată





X Total X X X

Se confirmă existența prezentului portofoliu și blocarea acestuia în contul de evidență.

Banca Națională a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data
Societatea bancară

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Anexa Nr. 6b)

(Antet)

Comunicare
de deblocare a titlurilor evidențiate prin înscrieri în cont,
depuse în garanție pentru creditul ...................... din data de .........................
Nr. crt. Emisiunea Seria și numărul Nr. de cont Data scadenței Valoarea nominală Valoarea de piață Valoarea acceptată





X Total X X X

Se confirmă deblocarea prezentului portofoliu.

Banca Națională a României

Persoana autorizată:
Numele și prenumele
Funcția
Semnătura
(L.S.)
Data


Circulară pentru modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995)

1. Capitolul II punctul 3 litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:

„f) casa de schimb valutar trebuie să aibă asigurată, pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activității de schimb valutar. Prin dotare se înțelege următoarele:

  • ghișee care să asigure izolarea casierului de ceilalți lucrători ai casei de schimb valutar, precum și de clienți;
  • tehnică de calcul și programe - cel puțin la sediul casei de schimb valutar - care să asigure evidența operațiunilor și a raportărilor în forma și structura solicitate de Banca Națională a României;
  • aparat de verificare a autenticității bancnotelor;
  • condiții necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (sistem de alarmă, casă de bani);”

2. Capitolul III punctul 12 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Astfel de operațiuni se pot efectua numai pentru documentele de schimb valutar emise în ultimele 45 de zile și numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valute în acest interval de timp de către o casă de schimb valutar.”

3. Capitolul V punctul 19 se modifică și va avea următorul cuprins:

„19. Pentru fiecare tranzacție, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar tipizate, conform modelului alăturat.
Asigurarea cu aceste formulare intră în obligația fiecărei case de schimb valutar.
Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate, evidențiate și utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie și număr de ordine imprimate. Buletinele de schimb valutar se întocmesc în trei exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular.
Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat și ștampilat de punctul de schimb valutar, se înmânează clientului, exemplarul 2 se atașează la registrul tranzacțiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile), iar exemplarul 3 se păstrează ca act justificativ de casă la locul efectuării operațiunii.
Pe buletinele de schimb valutar nu se admit corecturi; eventualele buletine completate eronat vor fi anulate prin barare (pe toate cele 3 exemplare) sub semnătura lucrătorului și ștampila punctului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate se păstrează la locul efectuării operațiunii.
Pentru operațiunile de schimb valutar menționate la cap. III pct. 11, pe buletinul de schimb valutar se vor menționa următoarele: „schimb valutar suplimentar conform aprobării nr. ...................., din data de .............................., a Ministerului ...........................”.

4. Capitolul VI punctul 23 alineatul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Casele/punctele de schimb valutar și societățile comerciale de turism a căror autorizație de funcționare a fost suspendată temporar sau revocată pentru încălcarea prevederilor în vigoare își pierd dreptul de a solicita înființarea de noi puncte/ghișee de schimb valutar pe perioada următoarelor 6 luni de la data sancționării.”

5. Capitolul VI punctul 24 se modifică și va avea următorul cuprins:

„24. Prevederile de la cap. II pct. 3 lit. d) se aplică tuturor caselor de schimb valutar care urmează a se înființa de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, iar celor deja existente, începând cu data de 31 ianuarie 1996.”

Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu
București, 3 august 1995 | Nr. 32.



Acte ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare

Ordin pentru aprobarea Regulamentului nr. 5/1995 privind codul de etică și conduită a membrilor și personalului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare

Președintele Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare,
în conformitate cu prevederile art. 13 alin. 2 din Legea nr. 52/1994,
în temeiul Hotărârii Parlamentului României nr. 17 din 5 octombrie 1994,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul nr. 5/1995 privind codul de etică și conduită a membrilor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, prevăzut în anexa la prezentul ordin.

Art. 2. - Departamentul reglementări și oficiul de evidență a valorilor mobiliare și Departamentul logistic vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Președintele Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare,
prof. univ. dr. Ștefan Boboc
București, 14 septembrie 1995 | Nr. 58.


Anexă

Regulamentul Nr. 5
din 14 septembrie 1995
privind codul de etică și conduită a membrilor și personalului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare
Capitolul I
Norme de etică pentru membrii și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare

Art. 1. - Pentru îndeplinirea atribuțiilor cu care au fost învestiți oficial, membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare au obligația de a dovedi în permanență o conduită ireproșabilă.

Art. 2. - (1) Membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare își exercită atribuțiile în limitele legii.

(2) În vederea evitării suspiciunii de a fi ajuns la concluzii arbitrare și favorizării încrederii în integritatea sa morală, hotărârile comisiei vor fi luate cu prezentarea motivelor de fapt și de drept, în urma unor deliberări care demonstrează în mod clar că nici un argument nu a fost trecut cu vederea.

Art. 3. - În activitatea lor membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare se vor conduce după principiul independenței opiniilor, nelăsându-se influențați de cereri sau opinii partizane, de considerente de popularitate și notorietate personală. Totodată, aceștia vor urmări evitarea apariției situațiilor de animozitate și conflict generate de părerile lor opuse.

Art. 4. - Prin conduita sa, un membru al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare va evita ca:

a) o persoană să îl influențeze nepotrivit;
b) o persoană să se bucure pe nedrept de favoarea sa;
c) să fie afectat în vreun fel de rangul, poziția, prestigiul sau averea vreunei persoane.

Art. 5. - Membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu vor accepta cadouri sau favoruri de la persoane care sunt subiecte ale supravegherii comisiei sau de la reprezentanți ai acestora.

Art. 6. - Fiecare membru al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare are obligația de a-și îndeplini cu promptitudine atribuțiile legale, procedând la continua evaluare a actelor și practicilor comisiei.

Art. 7. - Membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, în relațiile cu persoane din interiorul sau din afara instituției, vor avea un comportament potrivit cu particularitățile fiecăreia dintre funcțiile: judiciare, de reglementare, control, anchetă și celelalte funcții cu care au fost învestiți prin lege, promovând libertatea discuției atât cât este potrivit cu interesele comisiei și cu demnitatea poziției lor oficiale.

Art. 8. - (1) În îndeplinirea atribuțiilor lor judiciare, membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare:

a) vor angaja discutarea problemelor cu personalul comisiei și cu persoanele supuse reglementării acesteia, în măsura în care problema îi privește;
b) se vor abține de a participa într-o procedură, dacă există împrejurări din care rezultă că:
  • este interesat, sub orice formă, el, soțul sau o rudă până la gradul al III-lea sau un afin până la gradul al II-lea;
  • înainte de a deveni membru al comisiei a fost reprezentant sau avocat al vreuneia dintre părți.

(2) Dacă o persoană interesată cere, din orice motive, ca un membru al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare să se retragă dintr-o anumită procedură, respectivul membru al comisiei va fi judecătorul propriei recuzări.

Art. 9. - (1) În exercitarea atribuțiilor lor de anchetă, membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu vor sugera, vota sau participa la o anchetă din motive de dușmănie, răzbunare sau în scopul creării de prejudicii, și nici nu vor crea celui anchetat avantaje din motive personale. Singure faptele cunoscute de către aceștia, trebuie să convingă de necesitatea exercitării acestor atribuții.

(2) Orice pronunțare publică a rezultatelor unei anchete va fi făcută numai în baza unor probe concludente care să conducă la concluzia că legea a fost violată și că publicitatea rezultatelor anchetei este în interesul cetățenilor.

Art. 10. - (1) Membrii și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare vor depune toate eforturile pentru evitarea actelor și faptelor ce creează reprezentări false asupra instituțiilor pieței de capital și se vor abține de la orice acțiune care ar putea produce disfuncționalități în activitatea normală a pieței de capital. Aceștia nu trebuie să răspândească informații false sau fără temei despre evenimente și factori care au incidență asupra pieței de capital.

(2) Membrii și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu vor desfășura activități care să influențeze negativ opinia publică despre realizările pieței de capital.

Art. 11. - (1) Salariații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu vor face afirmații denigratoare la adresa acesteia, susținând în mod loial prestigiul instituției.

(2) Ca funcționar într-un serviciu public, salariatul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare trebuie să dovedească profesionalism și conștiinciozitate.

(3) Salariații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu vor desfășura nici un fel de activitate politică în cadrul instituției, abținându-se de la orice comentariu pe aceste teme.

Capitolul II
Codul de conduită a membrilor și personalului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare
Secțiunea I
Relațiile cu instituții și societăți implicate în piața de capital

Art. 12. - (1) Membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot exercita o altă funcție salariată, publică sau privată, exceptându-le pe cele de cadre didactice universitare.

(2) Membrii și angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot fi acționari, salariați sau membri în consiliile de administrație la persoanele autorizate de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

(3) Membrii și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot fi acționari semnificativi la emitenții de valori mobiliare, subiecți în supravegherea comisiei.

(4) Membrii și angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot face parte din consiliile de administrație ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Băncii Naționale a României sau să fie acționari semnificativi la astfel de persoane juridice.

(5) Angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot exercita o altă funcție salariată, publică sau privată care generează conflict de interese sau diminuează capacitatea angajatului de a-și îndeplini atribuțiile în cadrul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Art. 13. - Exercitarea unei alte funcții salariate este supusă aprobării Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare. Cererea de exercitare a unei alte funcții salariate cuprinde:

a) denumirea și sediul firmei sau instituției;
b) obiectul de activitate al firmei;
c) natura muncii ce va fi prestată și durata ei probabilă.

Art. 14. - Specialiștii din cadrul personalului Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, care pot face publice informații despre activitatea acesteia și altor instituții implicate în piața de capital, sunt desemnați prin decizie de membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Art. 15. - (1) Comisia Națională a Valorilor Mobiliare poate aproba personalului să desfășoare ocazional activități didactice sau publicistice, dacă acestea nu sunt interzise prin lege.

(2) Orice articol, expunere sau curs va fi prezentat de autor înainte de a fi făcut public, spre verificare, Biroului de presă al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

(3) În activitatea lor didactică sau publicistică, angajaților Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare le este interzis:

a) să folosească informații confidențiale sau privilegiate;
b) să facă comentarii asupra unor litigii aflate în curs sau în care Comisia Națională a Valorilor Mobiliare are calitate de parte;
c) să facă comentarii asupra proiectelor de acte individuale ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Art. 16. - Membrii și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, cu aprobarea comisiei, pot accepta, după caz, sponsorizări legate de participarea lor la conferințe, întâlniri, programe educaționale etc.

Secțiunea a II-a
Restricții privind tranzacțiile cu valori mobiliare

Art. 17. - Membrii și angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot recomanda sau sugera nici unei persoane vânzarea sau cumpărarea de valori mobiliare, bazându-se pe informații confidențiale obținute în cursul sau ca urmare a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Art. 18. - (1) Efectuarea de către membrii sau angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare a oricărei tranzacții cu valori mobiliare este interzisă, cu excepția valorilor mobiliare cumpărate în scop de investiție.

(2) Orice valoare mobiliară obținută prin cumpărare sau subscriere de către membrii sau personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare va fi păstrată de către aceștia o perioadă de cel puțin 3 luni de la cumpărare sau subscriere.

(3) Prevederea referitoare la perioada de deținere nu se aplică valorilor mobiliare:

a) vândute cu un preț mai mic sau egal cu prețul de cumpărare, în conformitate cu un ordin de oprire a pierderii;
b) cumpărate înaintea numirii la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare în calitate de membru sau a angajării la aceasta;
c) dobândite în urma procesului de privatizare.

Art. 19. - Membrii și angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu pot cumpăra valori mobiliare:

a) ale emitenților sau deținute de societăți de intermediere care fac obiectul unei inspecții sau anchete în curs de desfășurare de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare;
b) ale unei societăți comerciale care se află într-una dintre fazele procedurale prevăzute de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării și lichidării judiciare.

Art. 20. - Fiecare membru și angajat al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare va întocmi și va depune la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare în scop de evidență o declarație ce va deține date privind:

a) valorile mobiliare deținute de către acesta, de către soțul sau soția, ori de către alte persoane care locuiesc împreună cu acesta;
b) soțul (soția) sau rudele până la gradul al treilea sau afinii până la gradul al doilea care sunt acționari sau angajați în cadrul unei persoane juridice, subiect al supravegherii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare;
c) alte informații prevăzute prin regulamente ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Art. 21. - Modificarea datelor conținute în această declarație va fi anunțată, în scris, de către membrii și angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare Oficiului de Evidență a Valorilor Mobiliare în termen de 10 zile de la data luării la cunoștință despre această modificare.

Art. 22. - Declarațiile depuse în conformitate cu prevederile art. 21 sunt confidențiale. Au acces la dosarele ce cuprind declarații, ca cele de mai sus, numai membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare și persoana din cadrul Oficiului de Evidență a Valorilor Mobiliare, desemnată cu înregistrarea lor prin decizie a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Secțiunea a III-a
Conflicte de interese

Art. 23. - (1) Un angajat al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, care în cursul exercitării atribuțiilor sale are sarcina să desfășoare activități legate de societăți implicate în piața de capital în care acesta deține valori mobiliare sau are un interes personal, a fost angajat în ultimii 5 ani, client sau acționar semnificativ al acesteia, are obligația să aducă de îndată această situație la cunoștință șefului ierarhic imediat superior.

(2) În condițiile constatării unui conflict de interese, șeful ierarhic imediat superior va lua decizia de recuzare a angajatului respectiv.

Art. 24. - (1) Un angajat nu poate face sau primi propuneri de angajare din partea unei societăți comerciale sau a unui organ al statului, dacă acest angajat este implicat în orice procedură amiabilă sau contradictorie în care cel care angajează este participant, consilier, martor etc., indiferent de poziția acestuia față de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

(2) Angajatul care intenționează să negocieze angajarea sa în condițiile alin. (1) va aduce acest fapt la cunoștință șefului său ierarhic imediat superior înainte de a întreprinde orice acțiune.

Art. 25. - Angajații Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare au dreptul de a da explicații în fața acesteia pentru un conflict de interese sau aparență de conflict de interese al cărui subiect este.

Secțiunea a IV-a
Raporturile cu foștii angajați ai Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare

Art. 26. - Nici un fost angajat al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare nu va putea reprezenta în fața acesteia o persoană fizică sau juridică într-o anumită problemă, dacă această persoană a luat parte în mod direct la problema respectivă în perioada când a fost angajată a comisiei.

Art. 27. - Pentru o perioadă de 2 ani este interzis unui fost angajat al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare să reprezinte în fața comisiei o persoană fizică sau juridică în probleme de care a fost în mod oficial responsabil.

Art. 28. - La încetarea activității în cadrul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, orice angajat va da o declarație că nu va utiliza informațiile la care a avut acces pe perioada în care acesta a fost salariatul comisiei.

Secțiunea a V-a
Raporturile membrilor și angajaților Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare cu persoane din afara acesteia

Art. 29. - Membrilor și angajaților Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare le este interzis:

  1. să utilizeze poziția lor oficială și/sau informații confidențiale în obținerea de profit personal;
  2. să solicite sau să accepte orice fel de cadou, serviciu, favoare care ar putea crea avantaje persoanelor cu care acesta este în relații oficiale în numele Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Art. 30. - Dezvăluirea de informații confidențiale sau remiterea de documente care conțin o asemenea informație, la solicitarea reprezentanților unui organ al puterii de stat, este oprită, în lipsa unei autorizări a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Capitolul III
Sancțiuni

Art. 31. - Încălcarea cu vinovăție a dispozițiilor prezentului regulament se sancționează disciplinar de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, potrivit legii, cu:

a) mustrare;
b) avertisment;
c) retragerea uneia sau mai multor gradații sau trepte de salarizare pe o perioadă de 1-3 luni sau, în cazul celor încadrați cu salariul la nivelul de bază, diminuarea acestuia cu 5-10% pe aceeași perioadă;
d) reducerea salariului și reducerea indemnizației de conducere pe durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) retrogradarea în funcție, în cadrul aceleiași profesii, pe durata de 1-3 luni;
f) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Art. 32. - Împotriva sancțiunii disciplinare se poate face plângere în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de sancționare, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 33. - Persoana împotriva căreia Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a emis decizia de sancționare pentru încălcarea uneia sau unora dintre prevederile prezentului regulament este obligată la adoptarea conduitei prescrise în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de sancționare. În caz contrar, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare poate proceda, după caz, la aplicarea unei măsuri disciplinare cu un grad coercitiv mai ridicat sau la desfacerea contractului de muncă.

Art. 34. - Împotriva membrilor sau angajaților Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare care, prin dezvăluirea de informații confidențiale sau privilegiate, comit infracțiuni încadrate și sancționate ca atare de către organele competente, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare are deschisă calea acțiunii în justiție în vederea recuperării prejudiciului cauzat.

Dispoziții finale

Art. 35. - Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.



Diverse

Rectificare

Data emiterii Circularei Băncii Naționale a României nr. 31 referitoare la raportările privind piața valutară interbancară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 8 septembrie 1995, în loc de 29 iulie 1995 se va citi 29 iulie 1994.



Referințe

  1. Pentru garantarea creditului lombard (overdraft) se utilizează numai titluri de stat în formă dematerializată.