Monitorul Oficial 263/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0263 - Partea I – Luni, 19 septembrie year::1994


Acte ale Băncii Naționale a României

Regulament privind efectuarea operațiunilor valutare

Capitolul I

Dispoziții generale

1. Pe teritoriul României, încasările, plățile, compensările, transferurile, acreditările, precum și alte tranzacții financiare și de capitaluri între persoanele juridice rezidente și între acestea și persoane fizice rezidente se realizează numai în moneda națională (leu).

2. Operațiunile valutare se pot efectua numai între rezidenți și nerezidenți și numai prin conturi deschise în România, la societăți bancare autorizate de Banca Națională a României să efectueze astfel de operațiuni.

În zonele cu rem vamal special, precum și în situațiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, se pot efectua și operațiuni valutare între rezidenți numai cu autorizarea prealabilă ai Băncii Naționale a României.

3. Operațiuni de vânzare și/sau cumpărare de valute se pot efectua numai pe piața valutară, în condițiile stabilite prin prezentul regulament.

4. Prin operațiuni valutare, în sensul prezentului regulament, se înțelege încasările, plățile, compensările, transferurile, creditările, tranzacțiile financiare și de capitaluri cu valori mobiliare și imobiliare exprimate în monedele altor țări sau în unități monetare compozite de tipul D.S.T. (Drepturi speciale de tragere) și E.C.U. (Unitatea europeană de cont) precum și operațiunile efectuate în monedă națională „leu”, atunci când acestea din urmă au loc între rezidenți și nerezidenți.

5. În sensul prezentului regulament, sunt considerați rezidenți din punct dc vedere valutar:

a) persoanele juridice rezidente:
a.1. instituțiile publice, ambasadele, consulatele sau alte reprezentanțe ale României în străinătate;
a.2. regiile autonome, societățile comerciale, asociațiile, cluburile, ligile și orice alte persoane juridice autorizate să desfășoare activități în România, cu caracter lucrativ sau nonprofit;
a.3. sucursalele, filialele, reprezentanțele și agențiile firmelor străine înregistrate în România;
b) persoanele fizice rezidente:
b.1. persoanele fizice, cetățeni români, cu domiciliul în România;
b.2. persoanele fizice de altă cetățenie și persoanele fără cetățenie (apatrizi), cu domiciliul în România.

6. În sensul prezentului regulament sunt considerați nenezidenți din punct de vedere valutar:

a) persoanele juridice nerezidente:
a.1. persoanele juridice care nu sunt înregistrate și autorizate să desfășoare activități în România;
a.2. ambasadele, consulatele sau alte reprezentanțe ale altor țări în România, precum și organizațiile internaționale sau reprezentanțe ale unor astfel de organizații care funcționează în România;
a.3. sucursalele, filialele, reprezentanțele și agențiile unor firme românești care desfășoară activități și sunt înregistrate în străinătate ca persoane juridice;
b) persoanele fizice nerezidente:
b.1. persoanele fizice, cetățeni străini, care lucrează în cadrul ambasadelor, consulatelor și reprezentanțelor altor țări în România sau în cadrul unor organizații internaționale sau reprezentanțe ale acestora care funcționează în România;
b.2. persoanele fizice, cetățeni străini, precum și persoanele fără cetățenie (apatrizi), cu domiciliul în străinătate.

7. Persoanele juridice și fizice rezidente au dreptul să dețină active în valută și să dispună integral de acestea în condițiile reglementărilor legale și ale prezentului regulament.

8. Persoanele juridice rezidente sunt obligate să încaseze sumele în valută aferente exporturilor de bunuri și servicii, precum și din orice alte operațiuni și tranzacții cu nerezidenți în conturile deschise la societăți bancare autorizate de Banca Națională a României.

Capitolul II

Operațiuni valutare curente (de cont curent)

9. În sensul prezentului regulament, constituie operațiuni valutare curente (de cont curent) tranzacțiile între rezidenți și nerezidenți sub forma operațiunilor valutare, așa cum au fost definite la pct. 4. de mai sus și care se referă la:

a) exportul și importul de bunuri, inclusiv pentru prelucrare (processing), precum și bunurile procurate de cărăuși în porturi și aeroporturi;
b) exportul și importul de servicii: transport mărfuri și pasageri, asigurări și servicii financiare, comunicații, lucrări de construcții, leasing operațional, marketing și operațiuni înrudite, servicii audiovizuale, culturale, sportive și alte servicii, licențe, brevete, drepturi de autor etc.;
c) cheltuielile pentru călătorii turistice, în scop medical și educațional, în interes de serviciu;
d) cheltuielile ambasadelor și ale misiunilor diplomatice, precum și ale organizațiilor internaționale sau ale reprezentanțelor acestora;
e) veniturile din investiții directe și de portofoliu sau din operațiuni de cont financiar și de capital sub formă de dividende, profituri și dobânzi;
f) transferurile curente reprezentând contribuții, cotizații sau taxe la organizații internaționale sau la alte instituții cu caracter regional sau internațional;
g) orice tranzacții care nu se încadrează în operațiunile valutare de cont financiar și de capital prevăzute la cap. III din prezentul regulament.

10. Operațiunile valutare curente (de cont curent) se realizează de societățile bancare în nume propriu și/sau în contul clienților în conformitate cu practica internațională, cu respectarea reglementărilor și în condițiile normelor Băncii Naționale a României.

Societățile bancare pot acorda credite în valută persoanelor juridice rezidente numai pentru operațiuni de import de bunuri și servicii.

11. Introducerea sau scoaterea din România de sume în valută efectivă (în numerar) și alte instrumente de plată în valută, precum și de sume în monedă națională efectivă și alte instrumente de plată în lei se efectuează în limitele și în condițiile prevăzute în normele din anexa nr. 1 la prezentul regulament.

Capitolul III

Operațiuni valutare de cont financiar și de capital

12. În sensul prezentului regulament, constituie operațiuni valutare de cont financiar și de capital tranzacțiile dintre rezidenți și nerezidenți sub forma operațiunilor valutare, așa cum au fost definite la pct. 4 și care se referă la:

a) investiții directe ale rezidenților în străinătate (sub forma de investiții mobiliare sau imobiliare);
b) investiții de portofoliu ale rezidenților în străinătate (sub formă de valori mobiliare, acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, bonuri de tezaur sau alte titluri de valoare);
c) împrumuturi și credite acordate nerezidenților sau depozite ale rezidenților constituite în străinătate;
d) împrumuturi și credite primite de rezidenți sau depozite ale nerezidenților deținute de rezidenți în conturi la societăți bancare din România;
e) orice transferuri valutare ale rezidenților care nu au în corespondent o contraprestație (cum ar fi: succesiuni, donații, ajutoare, cadouri, transferuri ale emigranților, pensii, alocații etc.).

13. Operațiunile valutare de cont financiar și de capital prevăzute la pct. 12 de mai sus se supun autorizării în conformitate cu prevederile din normele cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul regulament, cu următoarele excepții:

  • depozitele nerezidenților deținute de rezidenți în conturi la societăți bancare din România;
  • împrumuturile și creditele primite de rezidenți cu garanția statului;
  • depozitele plasate și atrase în nume și în cont propriu de către societăți comerciale - persoane juridice române.
Capitolul IV

Conturi în valută

14. Persoanele juridice și fizice, rezidente și nerezidente, pot deschide conturi în valută la societățile bancare autorizate de Banca Naționala a României să efectueze operațiuni valutare.

15. Deținerea în străinătate de disponibilități în conturi bancare sau sub formă de orice alte active în valută, precum și utilizarea acestora de către persoane juridice rezidente pot fi făcute numai pe baza și în condițiile autorizării prealabile a Băncii Naționale a României, potrivit normelor cuprinse în anexa nr. 5 la prezentul regulament.

16. Alimentarea conturilor în valută ale persoanelor juridice rezidente și utilizarea disponibilităților din aceste conturi se pot efectua numai prin operațiuni valutare cu nerezidenți, prin vânzări/cumpărări pe piața valutară, precum și în cazurile autorizate de Banca Națională a României potrivit prezentului regulament.

În baza prezentului regulament, a documentațiilor specifice tranzacțiilor respective și a declarațiilor „bona fide” prezentate de clienți, identificarea și clasificarea fiecărei tranzacții ca fiind operațiune valutară curentă (de cont curent) sau de cont financiar și de capital se fac de către societățile bancare.

17. Persoanele fizice rezidente pot deține sume în valută, în numerar sau în conturi personale deschise la societățile bancare autorizate de Banca Națională a României.

Persoanele fizice rezidente care realizează venituri în valută în străinătate pot păstra sumele respective în conturi deschise la bănci în străinătate.

18. Societățile bancare autorizate de Banca Națională a României să efectueze operațiuni valutare pot deschide conturi în valută pentru persoane juridice și fizice nerezidente.

Alimentarea conturilor în valută ale nerezidenților se poate efectua prin depuneri în numerar pe bază de documente care să ateste proveniența sumelor (declarație vamală purtând data ultimei intrări în România, buletin de schimb valutar, eliberate pe numele titularului de cont) sau prin transfer bancar din conturi ale nerezidenților sau rezidenților.

Titularii acestor conturi pot utiliza în mod liber disponibilitățile lor valutare prin transferuri către rezidenți sau nerezidenți, prin vânzări de valută contra monedă națională „leu” pe piața valutară din România sau prin ridicări de sume în numerar în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

19. Misiunile diplomatice, consulare și reprezentanțele României în străinătate au dreptul să dețină conturi la bănci din străinătate pentru efectuarea operațiunilor valutare necesare desfășurării activității lor.

20. Persoanele juridice și fizice nerezidente pot deschide conturi în moneda națională „leu” la societăți bancare autorizate să funcționeze în România.

Alimentarea conturilor în lei se poate face cu sume provenite din cumpărări pe piața valutară sau din activități legale realizate pe teritoriul României.

La fiecare alimentare a contul în lei titularul acestuia are obligația să depună la bancă o declarație scrisă asupra provenienței sumelor respective.

Disponibilitățile din aceste conturi în lei pot fi utilizate de titulari numai pentru plăți în lei pe teritoriul României.

Capitolul V

Piața valutară

21. Piața valutară din România se compune din totalitatea operațiunilor de vânzare-cumpărare de valută contra monedei naționale (leu) dintre intermediarii autorizați de Banca Națională a României în nume și în cont propriu sau în nume propriu și în contul clienților, inclusiv ale caselor de schimb valutar.

22. Organizarea și funcționarea pieței valutare în România sunt prevăzute în normele cuprinse în anexa nr. 3 și în anexa. nr. 4 la prezentul regulament.

Cursurile de schimb ale leului față de monedele altor țări și față de monedele compozite (D.S.T. și E.C.U.) se stabilesc pe piața valutară, pe baza cererii și ofertei și cu respectarea procedurilor elaborate de Banca Națională a României.

Capitolul VI

Controlul valutar

23. Societățile bancare și celelalte persoane juridice rezidente, autorizate să efectueze operațiuni valutare, răspund de aplicarea corectă a prevederilor prezentului regulament.

În acest scop, la efectuarea operațiunilor dispuse de clienți, societățile bancare autorizate vor urmări ca, pe documentele ce le sunt prezentate de persoanele juridice și/sau fizice în vederea efectuării oricărei operațiuni de transfer bancar, depunere sau ridicare de valută în numerar, solicitanții să menționeze proveniența, respectiv destinația pe care o vor da sumelor respective. Totodată, societățile bancare vor solicita documentele justificative corespunzătoare și, după caz, autorizările prevăzute de prezentul regulament și de normele Băncii Naționale a României.

Alimentarea conturilor nerezidenților prin transfer bancar din conturi ale rezidenților va fi efectuată de către societățile bancare încasatoare numai dacă societățile bancare plătitoare confirmă în scris că operațiunea se face cu respectarea reglementărilor Băncii Naționale a României.

Având în vedere prevederile normelor din anexa nr. 1 la prezentul regulament, referitoare la limita maximă de valută efectivă (numerar) pe care persoanele fizice rezidente o pot scoate din țară, societățile bancare pot elibera valută în numerar pentru operațiuni valutare de cont curent sau de cont financiar și de capital numai până la echivalentul a 5.000 dolari S.U.A./ persoană/călătorie. Sumele peste această limită se transferă numai pe cale bancară sau se eliberează sub formă de instrumente bancare de plată.

Societățile bancare pot elibera caselor de schimb valutar numerar peste echivalentul a 5.000 dolari S.U.A. în limita disponibilului din cont.

În cazul persoanelor fizice reprezentante ale persoanelor juridice cu activitate de transporturi internaționale și turism internațional, societățile bancare pot elibera sume în numerar până la echivalentul a 10.000 dolari S.U.A., cu condiția prezentării licențelor de funcționare eliberate de Ministerul Transporturilor, respectiv de Ministerul Turismului.

24. Banca Națională a României va supraveghea și va controla respectarea prevederilor prezentului regulament.

25. Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage după sine aplicarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute de lege.

Capitolul VII

Dispoziții finale

26. Încasările valutare provenind din exportul de mărfuri, executări de lucrări și prestări de servicii în străinătate, efectuate de persoane juridice rezidente anterior datei de 4 mai 1992, urmează regimul valutar în vigoare până la acea dată. Societățile bancare vor transfera aceste sume în maximum 3 zile lucrătoare de la încasare la rezerva valutară a statului, în administrarea Băncii Naționale a României, și vor deconta clienților contravaloarea în lei la cursul de schimb din ziua efectuării operațiunii.

27. Prezentul regulament intră în vigoare începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, cu excepția anexei nr. 3, care a intrat în vigoare la data de 1 august 1994. Anexele nr. 1, 2, 3, 4 și 5 fac parte integrantă din prezentul regulament.

Pe data intrării în vigoare a prezentului regulament își încetează aplicabilitatea Regulamentul nr. V/3616/2 privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României la 4 mai 1992, cu modificările ulterioare, precum și orice dispoziții contrare.


Președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, guvernator

București, 18 august 1994 |Nr. V/10.813.


Anexa nr. 1

Norme
privind sumele în valută și în lei care pot fi introduse și scoase din România

I. Cu privire la sumele în valută efectivă (numerar) ce pot fi introduse în România

1. În sensul prezentelor norme, prin valută efectivă (numerar) se înțelege biletele de bancă străine și monedele străine în circulație.

2. Persoanele fizice pot intra în România cu valută efectivă (numerar), în limita unei sume echivalente a 10.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie.

În categoria persoanelor fizice se includ și persoanele fizice care sunt reprezentante ale persoanelor juridice.

3. La intrarea în România, persoanele fizice, cetățeni români și străini, sunt obligate să declare organelor vamale românești sumele în valută efectivă (numerar) aflate asupra lor, care depășesc echivalentul a 1.000 dolari S.U.A., precum și cecurile de călătorie.

Declarația vamală, vizată de vamă, rămâne asupra declarantului, urmând a fi prezentată la ieșirea din țară, pentru justificarea valutei.

4. Sumele în valută efectivă (numerar) ce depășesc limita a 10.000 dolari S.U.A. se depun la organele vamale din punctele de trecere a frontierei de stat românești.

Pentru aceste sume, organul vamal va întocmi o chitanță de consemnare în 3 exemplare, conținând elementele necesare de identificare a depunătorului și a sumei în valută (numele și prenumele depunătorului, numărul și seria pașaportului, țara care l-a eliberat, felul valutei și suma, data intrării, data ieșirii din România). Chitanța de consemnare se datează și se semnează de către organul vamal care a întocmit-o și care va aplica, totodată, pe aceasta ștampila sa personală.

Organele vamale la care s-au făcut astfel de consemnări de sume le pot elibera, în termen de 3 ani de la data depunerii pe baza cererii titularului la ieșirea din țară și cu reținerea de la acesta a originalului chitanței de consemnare. După acest termen, sumele în cauză se fac venit la bugetul de stat, conform reglementărilor în vigoare. Sumele consemnate nu sunt purtătoare de dobânzi în favoarea depunătorului.

II. Cu privire la sumele în valută efectivă (numerar) care pot fi scoase din România

5. Persoanele fizice rezidente în România pot ieși din țară cu sume în valută efectivă (numerar) echivalente cu maximum 5.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie.

Scoaterea din țară a sumelor de către persoane fizice rezidente se efectuează în următoarele condiții:

a) sumele în valută efectivă (numerar) până la 1.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie fără justificarea provenienței lor cu vreun document;
b) sumele în valută efectivă (numerar) care depășesc 1.000 dolari S.U.A., dar până la maximum 5.000 dolari S.U.A., pe baza unui document (extras de cont sau buletin de schimb valutar) care probează că suma a fost ridicată de la bancă sau provine dintr-un schimb de valută, contra lei, pe teritoriul României. Aceste sume se înscriu în declarația vamală;
c) în cazul în care persoanele fizice rezidente în România au asupra lor sume în valută efectivă (numerar) care depășesc plafonul arătat la lit. b) de mai sus, au obligația să le depună la organele vamale, care vor întocmi chitanțe de consemnare pe numele titularilor, sumele urmând a fi eliberate la întoarcerea în țară;
d) sumele neridicate în termen de 3 ani se fac venit la bugetul statului conform reglementărilor în vigoare.

6. Persoanele fizice rezidente în România care reprezintă persoane juridice cu activitate de transport sau turism internațional pot scoate din țară sume în valută efectivă (numerar) peste limita unei sume echivalente a 5.000 dolari S.U.A., dar nu mai mult decât echivalentul a 10.000 dolari S.U.A.

7. Persoanele fizice nerezidente, aflate temporar în România, pot scoate din România sume în valută efectivă (numerar) în limita sumelor declarate la intrarea în România. Sumele în cauză se justifică cu declarația vamală completată la intrarea în România.

Aceste persoane pot avea, de asemenea, asupra lor sume în valută efectivă (numerar) care provin din ridicări din conturi personale și transferuri în conturile acestora deschise la societățile bancare din România, ori din încasarea în România a cecurilor de călătorie dacă acestea au fost înscrise în declarația vamală la intrarea în România. Aceste sume se justifică cu un document eliberat de unitatea bancară sau de o altă persoană juridică autorizată din România prin care s-a efectuat operațiunea respectivă.

În cazul în care persoanele fizice în cauză au asupra lor, la ieșirea din România, sume în valută (numerar) peste cele justificate potrivit alin. 1 și 2 de la acest punct, au obligația să le depună la organele vamale, încasându-le în limitele legale și după procedura de la cap. I pct. 4 din prezentele norme la o nouă intrare în România.

III. Cu privire la alte instrumente de plată în valută

8. Persoanele fizice române și străine pot introduce și scoate din România cecuri de călătorie, cecuri bancare, cărți de credit și orice alte instrumente bancare similare, exprimate în valută străină.

Limitele arătate la cap. I și II din prezentele norme nu se referă la instrumentele de plată menționate la alin. 1 din acest punct.

IV. Cu privire la introducerea și scoaterea de sume în lei din România

9. Persoanele fizice nu pot introduce sau scoate din România sume efective (numerar) mai mari de 100.000 lei/persoană/călătorie, cu excepția cazurilor reglementate de Circulare nr. 25/1994[1] emisă de Banca Națională a României.

În sensul prezentelor norme, prin sume efective (numerar) în lei se înțelege biletele de bancă și monedele românești în circulație.

Cupiurile maxime admise la introducerea sau scoaterea din România sunt cele de până la 5.000 lei inclusiv.

10. La ieșirea din România, persoanele fizice menționate la pct. 9 de mai sus au obligația să declare sumele în lei care depășesc plafonul de 100.000 lei/persoană/călătorie și să le depună organelor vamale contra chitanței de consemnare.

Depunătorilor care sunt cetățeni români sau cetățeni străini li se restituie aceste sume la întoarcerea din călătorie, respectiv cu ocazia unei noi călătorii în România.

Termenul maxim de restituire este de 3 ani. După expirarea acestui termen, sumele în cauză se fac venit la bugetul statului.

V. Alte dispoziții

11. Membrii reprezentanțelor diplomatice, consulare și comerciale ale statelor străine în România, cetățeni străini, precum și membrii familiilor lor și personalul acestora sunt scutiți de obligațiile prevăzute în prezentele norme, cu excepția prevederilor referitoare la introducerea și scoaterea de sume în lei din România. Prevederile de la acest punct se aplică, de asemenea, cetățenilor străini, persoane oficiale, posesoare de pașapoarte diplomatice, în misiune temporară, în vizită sau în trecere prin România, precum și persoanelor care se bucură de privilegii diplomatice, în baza convențiilor diplomatice la care România a aderat.

12. Scoaterea din România de titluri publice (titluri de stat) românești, exprimate în valută străină, cât și a celor exprimate în lei se poate efectua numai pe baza autorizației date de Banca Națională a României.

13. Un exemplar din chitanțele de consemnare întocmite la intrarea/ieșirea din România conform cap. I pct. 4 din prezentele norme va fi transmis de către organele vamale la Banca Națională a României - Oficiul control devize.

14. Pentru operațiunile efectuate conform prevederilor cap. IV din prezentele norme, vama reține comisioanele practicate în baza reglementărilor și normelor proprii de lucru.


Anexa nr. 2

Norme
privind modul de autorizare și de raportare a operațiunilor valutare de cont financiar și de capital

1. Operațiunile valutare de cont financiar și de capital, definite la cap. III pct. 12 din regulament, sunt supuse autorizării Băncii Naționale a României, după cum urmează:

a) operațiunile prezentate la pct. 12 lit. a), b) și e) din Regulament se autorizează de Banca Națională a României - Oficiul control devize, după avizarea prealabilă de către Ministerul Finanțelor, în conformitate cu prevederile art. IV pct. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 18/1994.
În cazul persoanelor juridice române cu capital integral sau majoritar de stat, solicitanții vor trebui să prezinte, pentru autorizarea operațiunilor prevăzute la pct. 12 lit. a) și b) din regulament, și avizul Fondului Proprietății de Stat;
b) operațiunile prevăzute la pct. 12 lit. c) din regulament se autorizează de Banca Națională a României - Oficiul control devize;
c) Operațiunile prevăzute la pct. 12 lit d) din regulament, cu excepția celor de la pct. 13 din regulament, se autorizează de Banca Națională a României - Oficiul control devize, în cazul când acestea prevăd termene de rambursare mai mari de un an; în cazul în care se prevăd termene de rambursare sub un an, societățile bancare prin care se derulează operațiunile respective sunt delegate asă autorizeze și să efectueze direct rambursarea, în baza atribuțiilor prevăzute în autorizațiile lor de funcționare.

2. Pentru obținerea autorizării Băncii Națională a României, solicitanții vor prezenta, prin intermediul sucursalelor Băncii Națională a României, cererea de autorizare însoțită de următoarele documente:

a) în cazul investițiilor directe și de portofoliu, prevăzute la cap. III pct. 12 lit. a) și b) din regulament:
  • statutul solicitantului, documente privind înființarea acestuia sau documente care atestă autorizarea activității în condițiile legii;
  • dovada înregistrării persoanei juridice la Registrul comerțului și la Registrul fiscal, sau alt act de înregistrare la organele abilitate;
  • hotărârea adunării generale a asociaților societății comerciale sau a consiliului de administrație al regiei autonome solicitante, cu privire la aprobarea realizării investiției în străinătate;
  • situația rezultatelor financiare și a obligațiilor fiscale pentru ultima lună (trimestru), vizate de organele fiscale teritoriale;
  • confirmarea societății bancare la care solicitantul are deschis contul în valută, cu privire la existența sursei valutare la nivelul cerut de efectuarea transferului, în cazul utilizării disponibilităților proprii;
  • traducerea autentificată a contractului de societate și a statutului societății mixte cu sediul în străinătate, la care urmează a se face investiția de capital;
  • certificarea Direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană sau a municipiului București privind locul de impozitare a profitului realizat în străinătate;
  • reglementările valutare cu privire la repatrierea în valută convertibilă a veniturilor realizate din dividende și din lichidări ale investițiilor străine în țara în care urmează a se efectua investiția;
  • acordul Fondului Proprietății de Stat, în cazul societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;
  • avizul Ministerului Finanțelor cu privire la realizarea investiției;
  • orice acte sau documente justificative ale operațiunii solicitate de către Banca Națională a României - Oficiul control devize;
b) în cazul împrumuturilor, creditelor și depozitelor, prevăzute la cap. III pct. 12 lit. c) și d) din regulament:
  • hotărârea consiliului de administrație privind contractarea/acordarea împrumutului, creditului sau atragerea/plasarea depozitului;
  • contractele externe încheiate cu privire la împrumuturile, creditele și depozitele pe perioade mai mari de un an;
  • contractele comerciale externe care stau la baza încheierii acordurilor de împrumut și convențiilor de credit;
  • documente bancare, care să ateste contractarea și derularea împrumuturilor, creditelor și depozitelor, în cazul contractelor în vigoare la data publicării prezentului regulament;
  • ultimul bilanț contabil încheiat de solicitant;
  • orice alte documente justificative ale operațiunii solicitate de Banca Națională a României – Oficiul control devize;
c) în cazul celorlalte transferuri valutare prevăzute la cap. III pct. 12 lit. e) din regulament:
  • documentația care să ateste proveniența sumei pentru care se solicită transferul în străinătate;
  • confirmarea scrisă din partea organelor fiscale că solicitantul nu are debite în România, reprezentând impozite sau alte obligații legale de plată față de stat, neachitate;
  • orice alte documente solicitate de către Banca Națională a României - Oficiul control devize.

3. Societățile bancare vor ține evidența tuturor operațiunilor valutare de cont financiar și de capital efectuate și le vor raporta la Banca Națională a României - Oficiul control devize până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, conform modelului alăturat.


Societatea bancară ..................... Direcția .....................

Situația
operațiunilor valutare de cont financiar și de capital autorizate, efectuate în luna.... 199..

Nr., data și felul autorizării
(emisă de B.N.R./societatea bancară)
Titularul, adresa, sediul, codul fiscal Suma în valută Modalitatea de efectuare a operațiunii Nr., data și referința documentului bancar de remitere Ţara de destinație a operațiunii Descrierea transferului valutar, conform cap. III pct. 12 din Regulamentul valutar
1 2 3 4 5 6 7

Notă:

Situația se întocmește centralizat de către societatea bancară și se remite Băncii Naționale a României - Oficiul control devize până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Anexa nr. 3

Norme
privind funcționarea pieței valutare interbancare

I. Dispoziții generale

1. În înțelesul prezentelor norme, piața valutară Interbancară se definește ca o piață continuă, în care se efectuează vânzări și cumpărări de valute la vedere (spot) și la termen (forward) contra monedei naționale la cursuri de schimb determinate liber de intermediari autorizați de Banca Națională a României să participe în nume și în cont propriu sau în nume propriu și în contul clienților.

2. În conformitate cu prevederile art. 32 și 33 din Legea nr. 34/1991, Banca Națională a României:

a) reglementează și supraveghează piața valutară interbancară;
b) autorizează și supraveghează intermediarii pieței valutare interbancare;
c) participă pe piața valutară interbancară în scopul conducerii politicii valutare și al protejării monedei naționale;
d) publică zilnic un curs de schimb de referință al leului.

II. Condiții de participare

3. Participarea pe piața valutară interbancară este condiționată de obținerea unei autorizații de la Banca Națională a României. În vederea obținerii autorizației solicitanții vor trebui să probeze îndeplinirea unor condiții minime pentru calitatea de broker sau dealer. Banca Națională a României va elabora reglementările referitoare la autorizare, în termen de 15 zile de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României.

III. Principii de desfășurare a tranzacțiilor pe piața valutară interbancară

a) Principii generale

4. Toți intermediarii autorizați au obligația de a contribui permanent la creșterea standardului profesional și a reputației pieței valutare interbancare din România.

5. Piața valutară interbancară din România funcționează în fiecare zi lucrătoare între orele 9,00 și 14,00.

6. Intermediarii autorizați să opereze pe piața valutară interbancară sunt obligați să afișeze permanent, în timpul orelor de funcționare a pieței valutare interbancare, atât la ghișeele lor de lucru cu clienții, cât și prin sisteme de difuzare a informației (tip Reuters, Telerate), cursurile de schimb orientative ale leului (vânzare/cumpărare), la vedere (spot) și la termen (forward), pentru cel puțin următoarele valute:

  • dolarul american (U.S.D.)
  • marca germană (D.E.M.)
  • francul francez (F.R.F.)
  • lira sterlină (G.B.P.)
  • francul elvețian (C.H.F.)
  • lira italiană (I.T.L.)

Marja dintre cursurile de vânzare și cele de cumpărare va fi determinată liber pe piața valutară interbancară.

Cotația va fi directă și va avea ca bază unitatea monetară a României - leul (fără subdiviziuni).

Cursul de schimb la termen va fi cotat pentru cel puțin următoarele scadente:

  • o lună (1 M)
  • trei luni (3 M)
  • șase luni (6 M)

7. Intermediarii autorizați ca dealeri au obligația să coteze, atât pentru clienți, cât și pentru ceilalți intermediari autorizați, cursuri de schimb ferme sau informative, la solicitarea acestora.

8. În situația în care cotația fermă este acceptată de client sau de intermediarul autorizat, tranzacția este considerată încheiată și se execută necondiționat.

b) Principii în relația intermediar-client

9. Ordinele de vânzare/cumpărare ale clienților se completează conform modelelor anexate (formularele nr. 1-4) și cu respectarea următoarelor prevederi:

a) ordinele de cumpărare la vedere și ordinele de cumpărare și vânzare la termen să fie însoțite de instrucțiuni complete de plată la extern, respectiv ordin de plată sau deschidere de acreditiv având la bază documentația aferentă din care să rezulte natura de cont curent sau de capital a operațiunii valutare.
Ordinele de cumpărare vor fi acceptate spre executare numai dacă vor fi însoțite de documente care să permită și să facă posibilă atât identificarea naturii operațiunii valutare, cât și execuția plății;
b) suma ordonată la cumpărare să nu depășească suma necesară operațiunii valutare de cont curent sau diferența dintre valoarea operațiunii valutare curente și disponibilitățile proprii cumulate în toate conturile valutare;
c)sumele în valută cumpărate pe piața valutară interbancară să fie folosite numai în scopul pentru care au fost cumpărate.
Sumele neutilizate în termenele prevăzute în ordinele de plată sau în acreditivele deschise vor fi obligatoriu vândute pe piața valutară interbancară în maximum 7 zile lucrătoare de la dala expirării termenelor respective;
d) disponibilitățile în valută în conturi proprii, precum și sumele cumpărate pe piața valutară interbancare nu pot fi utilizate ca garanții pentru obținerea de credite în lei;
e) ordinele de cumpărare sau vânzare la termen să fie însoțite de o documentație care să ateste necesitatea operațiunii valutare;
f) persoanele juridice nerezidente au acces la piața valutară interbancară numai cu ordine de vânzare de valută.

10. În situația în care clientul nu acceptă cotația fermă a intermediarului poate opta pentru un ordin de vânzare/cumpărare la curs limitat (formularele nr. 5-8); valabilitatea în timp a unui astfel de ordin va fi indicată în mod expres de către client.

11. Intermediarii autorizați și arbitrajiștii (dealerii) acestora au obligația de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clienților în timpul orelor de funcționare a pieței valutare interbancare și de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele în nume și în cont propriu.

12. Confidențialitatea este esențială pentru păstrarea reputației și creșterea eficienței pieței valutare interbancare.

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, intermediarii autorizați au obligația de a păstra secretul profesional și de a nu dezvălui identitatea clientului.

13. Tranzacțiile încheiate se execută necondiționat de către intermediari și se confirmă clienților prin extras de cont. Pentru tranzacțiile încheiate pe bază de ordine la curs limitat, intermediarii pot percepe clienților comisioane liber negociate.

c) Principii în relația intermediar-intermediar

14. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați să opereze pe piața valutară interbancară din România vor fi răspunzătoare și vor controla activitatea personalului implicat în astfel de operațiuni și se vor asigura că acest personal cunoaște și respectă prevederile prezentelor norme și a celorlalte reglementări legale.

15. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați să opereze pe piața valutară interbancară din România vor delimita clar autoritatea și răspunderea personalului implicat și se vor asigura, de asemenea, că fiecare persoană care tranzacționează în numele instituției, are autoritatea și pregătirea necesară să angajeze instituția, prin fiecare tranzacție încheiată, din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial).

16. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați vor lua măsuri pentru elaborarea de norme proprii prin care se vor reglementa cel puțin următoarele:

a) procedurile de lucru cu clienții;
b) relația cu alți intermediari (linii de arbitraj, spot și forward);
c) penalizările convenite în relația cu clienții, precum și cu alți intermediari pentru situații de nerespectare a termenelor de decontare ale tranzacțiilor;
d) modalități și proceduri de înregistrare a operațiunilor valutare.

17. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați se vor asigura că personalul implicat (de regulă, arbitrajiștii) nu încheie, pe baza unor înțelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzacții la cursuri de schimb în afara pieței valutare interbancare.

18. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați se vor asigura că personalul implicat, în special arbitrajiștii:

  • nu vor dezvălui sau discuta elemente aferente unor tranzacții valutare încheiate cu clienți sau cu alți intermediari;
  • nu se vor vizita reciproc la locul de muncă (sala de arbitraj) fără aprobarea expresă a conducerilor executive.

19. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați vor lua măsuri pentru delimitarea atribuțiilor și departajarea activităților de piața valutară pe compartimente distincte, conform practicilor internaționale (front office, back office, cifru și corespondență bancară).

20. Tranzacțiile între intermediari se încheie în nume propriu, prin confirmare între arbitrajiști (telefonic, telex, Reuters dealing) și reconfirmări letrice și telex sau SWIFT codificate corespunzător (letric-specimene de semnături, telex-chei telegrafice, SWIFT-chei Swift). Reconfirmarea trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

  • contrapartidă;
  • data încheierii tranzacției;
  • data valutei;
  • valuta (valutele) implicată(e);
  • sumele tranzacționate;
  • tipul tranzacției;
  • cursul de schimb la vedere (spot) sau la termen (forward);
  • corespondenții părților;
  • modalitatea de încheiere a tranzacției (telefon, telex, Reuters dealing).

21. Instrucțiunile de plată și decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regulă în aceeași zi. Folosirea instrucțiunilor standard de plată între contrapartide poate avea o contribuție semnificativă la preîntâmpinarea apariției unor eventuale diferențe sau erori în decontarea sumelor tranzacționate.

22. La primire, documentele de mai sus se verifică și, pentru eventualele diferențe, părțile vor lua legătura în vederea soluționării situației pe cale amiabilă. În caz de litigiu, părțile pot recurge la instanțe de arbitraj preconvenite.

Banca Națională a României poate arbitra litigii apărute în aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai după ce părțile implicate dovedesc că au epuizat toate posibilitățile de soluționare pe cale amiabilă.

În astfel de cazuri, părțile trebuie să recunoască în prealabil principiul acceptării necondiționate a deciziei de soluționare a litigiului adoptată de Banca Națională a României.

23. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați să opereze pe piața valutară interbancară din România vor asigura asimilarea și utilizarea de către personalul implicat și de către arbitrajiști, în special, a expresiilor uzuale, precum și cunoașterea înțelesurilor general acceptate în practica internațională, conform nomenclatorului anexat la prezentele norme.

IV. Controlul operațiunilor valutare

24. Intermediarii autorizați vor verifica, de asemenea, și vor răspunde de respectarea de către clienți a condițiilor de participare pe piața valutară, conform prevederilor Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare și art. 9 din prezentele norme.

25. Intermediarii autorizați vor stabili procedurile care să le permită verificarea îndeplinirii de către clienți a prezentelor norme și a celorlalte prevederi legale și vor înainta Băncii Naționale a României toate informațiile și orice document solicitat de către aceasta.

V. Sancțiuni

26. Cunoașterea prevederilor prezentelor norme este necesară pentru a asigura îndeplinirea unor standarde minime de integritate și profesionalism; încălcarea de către intermediarii autorizați a principiilor enunțate va atrage după sine acțiuni ferme întreprinse de Banca Națională a României în vederea corectării imediate a comportamentului acestora pe piața valutară interbancară.

27. În situația încălcării prevederilor prezentelor norme, Banca Națională a României va aplica celor în cauză sancțiunile prevăzute de lege.

Banca Națională a României poate suspenda sau retrage parțial sau total auzorizatia unui intermediar de a desfășura operațiuni pe piața valutară interbancară, dacă:

a) acesta nu respecta prevederile reglementărilor Băncii Naționale a României sau ale legii;
b) acesta efectuează operațiuni în afara sferei de cuprindere a autorizației;
c) conduita sa profesională nu contribuie la dezvoltarea pieței valutare interbancare în condiții de performanță și prudență bancară.

VI. Dispoziții finale

28. Conducerile executive ale intermediarilor autorizați se vor asigura că personalul implicat este în deplină cunoștință de cauză asupra identității clientului și asupra caracterului tranzacției, în scopul prevenirii operațiunilor de „spălare a banilor".

29. Comisioanele bancare aferente operațiunilor pe piața valutară interbancară se calculează și se încasează numai în lei.

30. Pentru fiecare zi de întârziere în decontarea operațiunilor desfășurate pe piața valutară interbancară, partea lezată (client sau intermediar) poate pretinde compensații materiale (atât în lei, cât și în valută) pentru daunele produse.

31. Tranzacțiile valutare în afara orelor oficiale și, în special, efectuate în alte locuri decât cele desemnate (front office) vor fi permise numai în situații excepționale, cu aprobarea prealabilă a conducerilor executive ale intermediarilor autorizați.

32. Intermediarii autorizați, precum și salariații acestora (arbitrajiști) pot înființa asociații profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea și impunerea unor reguli de conduită și etică profesională în desfășurarea operațiunilor pe piața valutară interbancară din România.

Astfel de asociații pot emite coduri de conduită care, o dată avizate de Banca Națională a României, pot completa prezentele norme.

33. Prezentele norme au fost elaborate după consultări prealabile cu potențialii operatori de pe piața valutară interbancară și vor face subiectul unor revizuiri, ori de câte ori tendințele de dezvoltare ale pieței valutare o impun.

34. Prezentele norme intră în vigoare începând cu data de 1 august 1994, fiind comunicate de Banca Națională a României, anterior acestei date, potențialilor intermediari.

De la această dată își încetează aplicabilitatea Normele privind organizarea și funcționarea pieței valutare bancare (anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare), publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 10 iunie 1992.

De asemenea, își încetează valabilitatea următoarele circulare emise de Banca Națională a României: Circulara nr. 21 din 10 septembrie 1992 (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 23 septembrie 1992), Circulara nr. 23 din 3 septembrie 1993 (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 12 septembrie 1993), Circulara nr. 10 din 24 martie 1994 (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 4 aprilie 1994) și Circulara nr. 14 din 8 aprilie 1994 (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 25 aprilie 1994).


Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Nomenclator

Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale și înțelesurile lor general acceptate; folosirea lor va duce la evitarea neînțelegerilor ce ar putea apărea în timpul încheierii unei tranzacții.

În toate cazurile, valuta/valutele tranzacționată (e) trebuie clar specificată (e).

În anumite cazuri, evidente, unii termeni pot fi utilizați atât pentru operațiuni de fructificare de fonduri, cât și pentru operațiuni de schimb valutar.

Operațiuni la vedere (SPOT)

O operațiune de vânzare/cumpărare valute cu decontare după două zile de la data încheierii tranzacției, la cursul de schimb stabilit între părți (curs spot). În cazul în care este o zi nelucrătoare, decontarea are loc în următoarea zi lucrătoare. (Fac excepție cazurile în care între contrapartide există alte convenții).

Operațiuni la termen (FORWARD)

O operațiune de vânzare/cumpărare valute cu decontare după mai mult de două zile de le data încheierii tranzacției, la cursul de schimb stabilit între părți (curs forward). În cazul în care aceasta este o zi nelucrătoare, decontarea are loc în următoarea zi lucrătoare. Dacă ziua de decontare este nelucrătoare și ultima zi a lunii, decontarea se face în ultima zi lucrătoare a aceleiași luni.

Operațiuni SWAP

O operațiune de cumpărare și vânzare simultană a aceleiași sume în valută cu decontarea la două date de valută diferite (de regulă spot și forward) la cursuri de schimb stabilite (spot și forward) la data tranzacției.

Data valutei (value date)

Data la care se face decontarea tranzacției.

Data tranzacției

Data la care se încheie tranzacția.

Poziție deschisă

Diferența dintre totalul tranzacțiilor la vedere și totalul tranzacțiilor la termen efectuate într-o valută, pentru care se asumă un risc valutar, sau dintre totalul activelor și pasivelor în valută.

Poziție închisă

Cumpărări și vânzări într-o valută sau active și pasive valutare care se echilibrează pe total, negenerând o poziție deschisă.

Cotație fermă (firm quotation)

Cotarea unui preț ferm care angajează banca. Este recomandată adăugarea unor restricții de timp sau de sumă („ferm pentru un minut” sau „ferm pentru un milion”).

Cotație orientativă (for info only)

Cotații care nu sunt ferme, datorită imposibilității de a tranzacționa din anumite motive (depășirea limitei de expunere etc).

Cotație directă

O cotație este directă atunci când valuta locală este exprimată în funcție de o unitate monetară a altei valute, numită de bază (ex. USD/DEM, USD valuta de bază)

Cotație indirectă

O cotație este indirectă când o valută este exprimată în funcție de e unitate monetară a valutei locale (ex. USD/GBP, GBP valuta de bază).

Ordin la curs limitat

Ordin ce trebuie executat până la cursul limită indicat de client.

Înțelesul termenului limitat este vindeți cu cel puțin în cazul unui ordin de vânzare și cumpărați cu cel mult în cazul unui ordin de cumpărare.

Ordinele trebuie să specifice perioada pentru care sunt valabile (numărul de zile).

Broker

Intermediar autorizat care operează pe piața valutară interbancară în nume propriu, dar numai în contul clienților săi, pe baza ordinelor acestora, contra unui comision.

Dealer

Intermediar autorizat care operează pe piața valutară interbancară atât în nume și în cont propriu cât și în nume propriu și în contul clienților.

Conotația dealer pentru o persoană fizică (arbitrajist) se referă la angajații unui intermediar autorizat să opereze pe piața valutară interbancară.

Punct (pip)

Ultima cifră a unei cotații.


Formularul nr. 1

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
.......................................................)
la CURSUL COTAT FERM și acceptat de client
de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de cumpărare valută la vedere (SPOT)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Cumpărați suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

Echivalentul în lei îl veți recupera din contul nostru de disponibil nr........................... deschis la ...........................................

Suma în valută o veți vira cu aceeași dată de valută (sus-menționată) în contul nostru nr........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe propria răspundere următoarele:

1. Scopul cumpărării de valută este o operațiune de cont curent reprezentând ........................................
având le bază următoarele documente anexate:
........................................
........................................
........................................
2. Disponibilitățile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de ....................(în cifre) USD (sau echivalent în USD).
3. Suntem de acord cu blocarea sumei în valută, cumpărată până la utilizarea acesteia conform destinației inițiale declarate prevăzute la pct. 1.

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.


Formularul nr. 2

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat
la CURSUL COTAT FERM și acceptat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de vânzare valută la vedere (SPOT)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Vindeți suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

din contul nostru valutar nr........................... deschis la ...........................................

Contravaloarea în lei se va vira cu aceeași dată a valutei în contul nostru nr........................... deschis la ...........................................

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.


Formularul nr. 3

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
........................................................)
la CURSUL COTAT FERM și acceptat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de cumpărare valută la termen (FORWARD)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Cumpărați suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

Echivalentul în lei îl veți recupera din contul nostru de disponibil nr........................... deschis la ...........................................

Suma în valută cumpărată o veți vira cu aceeași dată de valută (sus-menționată) în contul nostru nr. ........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe propria răspundere următoarele:

1. Scopul cumpărării de valută este o operațiune de cont curent cu plata la termen reprezentând ........................................
având le bază următoarele documente anexate:
........................................
........................................
........................................
2. Disponibilitățile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de ....................(în cifre) USD (sau echivalent în USD).
3. Suntem de acord cu blocarea sumei în valută, cumpărată până la utilizarea acesteia conform destinației inițiale declarate prevăzute la pct. 1.

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.


Formularul nr. 4

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
........................................................)
la CURSUL COTAT FERM și acceptat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de vânzare valută la termen (FORWARD)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Vindeți suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

din contul nostru valutar nr........................... deschis la ...........................................

Contravaloarea în lei se va vira cu aceeași dată a valutei în contul nostru în lei nr........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe proprie răspundere că scopul vânzării de valută îl constituie o operațiune de cont curent cu plata la termen, reprezentând ..............................................
având la bază următoarele documente anexate:
............................................
............................................
............................................

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.


Formularul nr. 5

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
........................................................)
la CURSUL LIMITAT solicitat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Executat la cursul
de ...................... lei/..........................
Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de cumpărare valută la vedere (SPOT)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Cumpărați suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

Echivalentul în lei îl veți recupera din contul nostru de disponibil nr........................... deschis la ...........................................

Suma în valută cumpărată o veți vira cu aceeași dată de valută (sus-menționată) în contul nostru nr........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe propria răspundere următoarele:

1. Scopul cumpărării de valută este o operațiune de cont curent reprezentând ........................................
având la bază următoarele documente anexate:
........................................
........................................
........................................
2. Disponibilitățile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de ....................(în cifre) USD (sau echivalent în USD).
3. Suntem de acord cu blocarea sumei în valută, cumpărată până la utilizarea acesteia conform destinației inițiale declarate prevăzute la pct. 1.

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.


Formularul nr. 6

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat
la CURSUL LIMITAT solicitat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Executat la cursul
de ...................... lei/..........................
Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de vânzare valută la vedere (SPOT)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Vindeți suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

din contul nostru valutar nr........................... deschis la ...........................................

Contravaloarea în lei se va vira cu aceeași dată a valutei în contul nostru în lei nr........................... deschis la ...........................................

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.



Formularul nr. 7

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
........................................................)
la CURSUL LIMITAT solicitat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Executat la cursul
de ...................... lei/..........................
Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de cumpărare valută la termen (FORWARD)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Cumpărați suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

Echivalentul în lei îl veți recupera din contul nostru de disponibil nr........................... deschis la ...........................................

Suma în valută cumpărată o veți vira cu aceeași dată de valută (sus-menționată) în contul nostru nr. ........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe propria răspundere următoarele:

1. Scopul cumpărării de valută este o operațiune de cont curent reprezentând ........................................
având le bază următoarele documente anexate:
........................................
........................................
........................................
2. Disponibilitățile noastre valutare cumulate la data prezentei sunt de ....................(în cifre) USD (sau echivalent în USD).
3. Suntem de acord cu blocarea sumei în valută, cumpărată până la utilizarea acesteia conform destinației inițiale declarate prevăzute la pct. 1.

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.

Formularul nr. 8

Denumire client ...................................

Adresa/Sediul ...................................
Tel./telex ..................................
Persoana de contact ..................................
Nr. din Registrul comerțului .......................
Cod SICOMEX ..................................

Acceptat/Respins (motivul...............................
........................................................)
la CURSUL LIMITAT solicitat de client

de ...................... lei/..........................
Semnătura autorizată
L.S.

Semnătura clientului
L.S.

Executat la cursul
de ...................... lei/..........................
Se completează de intermediar la sediul acestuia, în prezența clientului

Ordin de vânzare valută la termen (FORWARD)
valabil pentru data de...............

Către ..........................

Vindeți suma de .................... (cifre) .................... (litere) cu data valutei de ..........

din contul nostru valutar nr........................... deschis la ...........................................

Contravaloarea în lei se va vira cu aceeași dată a valutei în contul nostru în lei nr........................... deschis la ...........................................

Declarăm pe proprie răspundere că scopul vânzării de valută îl constituie o operațiune de cont curent cu plata la termen, reprezentând ..............................................
având la bază următoarele documente anexate:
............................................
............................................
............................................

.............................
Data întocmirii

.............................
Semnătura autorizată
L.S.

Anexa nr. 4

Norme
privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României

I. Categorii de persoana juridice ce pot fi autorizate de Banca Națională a României să efectueze schimb valutar pentru persoane fizice

1. Operațiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate de următoarele categorii de persoane juridice:

a) societăți bancare autorizate să efectueze operațiuni valutare;
b) casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Națională a României;
c) societățile comerciale de turism, autorizate de

Banca Națională a României să organizeze ghișee de schimb valutar în vederea încasării în lei a prestațiilor turistice (cazare și servicii suplimentare) efectuate turiștilor străini.

2. Persoanele juridice menționate la pct. 1 vor efectua operațiuni de schimb valutar în condițiile prevăzute în prezentele norme.

II. Condiții pentru acordarea autorizațiilor și funcționarea caselor de schimb valutar și a ghișeelor de schimb valutar

3. Casele de schimb valutar, înregistrate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990, vor solicita Băncii Naționale a României acordarea de autorizații de funcționare dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) obiectul unic de activitate conform statutului și contractului de societate, înregistrate potrivit Legi nr. 31/1990, să îl constituie schimbul valutar pentru persoane fizice;
b) solicitantul să prezinte dovada posesiei spațiului de lucru destinat exclusiv schimbului valutar, cu acces public direct și adresă identificabilă. Se consideră în posesia casei de schimb valutar acele spații dobândite de acestea prin contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, subînchiriere. În cazul contractelor de închiriere și subînchiriere este necesară dovada înregistrării acestora la Circumscripția financiară. Se pot accepta și contracte de asociere, cu condiția ca totalitatea operațiunilor legate de activitatea de schimb valutar să fie efectuate numai de persoana juridică autorizată de Banca Națională a României.
În cazul contractelor ae subînchiriere și asociere pentru dobândirea spațiului de către casa de schimb valutar, solicitantul are obligația prezentării tuturor documentelor care atestă dreptul de proprietate al locatorului sau asociatului, precum și consimțământul proprietarului sau asociației de locatari în cazul spațiilor comune.
Nu sunt considerate sensul prezentelor norme spații de lucru, chioșcurile sau alte construcții executate și amplasate în baza unor autorizații cu caracter provizoriu.
În cazul în care casa de schimb valutar solicită autorizarea unui punct de schimb valutar în cadrul unui spațiu comercial în care se desfășoară și alte activități, amplasarea punctului de schimb valutar va fi strict delimitată de restul spațiului prin pereți despărțitori;
c) solicitantul să notifice numele și sediul societății(lor) bancare unde are deschis contul (conturile);
d) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990, trebuie să prezinte dovada capitalului social subscris și vărsat în totalitate în numele casei de schimb valutar ca persoană juridică.
Totodată, solicitantul va prezenta dovada existenței unor disponibilități în cont, la data depunerii cererii de autorizare la Banca Națională a României, echivalente cu 30 milioane lei, dar nu mai puțin de 1,5 milioane lei pentru fiecare punct de schimb valutar. Aceste sume trebuie să se regăsească permanent sub formă de disponibilități în lei sau valută, în conturile și în casieriile casei de schimb valutar.
Dovada existenței capitalului social și a disponibilităților (în lei sau valută) se va face prin prezentarea unui document bancar (extras de cont) care să ateste existența sumei în contul casei de schimb valutar. Extrasul de cont va purta data depunerii documentației pentru autorizare la Sucursala Băncii Naționale a României;
e) personalul de conducere și cel angajat al casei de schimb valutar trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar fără antecedente. Numai personalul angajat are dreptul să efectueze operațiuni de schimb valutar;
f) casa de schimb valutar trebuie să aibă asigurată pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activității de schimb valutar. Prin dotare se înțeleg următoarele:
  • aparat de verificare a autenticității bancnotelor;
  • condiții necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (sistem de alarmă, casă de bani);
g) în cazul societăților cu aport de capital străin sau cu capital integral străin, partenerul străin sau solicitantul trebuie să prezinte acordul Băncii Centrale din țara de rezidență pentru transfer de capital și deschidere de cont în străinătate (tradus și autentificat la Consulatul României din țara de rezidență);
h) orice acte sau documente justificative ale operațiunii solicitate de către Banca Națională a României - Oficiul control devize în vederea autorizării.

Fiecare solicitant îndeplinind condițiile de autorizare pentru schimbul valutar va plăti un comision de autorizare de 100.000 lei. Comisionul se va plăti și pentru autorizarea ulterioară a fiecărui punct de schimb valutar, precum și pentru toate modificările care intervin și implică emiterea unei noi autorizații. Comisionul este supus revizuirii periodice.

Societățile bancare menționate la cap. I, pct. 1 lit. a) vor solicita Băncii Naționale a României - Oficiul control devize autorizarea fiecărui punct de schimb valutar în parte, cu îndeplinirea condițiilor de la lit. b), e), f) și h) de mai sus.

4. Societățile bancare și casele de schimb valutar pot avea în cadrul lor un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, cu condiția să fie îndeplinite cerințele prevăzute la lit. b), d), e), f) și h) de la acest capitol și să obțină autorizarea Băncii Naționale a României - Oficiul control devize.

5. Casele și punctele de schimb valutar pot începe efectuarea operațiunilor de schimb valutar numai după eliberarea autorizației de către Banca Națională a României. Pentru autorizarea caselor de schimb valutar, solicitanții vor depune la sucursala Băncii Naționale a României din județul în care își au sediul social o cerere scrisă, însoțită de următoarele documente (în fotocopie, în două exemplare):

a) certificatul de înmatriculare eliberat de Registrul Comerțului, însoțit de: statutul societății comerciale, contractul de societate și hotărârea judecătorească de înființare;
b) dovada posesiei spațiului, cu respectarea condițiilor prevăzute la cap. II pct. 3 lit. b);
c) certificatele de cazier, așa cum este prevăzut la cap. II pct. 3 lit. e);
d) dovada existentei în cont la o bancă comercială a disponibilităților în lei sau valută echivalente a 30 milioane lei;
e) orice acte sau documente justificative ale operațiunii solicitate de către Banca Națională a României - Oficiul control devize în vederea autorizării.

În termen de 7 zile de la Primirea documentației complete, solicitată de Banca Națională a României, sucursala județeană a Băncii Naționale a României va analiza documentația și va verifica pe teren existența faptică a celor prezentate. Un exemplar din documentația prezentată de solicitant, semnat și ștampilat, pe fiecare filă, pentru conformitate cu originalul, împreună cu referatul întocmit de sucursala Băncii Naționale a României, avizat de consilierul juridic al acesteia vor fi remise Băncii Naționale a României - Oficiul control devize.

Pe baza analizei efectuate, Banca Națională a României - Oficiul control devize va transmite sucursalei subordonate autorizația de funcționare sau îi va comunica respingerea cererii și motivul respingerii.

Autorizația de funcționare sau respingerea cererii vor fi trimise solicitantului de către sucursala Băncii Naționale a României.

6. Societățile comerciale de turism, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate (capital de stat, mixt sau privat), care dețin în administrare proprie unități hoteliere clasificate și avizate de Ministerul Turismului pentru a primi turiști străini, pot organiza ghișee de schimb valutar în vederea încasării în lei a serviciilor turistice prestate. Ghișeele de schimb valutar se organizează în incinta hotelurilor respective și efectuează operațiuni de încasare prin schimb valutar în lei de la turiștii străini cazați în acestea, a serviciilor de cazare și serviciilor suplimentare prestate.

Ghișeele de schimb valutar din cadrul societăților comerciale de turism vor efectua următoarele operațiuni:

a) cumpărări de valută efectivă (numerar), în valutele convertibile cotate, cecuri de călătorie și cărți de credit, de la turiștii străini, reprezentând contravaloarea serviciilor turistice prestate acestora în lei (cazare și servicii turistice suplimentare).
Pentru operațiunile de cumpărare de valuta, ghișeele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar; acestea vor fi executate, înregistrate, evidențiate și utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie și număr de ordine imprimate în procesul tipăririi lor.
În vederea simplificării operațiunilor, în sensul eliminării circulației numerarului în lei între ghișul de schimb valutar, turistul străin și prestatorul de servicii, decontarea contravalorii în lei se va face zilnic direct între ghișeul de schimb valutar și prestatorul de servicii.
În acest scop buletinul de schimb valutar se va întocmi în trei exemplare, care vor avea următoarele destinații:
  • originalul se înmânează turistului;
  • exemplarul 2 se transmite prestatorului de servicii;
  • exemplarul 3 rămâne la ghișeul dc schimb valutar.
    Originalul buletinului de schimb valutar se prezintă de către turist prestatorului de servicii, care va înscrie în mod obligatoriu pe verso, sub semnătură dată și ștampilă, suma în lei aferentă serviciilor prestate și va elibera nota de plată turistului în cauză. Totodată, se va restitui turistului originalul buletinului de schimb valutar;
b) restituiri de valută efectivă (în numerar), numai către turiștii care au efectuat schimbul valutar la ghișeul respectiv și numai în limita sumei în valută schimbată, aferentă serviciului turistic achitat, dar neprestat.
Aceste operațiuni se efectuează în baza originalului buletinului de schimb valutar și a dovezii de neprestare de servicii eliberată de prestatorul în cauză. Atât originalul buletinului de schimb valutar, cât și dovada de neprestare de servicii se rețin ca acte justificative de către ghișeul de schimb valutar.
Concomitent, pentru suma în valută restituită, ghișeul de schimb valutar întocmește o notă de restituire de valută în care se vor menționa numărul și data buletinului de schimb valutar inițial și ale dovezii de neprestare de servicii;
c) operațiunile de schimb valutar și de decontare a serviciilor se vor efectua la cursul de referință al Băncii Naționale a României.

Sumele în valută încasate prin ghișeele de schimb valutar pot fi utilizate de societățile comerciale de turism pentru plăți valutare externe, în condițiile Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României, sau vândute pe piața valutară prin intermediul societăților bancare autorizate.

Societățile comerciale de turism în cadrul cărora s-a autorizat funcționarea de ghișee de schimb valutar, conform prevederilor din prezentele norme, sunt obligate să accepte fără nici o restricție, pentru plata serviciilor turistice prestate turiștilor străini, sumele în lei prezentate de turiștii respectivi și justificate cu buletin de schimb valutar corespunzător, efectuat la orice casă de schimb valutar din România.

Ghișeele de schimb valutar care fac obiectul prezentelor norme vor fi autorizate de Banca Națională a României la cererea societăților comerciale de turism de care aparțin.

7. Cererile de autorizare vor fi adresate sucursalei județene a Băncii Naționale a României din raza teritorială a solicitantului și vor fi însoțite de următoarele documente:

a) certificatul de înmatriculare a societății comerciale de turism, eliberat de Registrul comerțului;
b) statutul societății comerciale de turism;
c) contractul de societate și hotărârea judecătorească de înființare rămasă definitivă;
d) avizul Ministerului Turismului privind încadrarea unităților hoteliere în categoria celor clasificate pentru a primi turiști străini;
e) certificatele de cazier judiciar ale persoanelor ce vor lucra în cadrul ghișeelor de schimb valutar;
f) orice acte sau documente justificative ale operațiunii, solicitate de către Banca Națională a României - Oficiul control devize în vederea autorizării.

Pe baza documentației susmenționate, sucursala județeană a Băncii Naționale a României verifică și confirmă dacă sunt asigurate condițiile necesare funcționării corespunzătoare a ghișeului de schimb valutar și păstrării în deplină siguranță e valorilor.

Întreaga documentație pentru autorizarea ghișeului de schimb valutar va fi prezentată în original și două fotocopii sucursalei Băncii Naționale a României. Un exemplar din documentația prezentată de solicitant, semnat și ștampilat pe fiecare filă pentru conformitate cu originalul, de către sucursală, împreună cu referatul întocmit de aceasta și avizat de consilierul juridic vor fi remise Băncii Naționale a României - Oficiul control devize.

Lunar, până la data de 5, societățile comerciale turistice vor raporta sucursalei Băncii Naționale a României situația sumelor în valută cumpărate și restituite prin ghișeele de schimb valutar, potrivit modelului prevăzut în prezentele norme.

III. Operațiuni de schimb valutar

8. Casa de schimb valutar poate cumpăra în mod liber, fără limitări, contra lei, valută sub formă de numerar (bancnote sau monede care nu sunt divizionare), cecuri de călătorie și cărți de credit, de la persoane fizice rezidente și nerezidente.

Orice bancnotă sau monedă falsă prezentată la un punct de schimb valutar va fi reținută și apoi predată Poliției, casierul casei de schimb valutar având obligația să întocmească, în schimbul bancnotei sau monedei false un proces-verbal semnat și ștampilat, care să ateste această situație, precum și datele personale ale posesorului (nume, prenume, adresă, act de indentitate).

9. Casa de schimb valutar poate vinde valută sub formă de numerar (bancnote sau monede) numai persoanelor fizice rezidente în România, care solicită schimbul valutar în scopul efectuării de călătorii în străinătate, până la echivalentul a 500 dolari S.U.A. pe an și persoană.

Vânzarea se face numai pe bază de pașaport turistic individual. Suma în dolari S.U.A. (în litere și cifre) și data efectuării schimbului (ziua, luna, anul) se înscriu în mod obligatoriu în pașaport, fiind confirmate de semnătura lucrătorului și ștampila punctului de schimb valutar.

În cazul vânzării altor valute decât dolarul S.U.A., în pașaport se va înscrie echivalentul în dolari S.U.A. stabilit pe baza listei cursurilor de referință ale Băncii Naționale a României, valabile pentru data efectuării schimbului valutar.

În cazul persoanelor care efectuează cumpărări parțiale de valută în decursul anului, casele de schimb valutar vor onora cererile solicitanților respectivi în limita sumelor în dolari S.U.A. care, potrivit mențiunilor înscrise anterior în pașaport de alte case de schimb valutar, reprezintă diferența până la plafonul maxim anual de 500 dolari S.U.A.

10. Pentru situații deosebite - tratamente medicale cu spitalizare în străinătate, procurarea de medicamente, cheltuieli prilejuite de invitații primite de persoane fizice rezidente, la studii, burse, seminarii internaționale, congrese, consfătuiri sau alte categorii de manifestări științifice și culturale - casele de schimb valutar pot efectua operațiuni de schimb valutar peste limita sumei echivalente cu 500 dolari S.U.A.

Aceste operațiuni de schimb valutar vor fi înscrise în pașaportul turistic al persoanei fizice rezidente pentru care au fost efectuate cu mențiunea „schimb valutar suplimentar".

Operațiunile de schimb valutar menționate la alineatul precedent se vor efectua numai cu autorizarea scrisă, eliberată pe bază de documente justificative, a Ministerului Sănătății, Ministerului Învățământului sau Ministerului Culturii, după caz, potrivit normelor proprii emise de aceste ministere.

Casele de schimb valutar vor reține drept documente justificative autorizațiile de schimb suplimentar emise de ministere.

În cazul în care schimbul valutar nu se efectuează integral, casa de schimb valutar va reține o fotocopie a autorizației înscriind pe versoul originalului suma (în lei și valută) schimbată. Casa de schimb valutar care face ultima operațiune - până la concurența sumei aprobate - va reține originalul autorizației.

Până la data de 10 a fiecărei luni, Ministerul Sănătății, Ministerul Învățământului și Ministerul Culturii vor transmite la Banca Națională a României - Oficiul control devize situația autorizațiilor de schimb valutar eliberate în cursul lunii anterioare.

Pentru sumele de peste 5.000 dolari S.U.A., casele de schimb valutar vor efectua schimbul valutar pe baza aprobării ministerului de resort, iar transferul bancar în străinătate se va efectua prin banca la care casa de schimb valutar are deschis contul.

Până la data de 10 a fiecărei luni casele de schimb valutar vor transmite la Banca Națională a României - Oficiul control devize situația schimburilor valutare efectuate în baza autorizațiilor susmenționate pentru luna anterioară.

11. Casa de schimb valutar poate vinde nerezidenților, contra lei, valută sub formă de numerar, dar numai până la concurența sumei evidențiate ca fiind schimbată din valută în lei pe baza unui buletin de schimb valutar emis de o casă de schimb valutar din România. Pentru sumele ce depășesc 1.000 dolari S.U.A., buletinul de schimb valutar va fi însoțit și de declarația vamală, din care să rezulte sumele în valută efectivă introduse în țară de către solicitantul schimbului valutar. Astfel de operațiuni se pot efectua numai pentru documente de schimb valutar emise în ultimele 10 zile și numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valute în acest interval de timp de către o casă de schimb valutar.

Casele de schimb valutar vor menționa pe buletinul de schimb valutar în cauză sumele în lei pentru care s-au efectuat restituiri de valută și data, pe care le vor confirma cu semnătura lucrătorului și ștampila punctului de schimb valutar. Casa de schimb valutar care efectuează restituirea ultimului schimb va reține documentul respectiv.

12. Casele de schimb valutar pot să-și stabilească cursurile de schimb, atât cele de cumpărare, cât și cele de vânzare, în mod liber.

13. Lista cursurilor de vânzare/cumpărare pentru valutele, cecurile de călătorie și cărțile de credit negociate va fi afișată zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru. Se recomandă afișarea cursurilor de schimb valutar fără includerea comisionului, acesta urmând să fie evidențiat separat.

Cursurile de schimb valutar afișate nu mai pot fi modificate în timpul unei zile de lucru. În cazul caselor de schimb valutar cu program nou-stop acestea vor menționa în lista de cursuri perioada de 24 de ore de valabilitate a acesteia.

Listele de cursuri de schimb valutar zilnice, semnate de persoanele împuternicite de conducerea casei de schimb valutar și purtând ștampila punctului de schimb valutar se vor păstra ca documente justificative urmând ca la sfârșitul zilei de lucru să fie anexate la registrul tranzacțiilor. Este interzisă efectuarea de operațiuni unilaterale (numai cumpărare sau numai vânzare de valută), cu excepția cazurilor când acestea sunt determinate exclusiv de lipsa temporară de disponibilităților în valută sau în lei.

14. Pentru operațiunile de schimb valutar se pot încasa comisioane numai în lei. Comisioanele practicate vor fi evidențiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar afișate zilnic și nu mai pot fi modificate în timpul zilei de lucru. Procentul de comision aplicat asupra cursului de vânzare va fi egal cu cel aplicat la cumpărare.

IV. Conturile în valută și în lei ale caselor de schimb valutar

15. Casele de schimb valutar își păstrează disponibilitățile în valută și în lei în conturi deschise numai la societăți bancare autorizate din România.

Aceste disponibilități pot fi, de asemenea, păstrate parțial în casieriile caselor (punctelor) de schimb valutar.

16. Disponibilitățile în valută ale unei case de schimb valutar vor fi utilizate numai pentru operațiuni de schimb valutar.

Disponibilitățile în valută și în lei obținute de societățile bancare din activitatea proprie de schimb valutar pot fi utilizate și pentru alte operațiuni specific bancare.

17. Casele de schimb valutar pot cumpăra și vinde în mod liber valută pe piața valutară interbancară, prin intermediul societăților bancare, în limita disponibilităților proprii (numerar și disponibilități în conturi bancare). Nu se admite atragerea de disponibilități bănești în vederea participării pe piața valutară interbancară prin altfel de operațiuni decât cele pentru care a fost emisă autorizația de funcționare.

Casele de schimb valutar sunt exceptate de la aplicarea prevederilor cap. III pct. 9 lit. a) din anexa nr. 3 (Norme privind funcționarea pieței valutare interbancare).

Societățile bancare care primesc ordine de vânzare/ cumpărare de valută de la casele de schimb valutar au obligația să aplice aceleași principii de cotare, acceptare și executare ca pentru ceilalți clienți.

V. Cerințe de evidență și raportare

18. Pentru fiecare tranzacție, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb tipizate conform modelului alăturat.

Asigurarea cu aceste formulare (tipărirea și dotarea punctelor de schimb valutar) intră în obligația fiecărei case de schimb valutar.

Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate. evidențiate și utilizate ca documente cu regim Special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie și număr de ordine imprimate în procesul tipăririi lor.

Buletinele de schimb valutar se întocmesc în trei exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular.

Pe buletinul de schimb valutar nu se admit corecturi, eventualele imprimate tipărite sau completate eronat vor fi anulate prin barare (pe toate cele 3 exemplare) sub semnătura lucrătorului și ștampila punctului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate rămân atașate în carnetul respectiv,

Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat și ștampilat de punctul de schimb valutar se înmânează clientului, exemplarul 2 se atașează la registrul tranzacțiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile), iar exemplarul 3 se păstrează ca act justificativ de casă la locul efectuării operațiunii.

În cazul caselor de schimb valutar care au organizate operațiunile în sistem computerizat, buletinul de schimb valutar se poate întocmi pe calculatorul electronic, cu condiția însă de a se respecta întocmai modelul de formular alăturat, inclusiv regimul special al acestuia, prin înscrierea seriei și numărului de ordine.

Pentru operațiunile de schimb valutar menționate la cap. III pct. 10, pe buletinul de schimb valutar se vor menționa următoarele: „schimb valutar suplimentar conform aprobării nr......., din data........ a Ministerului.................. ”'.

19. Se va ține un registru zilnic al tranzacțiilor, indicând cumpărările și vânzările de valută, cecuri de călătorie și cărți de credit, pe feluri de valute, sumele în lei plătite, respectiv, încasate în cadrul acestor operațiuni, precum și comisioanele practicate.

20. Casele de schimb valutar autorizate de Banca Națională a României au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea proprie potrivit Legii contabilității nr. 82/1991 și regulamentului privind aplicarea acesteia.

21. Raportarea către Banca Națională a României a operațiunilor valutare derulate prin casa de schimb valutar se face în conformitate cu normele emise în acest scop.

VI. Dispoziții finale

22. Personalul casei de schimb valutar este răspunzător de efectuarea operațiunilor de schimb valutar în conformitate cu reglementările în vigoare.

23. Încălcarea prezentelor reglementări de către casele de schimb valutar și ghișeele de schimb valutar din cadrul societăților comerciale de turism, după atenționarea scrisă, atrage după sine:

a) suspendarea temporară a autorizației;
b) revocarea definitivă a autorizației.

În cazul suspendării temporare a activității unei case de schimb valutar, autorizația acesteia va fi depusă pe toată durata suspendării la sucursala județeană a Băncii Naționale a României unde se află sediul social al casei de schimb valutar.

În cazul revocării definitive a autorizației unei case De schimb valutar, acționarii acesteia își pierd dreptul de a deschide o altă casă de schimb valutar pentru o perioada de 5 ani.

Numele asociaților sau acționarilor persoane fizice, atât individuale, cât și cele din societățile având calitatea de asociat sau acționar, supuse sancțiunii de revocare definitivă a autorizației de funcționare a casei de schimb valutar, vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.

Casele de schimb valutar și ghișeele de schimb valutar din cadrul societăților comerciale de turism, a căror autorizație de funcționare a fost suspendată temporar pentru încălcarea prevederilor în vigoare, își pierd dreptul de a solicita înființarea de noi puncte de schimb valutar, pe perioada supusă suspendării.


Model
de buletin de schimb valutar

Unitatea autorizată .............................
Sediul .............................
Data...............
Buletin de schimb valutar
Seria....... Nr.......

1. ............................. ............................
(Numele și prenumele) (Ţara) (Actul de identitate)

2.

Suma încasată de la client Cursul de schimb valutar Comisionul Suma plătită clientului
...


L.S. Casier

Semnătura clientului,

Explicații privind completarea buletinului de schimb valutar:

  1. Formularul se folosește atât pentru cumpărări cât și pentru vânzări de valută.
  2. În cazul vânzărilor de valută către cetățenii români se vor menționa în rubrica "Actul de identitate” seria și numărul pașaportului.
  3. În funcție de natura operațiunii, la pct. 2 în rubricile „Suma încasate de la client", respectiv „Suma plătită clientului” se trec sumele în valută sau în lei, după caz.


Model
de buletin de schimb valutar

Societatea comercială de turism.............................
Adresa/Sediul .............................
Ghișeul de schimb valutar .............................
Data...............
Buletin de schimb valutar
Seria....... Nr.......

1. ............................. ............................
(Numele și prenumele) (Ţara) (Actul de identitate)

2.

Suma încasată de la client Cursul de schimb valutar Comisionul Suma plătită clientului
...

L.S. Casier

Semnătura clientului,

Notă:

În cazul încasării de cecuri sau cărți de credit, la pct. 2 se înscriu seria și numărul cecului sau cărții de credit și felul valutei în care acestea sunt exprimate, precum și banca comercială emitentă. a acestora.


Model
de raportare conform normelor

Societatea comercială de turism ............................. Sediul .............................

Situația
operațiunilor de schimb valutar efectuate în luna ............. 199..

Nr. crt. Felul valutei Cumpărări Restituiri
Pentru servicii prestate Schimb valutar suplimentar Pentru servicii neprestate Pentru lei din schimb valutar
0 1 2 3 4 5
1. Dolari S.U.A.
2. Mărci germane
3. ...

Nr. ghișeelor de schimb valutar = .........

Director (Președinte),

Contabil șef,

Notă:

  1. Situația se întocmește per total societate comercială de turism.
  2. Datele sunt cele aferente lunii raportate (nu prin cumulare de la începutul anului.
  3. Situația se întocmește în două exemplare, care se depun la sucursala județeană a Băncii Naționale a României. Sucursala județeană va întocmi o situație centralizată pe total județ, pe care o va remite, împreună cu originalul raportărilor primite de la societățile comerciale de turism, Oficiului control devize.
  4. Termen de raportare:
  • pentru societățile comerciale de turism - 5 a lunii următoare;
  • pentru sucursalele județene ale Băncii Naționale a României - 10 a lunii următoare.

Anexa nr. 5

Norme
privind autorizarea deschiderii și funcționării conturilor în valută în străinătate

Potrivit Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare, deținerea de disponibilități valutare în conturi bancare sau sub orice altă formă în străinătate, precum și utilizarea acestor disponibilități de către persoanele juridice și fizice rezidente autorizate în condițiile legii, pot fi făcute numai pe baza și în condițiile autorizării prealabile a Băncii Naționale a României.

I. Emiterea autorizației

1. În vederea obținerii autorizației, persoanele juridice și fizice rezidente autorizate în condițiile legii, indiferent de forma de organizare, altele decât societățile bancare autorizate de Banca Națională a României să efectueze operațiuni valutare, completează și depun la sucursalele Băncii Naționale a României, în funcție de sediul social al solicitantului, o cerere tip conform anexei nr. 5.1 la prezentele norme, însoțită de următoarele documente:

  • statutul solicitantului, documente privind înființarea acestuia sau documente care atestă autorizarea activității în condițiile legii;
  • dovada înregistrării persoanei juridice la Registrul comerțului și la Registrul fiscal, sau alt act de înregistrare la organele abilitate;
  • în situația în care solicitantul este societate comercială, cererea de înscriere de mențiuni pentru filialele sau sucursalele înființate ulterior în baza legislației române;
  • actul doveditor al înmatriculării sucursalei, filialei, reprezentanței sau agenției din străinătate, inclusiv traducerea autentificată legal în limba română de către consulatul României din țara respectivă, în care se menționează că sucursalele, filialele, reprezentanțele și agențiile societăților comerciale românești în străinătate, nu sunt persoane juridice străine;
  • contractele de lucrări încheiate cu partenerii străini, inclusiv traducerea lor autentificată legal, în limba română;
  • avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru repartizarea plafonului de muncă (în cazul persoanelor juridice române care execută lucrări în străinătate în țările cu care există acorduri în acest sens);
  • situația rezultatelor financiare și obligațiilor fiscale pentru ultima lună (trimestru), vizată de organele fiscale teritoriale;
  • certificarea Direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană sau a municipiului București, după caz, din care să rezulte unde este impozitat profitul realizat în străinătate;
  • prezentarea reglementărilor cu privire la repatrierea valutei din țara în care se solicită deschiderea contului;
  • declarația pe propria răspundere a solicitantului privind totalitatea conturilor deținute de acesta în străinătate;
  • orice acte sau documente justificative ale operațiunii solicitate de către Banca Națională a României.

2. Obiectul autorizării îl constituie deschiderea de conturi în străinătate pentru:

a) deținerea și utilizarea de disponibilități valutare în străinătate pentru care solicitantul aduce dovezi că nu pot fi efectuate conform prevederilor valutare generale în vigoare;
b) înființarea și funcționarea de filiale, sucursale, reprezentanțe, agenții în străinătate ale rezidenților care nu sunt persoane juridice străine, cu respectarea cerințelor legislației române;
c) organizarea și funcționarea de șantiere de construcții- montaj și instalații în străinătate;
d) transferurile de capital prevăzute la pct. 1 lit. a) din Normele privind modul de efectuare a transferurilor de capital cu mijloace de plată străine (anexa nr. 2 la Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare), după autorizarea acestora;
e) litigii între persoanele prevăzute la pct. 1 și persoanele străine aflate în curs de soluționare sau soluționate.

3. Sunt supuse autorizării toate conturile valutare în străinătate, inclusiv conturile de garanții pentru buna execuție a lucrărilor, avansuri etc.

4. Autorizația de deschidere de conturi în valută în străinătate cuprinde condițiile de funcționare a contului respectiv, obligatorii pe toată durata valabilității acesteia în funcție de prevederile și termenele din contractele prezentate la autorizare.

Orice modificare a statutului societății comerciale, intervenită ulterior emiterii autorizației, duce la încetarea imediată a valabilității acesteia, fiind necesară eliberarea unei noi autorizații. Același efect decurge și în urma expirării termenelor din contractele în baza cărora a fost eliberată autorizația sau încetării activității sucursalei, filialei, reprezentanței, agenției din străinătate.

5. Autorizațiile se emit pe termen de maximum un an, termen după care vor fi reînnoite la cerere.

Toate autorizațiile emise urmează a fi actualizate conform prezentelor norme, la cererea persoanelor juridice sau fizice autorizate în condițiile legii, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, cu excepția autorizațiilor emise după data de 1 martie 1994.

II. Controlul privind autorizațiile emise

6. Sucursalele Băncii Naționale a României iau în evidență persoanele juridice și fizice autorizate să aibă conturi în valută la bănci din străinătate, verifică modul de respectare a condițiilor de funcționare a contului, prevăzute de autorizație, cel puțin trimestrial și raportează Băncii Naționale a României - Oficiul control devize rezultatele verificării.

Obiectivele verificării sunt cele referitoare la respectarea cu strictețe a condițiilor de funcționare ale conturilor în valută în străinătate, prevăzute în autorizație, precum și orice fel de nereguli constatate cu privire la existența de disponibilități valutare și utilizarea acestora prin conturi bancare sau sub orice altă formă în străinătate, contrar prevederilor Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare.

7. Persoanele juridice sau fizice care sunt autorizate să dețină conturi valutare în străinătate sunt obligate să raporteze trimestrial la sucursalele teritoriale ale Băncii Naționale a României volumul operațiunilor și soldul disponibil al contului respectiv (anexa nr. 5.2 la prezentele norme), în termen de 30 de zile de la încheierea trimestrului raportat. Sucursalele verifică raportările respective și, după punerea de acord a acestora, le transmit până la data de 15 a lunii următoare la Banca Națională a României - Oficiul control devize.

8. În cazul nerespectării condițiilor prevăzute în autorizație, cu excepția prevederilor pct. 4 alin. 2, pct. 5 și pct. 7, sucursalele Băncii Naționale a României stabilesc termenele de remediere a acestora de către persoana juridică sau fizică autorizată să dețină cont valutar în străinătate, în limita a 30 de zile lucrătoare de la data constatării. Măsurile luate vor fi comunicate în scris Băncii Naționale a României, conform pct. 6 din prezentele norme.

9. Sucursalele Băncii Naționale a României propun Oficiului control devize retragerea autorizației în situația în care deficiențele constatate nu au fost remediate în termenul de 30 de zile lucrătoare de la data constatării de către organele de control ale sucursalei.

10. Pe baza propunerilor sucursalelor, Banca Națională a României va anula și va retrage autorizația, după caz, în următoarele situații:

a) în cazul refuzului persoanei juridice sau fizice autorizate conform legii de a da tot concursul și a pune la dispoziția organelor Băncii Naționale a României notele și documentele necesare verificării și controlului asupra respectării condițiilor autorizației de deschidere de conturi în străinătate;
b) în cazul nerespectării prevederilor pct. 4 alin. 2, pct. 5, pct. 7 și pct. 8 din prezentele norme.

11. Ca urmare a anulării sau retragerii autorizației, persoana juridică sau fizică respectivă intră sub incidența prevederilor art. 4 alin. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 148/1993 și a celor prevăzute la pct. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 13/1994.

12. Nerespectarea termenelor de repatriere a încasărilor în valută prevăzute în autorizație se sancționează conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 185/1994 și ale instrucțiunilor de aplicare a acesteia.

13. Societățile bancare autorizate să funcționeze în România nu vor efectua operațiuni valutare în conturile bancare din străinătate ale persoanelor juridice și fizice autorizate în condițiile legii, fără autorizarea Băncii Naționale a României, în baza prezentelor norme.

14. La data intrării în vigoare a prezentelor norme își încetează aplicabilitatea circularele Băncii Naționale a României nr. 1515/1992 și nr. 4/1993.


Anexa nr. 5.1
Referință solicitant...... ...... ......
Nr ............... Data ......

Cerere de autorizare
pentru deschiderea unui cont în străinătate

Denumirea și tipul persoanei juridice................ ...... ...... ...... ...... ......, cod tip[2]......

Adresa/Sediul: județ...................., cod județ[2]..........., sector...., cod sector[2], localitatea ................, cod poștal......, str. .................. nr. bl. ., ap. ... , sc....., telefon .........

Cod fiscal.............., cod SICOMEX .....................

Nr. înregistrare (la organele în drept etc.) ....... Cont deschis pentru filială, sucursală, agenție în străinătate: DA/NU.

Fel de activitate derulată prin cont................., cod activitate[2]........

Ţara............, cod țară[2]................

Banca din străinătate ...................................

Nr. cont ..................................

Tip cont...........................

Valuta............................, cod valuta[2]

Justificarea cererii de deschidere a contului ..................................
..................................
..................................

Alimentarea contului se va face cu: ..................................
..................................
..................................

Din disponibilitățile în valută vor fi efectuate plăți ..................................
..................................
..................................

Semnătura autorizată,

LS.


Anexa nr. 5.2

Situația[3] contului în valută autorizat în străinătate
la finele trimestrului............. anul .........

1) Nr. și data autorizației ...................

2) Județul........................, cod județ .................

3) Denumirea și tipul societății comerciale..................................................................................... cod tip ..................

4) Nr. de înregistrare din Registrul comerțului ..........

5) Cod fiscal ............................................

6) Cont deschis pentru filială, sucursală, agenție în străinătate: DA/NU

7) Fel activitate derulată prin cont.................., cod activitate..............

8) Ţara..........................., cod țară ..........

9) Denumirea băncii străine la care este deschis contul.......................................................

10) Nr. contului deschis ....................................

.................................................. Sold la finele trim. anterior Rulaj debitor Rulaj creditor Sold la finele trim. raportat
Debit Credit Debit Credit

10) Total în valută de

Cont..........

Cod valută ...........

11) Total echivalent în U.S.D.

(La cursul ultimei zile bancare
a trimestrului raportat)

Conducătorul societății,

L.S.


a) informațiile din rubricile „cod” nu se completează de către raportor;
b) Pe rândul 3) "tipul societății” poate fi: regie autonomă (R.A.), societate în nume colectiv (S.N.C.), societate în comandită simplă (S.C.S.), societate în comandită pe acțiuni (S.C.A.), societate pe acțiuni (S.A.), societate cu răspundere limitată (S.R.L.), asociație familială (A.F.), persoană fizică (P.F.), alte categorii (A.C.).
c) Pe rândul 6, dacă societatea are deschise filială, sucursală, agenție în străinătate, se barează rubrica NU sau invers.

Norme privind autorizarea societăților bancare

În temeiul prevederilor art. 5, 6, 7 și 14 din Legea 33/1991 privind activitatea bancară,

Banca Națională României emite prezentele norme.

1. Societățile bancare se pot constitui și pot funcționa Pe teritoriul României numai dacă au obținut, în prealabil, autorizarea Băncii Naționale a României.

2. Formalitățile prevăzute la art. 3, 4, 9, 10, 22 și 24 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale și la art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară vor fi îndeplinite numai după obținerea autorizării de constituire de la Banca Națională a României.

3. În vederea obținerii autorizării de constituire, solicitanții trebuie să prezinte Băncii Naționale a României următoarele documente:

a) cererea de autorizare;
b) procură autentică, semnată de toți membrii fondatori, prin care aceștia desemnează una sau mai multe persoane pentru a-I reprezenta în relația cu Banca Națională a României pe parcursul instrumentării dosarului de autorizare (nume, adresă, telefon, fax);
c) proiectele de contract de societate și de statut;
d) repartiția acțiunilor și a drepturilor de vot. Acțiunile emise de societățile bancare vor putea fi numai nominative.
Acționarii semnificativi, în sensul prevederilor pct. 4-8 din Normele Băncii Naționale a României nr. 2/1992 privind modificarea situației societăților bancare[4], precum și fondatorii trebuie să comunice informațiile precizate în anexa nr. 2 și angajamentul prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme.
Regiile autonome și societățile bancare persoane juridice române nu pot avea calitatea de acționari ai unei societăți bancare persoană juridică română, iar cele care au această calitate la data intrării în vigoare a prezentelor norme nu pot achiziționa acțiuni noi cu ocazia majorărilor capitalului social al societății bancare ai cărei acționari sunt;
e) prospectul de emisiune, în cazul în care societatea bancară se constituie prin subscripție publică;
f) studiu de fezabilitate care va cuprinde:
  • tipul, denumirea și descrierea activităților prevăzute a fi desfășurate de către societatea bancară;
  • clientela căreia I se adresează societatea bancară; modalități de atragere a acesteia;
  • studiu al segmentului de piață în care societatea bancară intenționează să-și desfășoare activitatea;
  • natura resurselor financiare utilizate;
  • proiectul structurii organizatorice a societății bancare și atribuțiile fiecărui compartiment, cu precizarea numărului și a repartiției personalului pe funcții;
  • estimări ale bilanțului, situației rezultatelor financiare și contului de profit și pierderi pentru următoarele trei exerciții financiare;
  • estimarea costurilor de constituire;
g) comunicare privind persoanele desemnate să asigure conducerea efectivă a societății bancare (cel puțin două), precum și chestionarul cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme, din care să rezulte:
  • onorabilitatea (persoana în cauză să nu fi suferit condamnări penale și de numele ei să nu fie legat nici un fel de scandal de notorietate publică);
  • calificarea și experiența profesională care să fie compatibile cu funcția pentru care a fost desemnată (studii superioare și experiență în activitatea financiar-bancară de cel puțin 3 ani);
    Pentru conducătorii desemnați se vor depune:
  • câte un certificat de cazier judiciar. Pentru conducătorii care și-au stabilit reședința în România de mai puțin de 5 ani, certificatul de cazier judiciar va fi înlocuit sau completat cu un document echivalent eliberat de autoritățile competente din țara de origine sau din țara în care au avut stabilită reședința anterior, care să ateste că persoana în cauză nu este supusă, în conformitate cu legislația din țara respectivă, unei interdicții de a conduce o societate bancară;
  • câte o declarație din care să rezulte că, pe perioada exercitării funcției pentru care au fost desemnați, vor îndeplini exclusiv această funcție și vor avea reședința în localitatea în care are sediul societatea bancară.
    În cazul societăților bancare cu participare străină de capital, indiferent de proporția acesteia, cel puțin una dintre persoanele desemnate să asigure conducerea efectivă a societății bancare va fi cetățean român;
h) denumirea societății bancare la care se va deschide contul de colectare a capitalului social;
i) orice alte informații pe care membrii fondatori le consideră de natură să susțină viabilitatea proiectului prezentat.

4. Pentru sucursalele societăților bancare, persoane juridice străine, cererea de autorizare va fi însoțită de următoarele documente:

a) statutul sau alte acte dovedind denumirea, forma juridică, sediul social și modul de funcționare a societății bancare străine;
b) descrierea societății bancare, ce va include:
  • clasificarea sa în țara de origine, în funcție de mărimea activelor;
  • descrierea structurii organizatorice, inclusiv acționarii semnificativi;
  • descrierea activității;
c) ultimele trei rapoarte anuale ale societății bancare, certificate de auditori externi;
d) descrierea sistemului de reglementare bancară din țara de origine, care va include:
  • prezentarea autorității de supraveghere bancară din țara de origine;
  • modul în care societatea bancară străină, inclusiv sucursala pe care o va deschide în România, va fi supravegheată de autoritatea de supraveghere bancară din țara de origine;
e) declarația autorității de supraveghere din țara de origine privind:
  • acordul său referitor la deschiderea unei sucursale în România de către societatea bancară în cauză;
  • viabilitatea societății bancare respective;
f) programul de activitate cuprinzând datele prevăzute la pct. 3 lit. f);
g) documentul autentic prin care societatea bancară străină împuternicește doi conducători să o angajeze legal în România.

Se vor aplica în mod corespunzător și prevederile pct. 3 lit. g).

5. Direcția autorizare și supraveghere prudențială a societăților bancare din cadrul Băncii Naționale a României va confirma, în termen de 3 zile, primirea cererii de autorizare.

În cazul în care documentația prezentată este incompletă sau insuficientă, Banca Națională a României poate solicita orice alte informații și documente necesare luării unei decizii.

6. În termen de cel mult 4 luni de la primirea cererii, Banca Națională a României va decide asupra acesteia, în sensul autorizării de constituire sau al respingerii cererii de autorizare.

În cazul societăților bancare cu capital majoritar străin, Banca Națională a României va solicita și punctul de vedere al Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică din cadrul Guvernului României.

Autorizarea de constituire nu garantează obținerea autorizației de funcționare, ea indicând doar permisiunea dată fondatorilor de a proceda la constituirea societății bancare conform modalităților prevăzute în documentația prezentată și dispozițiilor legale.

Prevederile alin. 1 și 3 de la acest punct se aplică în mod corespunzător și în cazul sucursalelor societăților bancare, persoane juridice străine, pentru care urmează a se proceda la îndeplinirea formalităților prevăzute la art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară.

7. Apariția unor modificări față de proiectul inițial al documentației va determina o nouă evaluare din partea Băncii Naționale a României, putând atrage revocarea autorizării de constituire în cazul în care aceste modificări sunt contrare prevederilor prezentelor norme.

8. În vederea luării unei decizii definitive de către Banca Națională a României, în termen de 6 luni de la data primirii cererii de autorizare, vor fi prezentate la Banca Națională a României următoarele documente:

a) copie autentificată a statutului și a contractului de societate:
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate să constituie capitalul social prin care să se confirme că aceste fonduri au fost colectate într-un cont deschis special pentru colectarea capitalului social și care a fost blocat până în momentul înmatriculării societății bancare;
c) dovada sediului social;
d) informare cu privire la repartiția capitalului social și situația vărsămintelor efectuate de fiecare acționar;
e) informare cu privire la identitatea membrilor consiliului de administrație și ai comitetului de direcție. Pentru fiecare dintre aceștia vor fi depuse un curriculum vitae și un certificat de cazier judiciar. Dacă este cazul, se aplică și prevederile pct. 3 lit. g) liniuța a 3-a referitoare la certificatul de cazier judiciar;
f) identitatea cenzorilor. Pentru fiecare dintre aceștia vor fi depuse un curriculum vitae, un certificat de cazier judiciar și o declarație din care să rezulte că nu se află în vreuna dintre situațiile prevăzute la art. 112 lit. a) și b) din Legea nr. 31/1990. Pentru cenzorii care nu sunt acționari, va fi depusă dovada calității de expert-contabil sau contabil autorizat. Dacă este cazul, se aplică și prevederile pct. 3 lit. g) liniuța a 3-a referitoare la certificatul de cazier judiciar;
g) confirmarea Agenției Române de Dezvoltare pentru fiecare participare străină la capitalul social al societății bancare;
h) copie legalizată a certificatului Registrului comerțului din care rezultă înmatricularea societății bancare;
i) normele interne de lucru.

9. Pentru societățile bancare se constituie pe calea subscripției publice, documentația necesară potrivit prevederilor pct. 8 nu poate fi depusă mai târziu de 12 luni de la data cererii de autorizare.

10. În vederea luării unei decizii definitive de către Banca Națională a României, pentru sucursalele societăților bancare, persoane juridice străine, în maximum 6 luni de la depunerea cererii de autorizare la Banca Națională a României, se vor transmite următoarele documente:

a) dovada sediului sucursalei;
b) copia legalizată a documentului emis în urma îndeplinirii formalităților prevăzute la art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 de către autoritatea competentă din România, prin care se autorizează deschiderea sucursalei;
c) confirmarea investiției străine de către Agenția Română de Dezvoltare;
d) copie legalizată de pe certificatul eliberat de Registrul comerțului din care rezultă înmatricularea sucursalei respective.

11. Persoanele care intenționează să solicite sau care au solicitat autorizarea de constituire a unei societăți bancare vor păstra confidențialitatea proiectului lor, atât timp cât Banca Națională a României nu s-a pronunțat asupra acestuia.

12. Banca Națională a României decide cu privire la definitivarea autorizării de constituire a unei societăți bancare în termen de cel mult 4 luni de la primirea documentelor prevăzute la pct. 8, respectiv pct. 10 în cazul sucursalelor societăților bancare, persoane juridice străine.

Societatea bancară, respectiv sucursala societății bancare, persoană juridică străină, va putea funcționa începând de la data eliberării autorizației de funcționare de către Banca Națională a României.

13. Cererea ale autorizare va fi respinsă dacă:

a) documentația necesară este incompletă la încheierea termenelor prevăzute la pct. 6 și 12;
b) capitalul social este mai mic decât nivelul minim stabilit de Banca Națională a României;
c) forma juridică este inadecvată activității prevăzute sau este oprită de lege;
d) din evaluarea planului ae activitate rezultă că societatea bancară nu poate asigura realizarea obiectivelor în condiții compatibile cu buna funcționare a sistemului bancar și cu regulile unei practici bancare sănătoase care să asigure clientelei o siguranță satisfăcătoare;
e) persoanele vizate la pct. 3 lit. g), pct. 4 lit. g), respectiv pct. 8 lit. e) și f), nu au onorabilitatea necesară, calificarea și experiența profesională adecvate funcției lor;
f) calitatea fondatorilor sau a acționarilor semnificativi nu corespunde nevoii garantării unei gestiuni sănătoase și prudente a societății bancare, pentru cauze cum ar fi:
  • puterea financiară a acestora nu este suficientă pentru a evita dependența de dividendele distribuite sau de alte avantaje pe care le-ar putea obține de la societatea bancară, în vederea satisfacerii obligațiilor lor financiare în timpul primilor ani de activitate ai băncii;
  • sursa fondurilor utilizate pentru obținerea participației este un credit;
  • condamnări penale și scandaluri de notorietate publică legate de numele persoanelor menționate mai sus;
  • persoanele juridice care au una din calitățile de fondator sau acționar semnificativ sunt în funcțiune de mai puțin de 3 ani;
g) înainte de obținerea autorizării de constituire din partea Băncii Naționale a României fondatorii au făcut comunicări publice asupra înființării sau funcționării societății bancare;
h) fondatorii, acționarii, conducătorii sau reprezentanții acestora exercită presiuni în vederea autorizării societății bancare;
i) denumirea societății bancare este de natură să producă confuzie cu denumirea unei societăți bancare autorizate.

14. Neacordarea autorizației de funcționare atrage în mod automat și revocarea autorizării de constituire. De asemenea, autorizarea de constituire va fi revocată în cazul nerespectării termenelor prevăzute la pct. 8, 9 și 10 pentru depunerea documentației în vederea obținerii autorizației de funcționare.

O nouă cerere de autorizare poate fi adresată Băncii Naționale a României numai după trecerea unui termen de 12 luni de la comunicarea respingerii cererii de autorizare și numai dacă s-au adus modificări substanțiale proiectului inițial.

15. Banca Națională a României poate retrage autorizația de funcționare a unei societăți bancare sau a unei sucursale a unei societăți bancare, persoană juridică străină, atunci când:

a) aceasta renunță în mod expres la ea, nu o folosește o perioadă de 12 luni de la acordare sau nu-și mai exercită activitatea de cel puțin 6 luni;
b) aceasta încalcă în mod grav sau repetat dispozițiile Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancară sau reglementările emise în aplicarea acesteia;
c) aceasta nu mai îndeplinește condițiile prevăzute în prezentele norme;
d) autorizația a fost obținută ca urmare a unor declarații false în documentația prezentată Băncii Naționale a României sau prin orice alt mijloc ilegal;
e) aceasta nu respectă condițiile prevăzute în autorizație;
f) autoritatea competentă din țara în care are sediul social societatea bancară ce a deschis o sucursală în România i-a retras acesteia autorizată de funcționare ca societate bancară;
g) aceasta nu mai oferă garanția că își va putea îndeplini obligațiile față de creditorii săi și nu mai asigură siguranța fondurilor ce i-au fost încredințate;
h) aceasta nu-și achită obligațiile fiscale.

16. Retragerea autorizației de funcționare a unei societăți bancare sau a unei sucursale a unei societăți bancare, persoană juridică străină, va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

17. Societatea bancară sau sucursala deschisă în România de o societate bancară, persoană juridică străină, a cărei autorizație de funcționare a fost retrasă intră în lichidare.

În perioada de lichidare, societatea bancară sau sucursala respectivă:

  • rămâne sub controlul Băncii Naționale a României;
  • poate efectua numai operațiunile strict necesare lichidării;
  • nu poate folosi calitatea sa de societate bancară altfel decât precizând că se află în lichidare.

18. Deciziile de respingere și, respectiv, de retragere a autorizației de funcționare a unei societăți bancare sau a unei sucursale a unei societăți bancare, persoană juridică străină, se vor comunica părților interesate, împreună cu motivele respingerii sau retragerii.

19. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

20. Cererile de autorizare aflate la Banca Națională a României la data intrării în vigoare a prezentelor norme vor fi soluționate după cum urmează:

a) cererile privind societățile bancare care au fost autorizate sub condiția suspensivă a constituirii lor efective vor fi supuse prezentelor norme numai în măsura în care cererea de definitivare a autorizației conține elemente noi față de proiect. În cazul în care cererea de definitivare nu va fi depusă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, autorizația emisă sub condiție suspensivă va fi revocată;
b) cererile în curs de instrumentare sunt supuse prezentelor norme, termenul prevăzut la pct. 6 începând să curgă de la data intrării acestora în vigoare.

21. Societățile bancare în funcțiune la data intrării în vigoare a prezentelor norme vor lua măsurile necesare transformării acțiunilor pe care le-au emis la purtător în acțiuni nominative.

22. Pe data intrării în vigoare a prezentelor norme se abrogă Normele Băncii Naționale a României nr. 59/1991 privind autorizarea societăților bancare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 217 din 29 octombrie 1991.


Președintele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, guvernator

București, 19 august 1994 | Nr. 14.


Anexa nr. 1

Confidențial

Banca Națională a României

Direcția autorizare și supraveghere prudențială a societăților bancare

Chestionar pentru conducătorii potențiali ai societăților bancare[5]

Acest chestionar se completează de către persoanele prevăzute la pct. 3 lit. g) din Normele Băncii Naționale a României privind autorizarea societăților bancare.

1. Denumirea și adresa sediului social al societății bancare ...........................................................................................
2. Identitatea candidatului (nume și prenume, data nașterii, cetățenia și adresa)
3. Curriculum vitae
Se vor trece pe o foaie separată cel puțin următoarele informații:
- educația (instituția de învățământ, durata și natura cursurilor);
- experiența profesională (denumirea, adresa și natura activităților instituțiilor la care ați lucrat; natura și durata responsabilităților exercitate)
4. Referințe (trei nume)
Se vor indica: ocupația, adresa și numărul de telefon al acestor referenți. Este preferabil ca printre referenți să se afle persoane în subordinea cărora ați activat o perioadă mai mare de 3 ani
1. ........
2. ........
3. ........
5. Funcțiile pe care le veți exercita în cadrul societății bancare care vă numește
6. În exercitarea atribuțiilor dvs. veți urma instrucțiunile unei alte persoane fizice sau juridice din afară băncii? Dacă da, faceți orice precizări utile
7. Ați fost în cursul ultimilor 10 ani sau sunteți acționar semnificativ (care deține mai mult de 5% din capital sau din drepturile de vot), asociat într-o societate în nume colectiv sau asociat comanditat într-o societate, alta decât societatea bancară în cauză? În această eventualitate, precizați denumirea și activitatea societății, precum și nivelul participării dvs.
8. Ați exercitat în ultimii 10 ani sau exercitați responsabilități în conducerea și administrarea unor întreprinderi altele decât cele precizate la pct. 1 și 3? Dacă da, precizați denumirea și activitatea acestor întreprinderi, natura și durata funcției
9. Precizați care dintre întreprinderile în care ați exercitat sau exercitați responsabilități sau în care ați fost sau sunteți un acționar semnificativ, asociat sau comanditat întreține sau ar putea să întrețină în viilor, după știința dvs., relații de afaceri semnificative cu societatea bancară menționată la pct. 1.
10. În ultimii 10 ani autoritățile competente au refuzat sau au retras o autorizație în domeniul bancar sau financiar (în România sau în străinătate) vreuneia dintre întreprinderile în care ați exercitat sau exercitați responsabilități sau în care sunteți sau ați fost acționar semnificativ, asociat sau asociat comanditat, sau dvs. personal? Dacă da, dați detalii
11. În ultimii 10 ani, întreprinderile unde ați exercitat sau exercitați responsabilități sau în care ați fost sau sunteți un acționar semnificativ, asociat sau asociat comanditat, s-au aflat în conflict cu vreo autoritate oficială (în România sau în străinătate) însărcinată în supravegherea sistemului financiar? În caz afirmativ, faceți orice precizări utile
12. În ultimii 10 ani ați făcut obiectul (în România sau în străinătate) al vreunei anchete sau proceduri profesionale, administrative sau judiciare care s-a încheiat cu o sancțiune ? Dacă da, dați detalii, indiferent dacă, între timp, ați fost reabilitat
13. Ați fost sancționat disciplinar la vreuna dintre întreprinderile al căror angajat ați fost? Dacă da, dați detalii
14. Obligațiile dvs. financiare se află într-o relație sănătoasă cu venitul dvs?
15. Ați avut dvs. sau întreprinderile la care ați exercitat sau exercitați responsabilități sau la care sunteți sau ați fost acționar semnificativ, asociat sau asociat comanditat dificultăți financiare majore care să fi condus la proceduri judiciare sau extrajudiciare? Dacă da, faceți orice precizare utilă
16. Aveți sau intenționați să obțineți o participație la capitalul societății bancare menționate la pct. 1?
17. Vă aflați sau aveți de gând să intrați în relații financiare cu societatea bancară menționată la pct. 1? Dacă da, dați detalii
18. Comunicați orice informații suplimentare care ar putea fi considerate relevante pentru aprecierea calificării, experienței profesionale și a onorabilității dvs.


Subsemnatul declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii, că toate răspunsurile cuprinse în acest formular și în anexe sunt complete și conforme cu realitatea

Locul....................

Data .......... Numărul anexelor......

Semnătura candidatului,

Anexa nr. 2

Confidențial

Banca Națională a României

Direcția autorizare și supraveghere prudențială a societăților bancare

Chestionar
privind participanții la capitalul societății bancare[5]

Acest chestionar se completează de către persoanele prevăzute la pct. 3 lit. d) alin. 2 din Normele Băncii Naționale a României privind autorizarea societăților bancare.

1. Denumirea societății bancare pentru care se comunică informațiile ............................................................................................
2. Identitatea participantului la capitalul societății bancare
2.1. Pentru persoanele juridice se vor preciza denumirea sau numele comercial, forma juridică, adresa sediului social
2.2. Pentru persoanele fizice se vor preciza numele și prenumele, data și locul nașterii, cetățenia și domiciliul
3. Persoana fizică menționată la pct. 2.2 este desemnată drept unul dintre conducătorii societății bancare?
4. Care este suma și procentul participației la capitalul societății bancare?
5. Precizați care este activitatea participantului la capital. În plus, se vor transmite ultimele trei rapoarte anuale (bilanțuri anuale), precum și un bilanț previzional pentru anul în curs atât pentru participantul la capital cât și pentru societatea mamă (unde este cazul). De asemenea, se vor transmite statutele acestora
6. Participantul la capital face parte dintr-un grup de societăți comerciale? În caz afirmativ, se va transmite o descriere a grupului și o organigramă din care să rezulte procentele de participație la capital și cele aferente drepturilor de vot
7. Precizați identitatea principalilor conducători ai participantului la capital (se vor indica numele și prenumele, adresa și numărul de telefon al acestora). Dacă participantul la capital este o bancă autorizată de Banca Națională a României aceste informații nu mai sunt necesare
8. Participantul la capitalul societății bancare sau grupul de care acesta aparține deține participații importante (orice participație care reprezintă 5% sau mai mult din capital sau din drepturile de vot) la entități nebancare? În caz afirmativ, comunicați lista acestor participații
9. Participantul la capitalul societății bancare sau grupul de care acesta aparține deține participații importante la alte societăți bancare? În caz afirmativ, comunicați lista acestor participații
10. Participantul la capitalul societății bancare și societățile la care acesta deține participanții importante au ca obiect activități financiare? În caz afirmativ indicați autoritățile de supraveghere în cauză
11. Între societatea bancară și participantul la capitalul acesteia există legături de afaceri? Descrieți cum vor evolua aceste legături după obținerea participației de capital
12. Precizați care sunt băncile cu care participantul la capital întreține relații de afaceri (se va indica denumirea băncilor, adresa acestora și vechimea relațiilor)
13. Precizați care este sursa fondurilor utilizate pentru obținerea participației de capital la societatea bancară
14. Prezentați care sunt obiectivele urmărite prin obținerea participației la societatea bancară. Care sunt orientările pe care le are în vedere participantul la capitalul societății bancare în legătură cu natura și volumul activității acesteia în următorii ani
15. Societățile din cadrul grupului său au făcut în ultimii 10 ani (fac în prezent sau este posibil să facă în viitor) obiectul unor anchete sau proceduri administrative, juridice? Aceste proceduri s-au încheiat (sau este posibil să se încheie) cu vreo sancțiune? Dacă da, dați toate informațiile utile
16. Indicați care este volumul capitalului propriu al participantului la capitalul societății bancare și comunicați lista principalilor săi acționari, direcți sau indirecți
17. Comunicați orice alte informații utile care pot permite o apreciere cât mai completă și corectă a situației participantului la capitalul societății bancare

Subsemnatul declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii, că toate informațiile cuprinse în acest formular și în anexe sunt complete și conforme cu realitatea și mă angajez să comunic imediat Băncii Naționale a României orice schimbare care va modifica în mod semnificativ informațiile furnizate

Locul...................

Data .................... Numărul anexelor .......


Semnătura candidatului ...............

(Pentru persoanele juridice vor semna persoanele împuternicite să le reprezinte)

Anexa nr. 3

Angajament
care se adresează Băncii Naționale a României de către participanții la capital cu informațiile cuprinse în anexa nr. 2

Domnule guvernator,

Am onoarea de a vă transmite alăturat informațiile cerute de Banca Națională a României cu ocazia preluării unei participații pe care.......................(numele participantului) își propune să o achiziționeze la capitalul social al societății bancare....................................

Certific că aceste informații sunt sincere și corecte și că, după știința mea, nu există fapte importante asupra cărora Banca Națională a României ar trebui să fie informată.

Mă angajez să informez imediat Banca Națională a României asupra oricărei modificări semnificative a informațiilor furnizate.

Totodată, mă angajez să transmit în fiecare an societății bancare............................... la care societatea .........................este/eu sunt acționar informațiile pe care aceasta la rândul ei trebuie să le transmită autorităților potrivit dispozițiilor regulamentare în vigoare.

De asemenea, mă angajez să furnizez societății bancare .............................. susținerea financiară care i-ar fi necesară atunci când situația acesteia o justifică.

Semnătura,

Domnului guvernator al Băncii Naționale a României

Direcția autorizare și supraveghere prudențială a societăților bancare

Acest angajament trebuie să fie transmis de orice persoană care își propune să fie fondator sau să dețină cel puțin 5% din drepturile de vot ale unei societăți bancare și care nu are ea însăși această calitate în România.

Norme privind aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 270/1994 pentru completarea Hotărârii Guvernului 83/1993 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei financiare la agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat

Ministerul Finanțelor

Nr. 13.780/5 august 1994

Banca Națională a României

Nr. 13/5 august 1994

În vederea stimulării exportului și eliminării dificultăților în obținerea creditelor de către agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat, în condițiile respectării prevederilor art. 29 din Legea 33/1991 privind activitatea bancară, băncile comerciale pot deschide conturi de credite agenților economici menționați, în următoarele condiții:

1. Agenții economici pot deschide conturi de credite la alte bănci decât cele la care au deschise conturi de disponibilități pentru activitatea curentă, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 270/1994.

2. Deschiderea unui cont de credite la o altă bancă comercială se va face numai în baza avizului prealabil al Ministerului Finanțelor.

3. Pot fi deschise conturi de credite în condițiile prezentelor norme, numai pentru:

a) credite pentru producția de export și export de mărfuri;
b) credite pentru producție și alte activități curente.

În ambele situații, se pot deschide conturi numai dacă agentul economic nu poate obține credite de la banca unde își are deschis contul de disponibilități pentru activitatea curentă, fie datorită neabilitării băncii respective să acorde astfel de credite, fie datorită depășirii cotei de 20% din capitalul și rezervele băncii în cauză.

4. Pentru avizarea deschiderii unor conturi de credite în condițiile prezentelor norme, agenții economici interesați vor prezenta la direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat o cerere prin care se va justifica necesitatea obținerii de credite și a deschiderii contului respectiv. La această cerere se vor anexa următoarele documente:

a) confirmarea băncii la care agentul economic are deschis contul de disponibilități pentru activitatea curentă că nu îi poate onora solicitările de credite pentru export sau pentru producție și alte activități curente, cu precizarea cauzelor (neabilitarea băncii, încălcarea art. 29 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară în cazul când s-ar acorda creditele solicitate etc.);
b) o situație semnată de conducerea agentului economic privind volumul total al creditelor de care acesta beneficiază, cu defalcarea acestora pe băncile de la care au fost obținute, precizându-se care din aceste bănci au sistat acordarea de noi credite în baza art. 29 din Legea nr. 33/1991;
c) copie de pe contracte, comenzi ferme de export sau pentru livrări la intern, din care să rezulte, printre altele, condițiile de plată și garanțiile acordate de parteneri privind plata mărfurilor care fac obiectul acestora, în cadrul termenelor stabilite prin legislația în vigoare;
d) o notă semnată de conducerea agentului economic privind cauzele care au determinat lipsa de fonduri (existența unor stocuri peste cele normale, facturi neîncasate la termen, alte active imobilizate, înregistrarea de pierderi etc.);
e) angajamentul agentului economic privind asigurarea rambursării creditului la termenele stabilite cu banca la care urmează să se deschidă contul și, respectiv, să se obțină creditul.

5. Pe baza avizului comun al direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat, precum și al sucursalelor Băncii Naționale a României, agenții economici pot solicita băncilor comerciale deschiderea conturilor de credite, în condițiile normelor proprii ale fiecărei bănci.

6. Lunar, direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat vor transmite Ministerului Finanțelor – Direcția generală a regimului valutar – situația avizărilor pentru deschiderea de conturi de credite efectuate în baza Hotărârii Guvernului nr. 270/1994, prevăzută în anexă.

7. Organele de control ale Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a României, în cadrul activității curente de control, vor urmări respectarea prezentelor norme, avându-se în vedere că deschiderea unor astfel de conturi fără avizul Ministerului Finanțelor și al Băncii Naționale a României este interzisă.


Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

Anexă

Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat .............................

Situația
avizărilor pentru deschidere de conturi de credite în baza Hotărârii Guvernului nr. 270/1994

Numele și adresa agentului economic Simbol cont credite pentru producție de export de mărfuri Banca comercială Simbol cont credite pentru producție și alte activități curente Banca comercială


Referințe

  1. Circulare nr. 25/1994 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 28 iulie 1994
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Codurile marcate (*) nu se completează de către solicitant.
  3. Situația se întocmește pentru fiecare cont în valută autorizat, separat, reprezentând imaginea bancară a contului.
  4. Normele nr. 2/1992 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 7 aprilie 1992.
  5. 5,0 5,1 Chestionarul va fi completat de către candidat prin dactilografiere; dacă spațiul este insuficient, răspunsurile pot fi date pe o foaie separată.