Monitorul Oficial 226/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0226 - Partea I - Vineri, 11 septembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la acordarea indemnizației lunare pensionarilor care sunt membri în comisiile de contestații, organizate pe lângă direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Pensionarii desemnați de organizația pensionarilor care fac parte din comisiile teritoriale de contestații, de pe lângă direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială, primesc o indemnizație lunară între 3% și 20% din salariul de bază, gradația 1, al funcției de consilier juridic gradul III.

Mărimea indemnizației se va corela cu numărul de contestații soluționate într-o lună, după cum urmează:

Numărul contestațiilor soluționate în luna când se acordă indemnizația Sub 5 5-10 11-20 21-30 Peste 30
Mărimea indemnizației lunare (lei) 590 980 1960 2940 3920

Plata indemnizațiilor se face din bugetul asigurărilor sociale de stat și se impozitează potrivit legii.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 25 august 1992 | Nr. 487.

Contrasemnează:
Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Hotărâre de modificare și completare a unor dispoziții din Hotărârea Guvernului nr. 1295 din 30 decembrie 1990 privind taxele de timbru pentru acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești, precum și asupra actelor de notariat și a serviciilor prestate de acestea

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Articolul 10 lit. g) alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1295/1990 se modifică și se completează după cum urmează:

„Autentificarea contractelor de societate și a statutelor societăților comerciale și societăților agricole cu personalitate juridică: 1.000 lei;"

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 27 august 1992 | Nr. 492.

Contrasemnează:
Ministrul justiției,
Mircea Ionescu-Quintus
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Hotărâre privind aprobarea contractului de mandat-cadru pentru împuterniciții mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Mandatarea împuterniciților, de către organele prevăzute în Legea nr. 78/1992, în vederea reprezentării intereselor capitalului de stat în cadrul societăților comerciale cu capital integral sau parțial de stat se va face cu respectarea clauzelor din contractul de mandat-cadru prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 27 august 1992 | Nr. 493.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul industriei,
Dan Constaninescu
Ministrul agriculturii și alimentației,
Petru Mărculescu


Anexă

Contract de mandat Nr. ......................
Capitolul I
Părțile contractante

Art. 1. - Între Ministerul (Consiliul local sau județean) ....................................., în calitate de reprezentant al statului român, ca acționar (asociat) la Societatea Comercială ........................................., cu sediul în ....................................., str. ................................... nr. ......, județ/sector ........................., în calitate de mandant, și ..................................., salariat (reprezentant) al Ministerului (Consiliului local sau județean) .................................., la Departamentul/Direcția ......................................, cu domiciliul în ................................ str. ................................. nr. ....., bl. ....., ap. ....., județ/sector ..........................., posesorul B.I. seria ...... nr. ......, eliberat de ........................, în calitate de mandatar, s-a încheiat prezentul contract de mandat.

Capitolul II
Condițiile mandatului

Art. 2. - În temeiul Legii nr 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările ulterioare, Ministerul (Consiliul local sau județean) ........................, în calitatea sa de reprezentant al statului, ca acționar (asociat) la societățile comerciale cu capital parțial sau integral de stat din ramurile economice din aria de activitate a Ministerului (Consiliului local sau județean), acordă toate împuternicirile persoanei mandatate pentru încheierea de acte juridice ce rezultă din calitatea Ministerului (Consiliului local sau județean) .................. de reprezentant al statului ca acționar (asociat), iar mandatarul își asumă obligația încheierii actelor în numele mandantului, îndeplinind toate condițiile prevăzute de lege pentru a avea această calitate.

Capitolul III
Obiectul contractului

Art. 3. - Mandantul împuternicește pe mandatar în limitele stabilite prin prezentul contract să reprezinte interesele capitalului de stat în Societatea Comercială.

Art. 4. - Actele făcute de către mandatar, în limitele puterilor primite, sunt opozabile terților.

Capitolul IV
Termenul contractului

Art. 5. - Prezentul contract se încheie pe termen de ...........

Capitolul V
A. Obligațiile părților contractante - obligațiile mandatarului

Art. 6. - În perioada în care capitalul societății comerciale este integral sau parțial de stat, mandatarul îndeplinește alături de ceilalți reprezentanți ai statului obligațiile adunării generale a acționarilor (asociaților), stabilite prin legislația în vigoare și statutul societății.

Art. 7. - Mandatarul, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin conform legislației în vigoare, are obligația ca, ori de câte ori constată situații de natură să prejudicieze activitatea economico-financiară a unității, să anunțe și să propună mandantului modul de rezolvare a acestora într-un termen stabilit.

Art. 8. - Mandatarul se obligă să îndeplinească mandatul pe toată durata contractului și răspunde față de mandant pentru neaducerea la îndeplinire a prevederilor art. 7.

B. Obligațiile mandantului

Art. 9. - Mandantul va asigura mandatarului sprijinul solicitat în situațiile prevăzute la art. 7. Totodată, mandantul se obligă să instruiască mandatarul pentru asigurarea corelării intereselor societății comerciale cu interesele generale ale capitalului de stat.

Capitolul VI
Modificarea contractului

Art. 10. - Prezentul contract se poate modifica la inițiativa uneia dintre părți cu acordul ambelor părți.

Capitolul VII
Încetarea contractului

Art. 11. - Mandatul se stinge prin:

  • expirarea termenului;
  • imposibilitatea fortuită de executare;
  • revocarea mandatarului;
  • renunțarea mandatarului;
  • moartea mandatarului;
  • punerea sub interdicție judecătorească a mandatarului;
  • aplicarea prevederilor art. 39 din Legea nr. 58/1991.

Renunțarea se va face prin notificare și restituirea de către mandatar a contractului.

Restituirea contractului se va face și în caz de revocare a mandatului.

Numirea unui nou mandatar echivalează cu revocarea mandatului, de la data notificării.

Capitolul VIII
Dispoziții finale

Art. 12. - Clauzele prezentului contract nu se pot completa cu dispoziții contrare celor privitoare la mandat din Codul civil și Codul comercial.

Prezentul contract intră în vigoare la data semnării.

Ministerul (Consiliul local sau județean), Mandatar,


Hotărâre cu privire la corectarea fondului de salarii pentru care societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome nu au obligația să plătească impozit suplimentar

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Fondul destinat plății salariilor pentru care societățile comerciale cu capital majoritar de stat, și regiile autonome nu plătesc impozit suplimentar, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 21/1992, se calculează lunar și cumulat de la începutul anului, conform reglementărilor în vigoare.

(2) Fondul destinat plății salariilor stabilit potrivit alin. (1) se corectează, lunar, cu suma stabilită pe baza creșterii de 20% din salariul mediu realizat în luna octombrie 1991, majorat corespunzător indexării din luna pentru care se face calculul și a numărului mediu scriptic de personal din fiecare lună.

Art. 2. - Prevederile art. 1 alin. (2) nu se aplică în cazurile în care suma cu care s-a corectat fondul de salarii de referință în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 99/1992 pentru sporurile negociate în anul 1992, peste cele existente în anul 1991, asigură o majorare a salariilor de cel puțin 20%, fără o impozitare suplimentară.

Art. 3. - (1) În fondul de salarii ce se plătește de către fiecare societate comercială cu capital majoritar de stat și regie autonomă, supus impozitării suplimentare, se vor cuprinde atât sumele care se acordă în mod direct pentru munca efectiv depusă de către fiecare salariat, cât și sumele acordate potrivit prevederilor din contractele colective de muncă sub formă de indemnizație la plecarea în concediu de odihnă, la ieșirea la pensie sau la desfacerea contractului de muncă, în situația transferării, instalării la post sau detașării, în situația unor sărbători sau zile festive și altele asemenea.

(2) Drepturile ce se suportă din fondul de salarii supus impozitării suplimentare sunt cele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 4. - Societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome raportează distinct direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București, o dată cu raportările lunare și trimestriale, datele cumulate de la începutul anului privind: fundul destinat plății salariilor pentru care nu se plătește impozit suplimentar, fundul de salarii efectiv plătit și, după caz, impozitul suplimentar datorat.

Art. 5. - În aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor vor elabora norme metodologice.

Art. 6. - Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare începând cu data de 1 august 1992.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 28 august 1992 | Nr. 496.

Contrasemnează:
Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Anexă

Drepturile ce se suportă din fondul de salarii supus impozitării suplimentare

1. Sumele ce se acordă în mod direct pentru munca efectiv depusă de către fiecare salariat:

a) salariul de bază corespunzător timpului efectiv lucrat în cazul formei de salarizare în regie sau câștigul realizat în cazul aplicării altor forme de salarizare;

b) sporuri și indemnizații acordate sub formă de procent din salariul de bază sau în sume fixe;

c) premiile acordate salariaților sub diverse forme[1].

2. Alte sume acordate în baze unor acte normative sau a contractelor colective de muncă pentru activitatea desfășurată:

a) drepturile acordate salariaților în natură, potrivit prevederilor din contractele colective de muncă, care se transformă în bani pe baza prețurilor proprii de vânzare în vigoare la data de 1 august 1992[1], [2];

b) sumele acordate salariaților în diferite ocazii, sub formă de ajutoare bănești sau pentru compensarea unor cheltuieli, conform prevederilor contractelor colective de muncă;

c) indemnizația pentru concediu de odihnă stabilită în conformitate cu prevederile Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților, inclusiv drepturile bănești acordate în baza contractelor colective de muncă cu ocazia plecării în concediu de odihnă;

d) indemnizațiile pentru concediile medicale, precum și celelalte drepturi ce se suportă de către societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome, în baza prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea și completarea unor reglementări din legislația de asigurări sociale și a contractelor colective de muncă;

e) ajutoarele ce se acordă salariaților în baza prevederilor contractelor colective de muncă pe perioada concediului primit pentru susținerea examenului de absolvire a unor forme de învățământ;

f) drepturile acordate salariaților pentru zilele libere de care aceștia beneficiază în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților, precum și pentru zilele festive și de sărbătoare sau pentru alte zile libere acordate, conform contractelor colective de muncă;

g) indemnizațiile ce se acordă salariaților cu ocazia ieșirii la pensie, desfacerii contractului de muncă, în situația transferării, instalării la post sau detașării, potrivit prevederilor contractelor colective de muncă;

h) drepturile ce se acordă salariaților pe perioada întreruperii lucrului din cauze ce nu sunt imputabile acestora, potrivit prevederilor contractelor colective de muncă;

i) sumele ce se acordă salariaților pe perioada scoaterii din producție pentru desfășurarea unor activități cu caracter obștesc, reglementate prin acte normative sau prin contractele colective de muncă;

j) sumele corespunzătoare reducerii programului normal de lucru pentru mamele care au copii în vârstă de până la 1 an, sumele acordate pentru cei cărora li se desface contractul de muncă în vederea căutării unui nou loc de muncă, precum și pentru pauzele de masă și odihnă plătite, conform prevederilor contractelor colective de muncă;

k) indemnizațiile acordate, potrivit prevederilor legale, împuterniciților mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat, administratorilor și cenzorilor;

l) drepturile acordate persoanelor fizice reprezentând contravaloarea manoperei pentru realizarea unor lucrări sau pentru desfășurarea unor activități pe bază de contract civil;

m) alte drepturi acordate personalului, similare cu cele de mai sus.

Notă:
Prin asimilare, alte drepturi decât cele cuprinse în prezenta anexă, care se suportă din fondul de salarii supus impozitării suplimentare, se stabilesc cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Economiei și Finanțelor.


Hotărâre privind exceptarea de taxe vamale pentru unele poziții tarifare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Începând cu data de 19 august 1992 și până la 31 decembrie 1992, se exceptează de la plata taxelor vamale pozițiile tarifare menționate în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 1 septembrie 1992 | Nr. 504.

Contrasemnează:
Ministrul comerțului și turismului,
Constantin Fota
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea


Anexă

Poziție tarifară Denumirea poziției tarifare
3902.30 Copolimeri de polipropilenă
4616.93 Garnituri de etanșare din cauciuc vulcanizat, neîntărit și nealveolar
4818.50 Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte din pastă de hârtie, hârtie, vată de celuloză sau din țesătură din fibre de celuloză
6909.19 Alte aparate și articole pentru uz chimic sau pentru scopuri tehnice, altele decât cele din porțelan
6909.90 Recipiente din ceramică pentru transport și ambalat mărfuri; alte recipiente similare pentru agricultură
7311.00 Recipiente pentru gaze comprimate sau lichefiate din fontă, fier sau oțel
8415.90 Părți de mașini și aparate pentru aer condiționat, care au ventilator cu motor și dispozitive proprii de modificare a temperaturii și umidității, inclusiv acele mașini în care umiditatea nu poate fi reglată separat
8419.20 Sterilizatoare medico-chirurgicale sau de laborator
8456.90 Părți de mașini-unelte pentru prelucrarea metalelor cu laser sau cu alte fascicule de lumină sau de fotoni, cu ultrasunete, cu descărcări electrice, prin procedee electrochimice, cu fascicule de electroni, cu fascicule de ioni sau cu jet de plasmă
8477.10 Mașini de formare prin injectare
8477.20 Mașini de extrudare
8477.40 Mașini de formare sub vid și alte mașini de formare la cald
8477.59 Mașini și aparate de turnat sau de formare pentru prelucrarea cauciucului sau maselor plastice sau pentru fabricarea produselor din aceste materiale, nedenumite și neîncadrate în altă parte în capitolul 84, altele decât cele de la pozițiile 8477.10-8477.51
8477.80 Mașini pentru prelucrarea cauciucului sau maselor plastice sau pentru fabricarea produselor din aceste materiale, nedenumite și neîncadrate în altă parte în capitolul 84, altele

decât cele de la pozițiile 8477.10-8477.59

8477.90 Părți de mașini pentru prelucrarea cauciucului sau maselor plastice sau pentru fabricarea produselor din aceste materiale, nedenumite și neîncadrate în altă parte în capitolul 84
8480.71 Matrițe pentru turnarea cauciucului sau a maselor plastice prin injecție sau prin comprimare
8480.79 Matrițe pentru turnarea cauciucului sau a maselor plastice prin alte procedee decât injecție sau comprimare.



Diverse

Rectificare

În Hotărârea Guvernului nr. 443 din 7 august 1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 26 august 1992, la anexa nr. 2, art. 6, pct. 6.8, prima propoziție se va citi: „Certificatele de proprietate nu pot fi înstrăinate către persoane fizice sau persoane juridice străine."



Referințe

  1. 1,0 1,1 Fac excepție și nu se cuprind în fondul de salarii supus impozitării:
    • stimulentele plătite salariaților de către societățile comerciale cu capital majoritar de stat din fondul de stimulare de până la 10% din profitul rămas după plata impozitului datorat potrivit legii, respectiv de până la 5% la regiile autonome, în condițiile prevăzute la art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 21/1992;
    • drepturile în natură și ajutoarele bănești, care se acordă în baza unor acte normative.
  2. Prețurile de vânzare în vigoare la data de 1 august 1992 se vor utiliza numai până la 31 decembrie 1992.