Monitorul Oficial 282/1993

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0282 - Partea I - Vineri, 3 decembrie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la autorizarea Ministerului Finanțelor de a garanta un credit contractat de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” cu Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. pentru finanțarea Programului de energetică nucleară

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor este autorizat să garanteze creditul ce urmează a fi contractat de Regia Autonomă de Electricitate „Renel” cu Banca Română pentru Dezvoltare - S.A. în sumă de 25.300 milioane lei pentru finanțarea Programului de energetică nucleară pe anul 1993.

Art. 2. - Garanția va include obligația Regiei Autonome de Electricitate „Renel” de a constitui surse de acoperire pe durata derulării celor două credite externe, iar condițiile acordării garanției se vor conveni între Ministerul Finanțelor și Regia Autonomă de Electricitate „Renel”.

Art. 3. - Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, sub directa îndrumare și supraveghere a Ministerului Industriilor, va întocmi un program de recuperare a sumelor neîncasate din livrarea energiei electrice și termice, pe baza căruia va încheia convenții ferme cu agenții economici și instituțiile, debitori.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 noiembrie 1993 | Nr. 610.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile României cu Republica Moldova, pe anul 1993, a sumei de 399,4 milioane lei pentru finanțarea unor acțiuni privind construirea și repararea unor lăcașuri de cult, pregătirea de cadre și dotarea cu literatură și materiale specifice cultului ortodox din Republica Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Pentru finanțarea unor acțiuni privind construirea și repararea unor lăcașuri de cult, pregătirea de cadre și dotarea cu literatură și materiale specifice cultului ortodox din Republica Moldova, pentru anul 1993 se alocă suma de 399,4 milioane lei, din care:

  • pentru construcții, reparații și restaurări picturi în lăcașurile de cult: 200,0 milioane lei
  • literatură specifică și obiecte de cult: 170,0 milioane lei
  • acordarea unor burse pentru elevi seminariștii și studenți teologi, altele decât cele prin Ministerul Învățământului: 23,4 milioane iei.

Fondurile necesare, în sumă de 399,4 milioane lei, se alocă Secretariatului de Stat pentru Culte din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile României cu Republica Moldova pe anul 1993.

Art. 3[1]. - Secretariatul de Stat pentru Culte va lua măsurile corespunzătoare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor art. 1 al prezentei hotărâri, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 612.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind alocarea unor fonduri din bugetul de stat pe anul 1993 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în luna iulie 1993 în comuna Ciuchici din județul Caraș-Severin

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea înlăturării efectelor calamităților naturale din luna iulie 1993, se constituie, la nivelul județului Caraș-Severin, un fond special, în sumă de 50 milioane lei, cu acoperire din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 1993.

Art. 2. - Suma de 50 milioane lei prevăzută la art. 1 se va utiliza pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în comuna Ciuchici, județul Caraș-Severin.

Din fondul special prevăzut la art. 1, o comisie constituită din reprezentanți ai consiliului local și ai consiliului județean va acorda sprijin financiar familiilor sinistrate, în vederea refacerii și reparării gospodăriilor afectate de aceste calamități.

Art. 3. - Fondul special constituit cu această destinație se administrează de către organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 613.

Contrasemnează:

p. Ministrul de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind numirea Comisiei de recepție pentru obiectivul de investiții „Dezvoltarea alimentării cu apă a municipiului Bîrlad”

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se numește Comisia de recepție pentru obiectivul de investiții „Dezvoltarea alimentării cu apă a municipiului Bîrlad”, în componența prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 614.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului,
Marin Cristea
p, Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Anexă

Comisia de recepție pentru obiectivul de investiții „Dezvoltarea alimentării cu apă a municipiului Bîrlad”, a cărui execuție a fost aprobată prin Decretul nr. 105/1988

Președinte:

  • Apostu Ioan, vicepreședinte, Consiliul Județean Vaslui

Vicepreședinte:

  • Apostol Petru, director, Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă Bîrlad

Membri:

  • Iurciuc Viorel, subinginer, Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă Bîrlad
  • Talpău Ioan, viceprimar al municipiului Bîrlad
  • Raicu Sorin, inginer, Biroul de urbanism și amenajarea teritoriului - Consiliul Local al municipiului Bîrlad
  • Ghenghe Florin, inginer, Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă Bîrlad
  • Alexa Viorica, inspector de specialitate, Consiliul Județean Vaslui
  • Boca Gheorghe, inginer, Banca Română pentru Dezvoltare - S A. - Sucursala județului Vaslui
  • Alexa Corneliu, inspector, Inspecția în Construcții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului a județului Vaslui.


Hotărâre privind eliberarea din funcție a unui subprefect al municipiului București și sectorului agricol Ilfov

În temeiul dispozițiilor art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Domnul Cocean Gheorghe se eliberează din funcția de subprefect al municipiului București și sectorului agricol Ilfov începând cu data de 15 noiembrie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 617.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind numirea în funcția de subprefect al municipiului București și sectorului agricol Ilfov

În temeiul dispozițiilor art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Domnul Blejan Sevastian se numește în funcția de subprefect al municipiului București și sectorului agricol Ilfov începând cu data de 15 noiembrie 1993.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 618.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre referitoare la adoptarea unor măsuri de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a imobilului situat în localitatea Cicîrlău, județul Maramureș, sub numărul de inventar 1064, împreună cu terenul aferent - 20.000 mp, din patrimoniul Societății Comerciale „Avicola" - S.A: - ouă consum Baia Mare, în administrarea Serviciului Român de Informații.

Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol, cu activul și pasivul existente la data transmiterii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 619.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Directorul Serviciului Român de Informații,
Virgil Măgureanu


Hotărâre cu privire la autorizarea Ministerului Finanțelor de a garanta creditele bancare ce vor fi contractate de către Regia Autonomă de Electricitate „Renel” și Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu cu Banca Comercială Română - S.A.

Guvernul României' hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Finanțelor este autorizat să garanteze creditul ce urmează a fi contractat de către Regia Autonomă de Electricitate „Renel” cu Banca Comercială Română - S.A. în sumă de 45.000 milioane lei, din care 40.000 milioane lei pentru plata stocului de cărbune energetic constituit la centralele electrice pentru iarna 1993/1994 și 5.000 milioane lei pentru lucrările de investiții executate la obiectivele hidroenergetice, prin care se asigură și formarea stocului de apă în lacuri pentru iarnă.

Art. 2. - Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, sub directa îndrumare și supraveghere a Ministerului Industriilor, va întocmi un program de recuperare a sumelor neîncasate din livrarea energiei electrice și termice, pe baza căruia va încheia convenții ferme cu agenții economici și instituțiile debitoare.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor este autorizat să garanteze creditul bancar ce urmează a fi contractat cu Banca Comercială Română - S.A. de către Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu, în sumă de 10.000 milioane lei, necesar acoperirii cheltuielilor pentru formarea stocurilor de cărbune necesare perioadei de iarnă și pentru pregătirea tehnico-materială a producției anului 1994.

Art. 4. - Neconstituirea de către Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu a resurselor pentru rambursarea creditului bancar menționat la art. 3 din prezenta hotărâre dă dreptul Ministerului Finanțelor să utilizeze subvențiile prevăzute în bugetul de stat pentru produsele lignit și cărbune brun, în scopul rambursării creditului bancar contractat.

Art. 5. - Condițiile acordării garanțiilor vor fi convenite între Ministerul Finanțelor și Regia Autonomă de Electricitate „Renel” și Regia Autonomă a Lignitului Tîrgu Jiu.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 noiembrie 1993 | Nr. 620.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Hotărâre cu privire la aprobarea Normelor privind constituirea și utilizarea fondului pentru stimularea personalului din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială care desfășoară activitate de control

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - În baza art. 29 alin. (3) din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Președintelui și Guvernului României, precum și a personalului Președinției, Guvernului și al celorlalte organe ale puterii executive, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 14 iulie 1993, se aprobă Normele privind constituirea și utilizarea fondului pentru stimularea personalului din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială care desfășoară activitate de control, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 noiembrie 1993 | Nr. 635.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dorel Mustățea,
secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Anexă

Norme privind constituirea și utilizarea fondului pentru stimularea personalului din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială care desfășoară activitate de control

În baza art. 29 alin. (3) din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Președintelui și Guvernului României, precum și a personalului Președinției, Guvernului și al celorlalte organe ale puterii executive, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 14 iulie 1993, se stabilesc nivelurile de constituire și condițiile de utilizare a fondului pentru stimularea personalului din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială care desfășoară activitate de control, potrivit metodologiei din prezentele norme, după cum urmează:
I. Constituirea fondului pentru stimularea personalului

1. Fondul pentru stimularea personalului se constituie:

  • prin aplicarea cotei de 15% la majorările de întârziere, stabilite și încasate urmare a acțiunilor de control realizate de personalul ministerului și de cel din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială, pentru neplata la termenele legale a contribuției datorate la constituirea fondului pentru plata autorului de șomaj;
  • prin aplicarea cotei de 7,5% la majorările de întârziere, stabilite și încasate ca urmare a acțiunilor de control realizate de personalul ministerului și de cel din direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială, pentru neplata la termenele legale a contribuției datorate la bugetul asigurărilor sociale de stat, la fondurile pentru pensia suplimentară și asigurările sociale și pensii pentru agricultori.

2. Fondul pentru stimularea personalului care desfășoară activitate de control se stabilește trimestrial la nivelul ministerului și se repartizează de către ministrul muncii și protecției sociale pentru minister și pentru direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială.

3. Cotele de constituire a fondului pentru stimularea personalului se aplică numai la majorările definitive și numai dacă acestea au fost încasate.

II. Condiții de utilizare a fondului pentru stimularea personalului

1. Din fondul constituit prin aplicarea cotelor stabilite la pct. I din prezentele norme se aprobă acordarea de stimulente de către:

  • directorii direcțiilor teritoriale de muncă și protecție socială pentru personalul din subordine care a contribuit direct la constatarea, urmărirea și recuperarea sumelor datorate de contribuabili;
  • secretarii de stat coordonatori pentru personalul corpurilor de control privind ajutorul de șomaj și asigurările sociale din cadrul ministerului, în funcție de acțiunile desfășurate și eficiența realizată;
  • ministrul muncii și protecției sociale, la propunerea secretarilor de stat coordonatori, pentru directorii și directorii adjuncți de specialitate care coordonează activitatea de control de la direcțiile teritoriale de muncă și protecție socială, în funcție de contribuția acestora la încasarea majorărilor calculate pentru neplata la termenele legale de către unitățile din județe și municipiul București, a contribuției datorate la constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj, la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondurile pentru pensia suplimentară și asigurările sociale și pensii pentru agricultori.

Din fondul constituit, ministrul poate aproba și stimularea personalului din alte compartimente ale ministerului și ale direcțiilor teritoriale de muncă și protecție socială, care a contribuit direct la încasarea contribuțiilor datorate la constituirea fondului pentru plata ajutorului de șomaj, la bugetul asigurărilor sociale de stat, la fondurile pentru pensia suplimentară și pentru asigurările sociale și pensii pentru agricultori.

2. În cazul în care, ulterior utilizării fondului pentru stimularea persoanelor care desfășoară activitate de control, organele autorizate au hotărât anularea majorărilor, sumele necuvenite se rețin din fondul de stimulare existent sau al perioadelor următoare.

3. Cuantumul stimulentelor individuale acordate pe un trimestru nu poate depăși un salariu de bază lunar.

III. Evidența fondului și plata stimulentelor

1. Plata stimulentelor aprobate se face în cursul lunii următoare, pentru trimestrul expirat.

2. Stimulentele atribuite sunt supuse impozitării, prin cumulare cu celelalte drepturi salariale, potrivit legii; acestea nu fac parte din salariul de bază, nu se suportă din fondul de salarii, asupra lor nu se calculează C.A.S., contribuția la fundul de șomaj și pentru pensia suplimentară.

3. Sumele rămase neutilizate la sfârșitul fiecărui trimestru se folosesc în trimestrele următoare, iar cele rămase neconsumate la finele anului se pot folosi, în același scop, în anul următor.

4. Evidențierea în contabilitate a fondului de stimulare se efectuează potrivit normelor elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu avizul Ministerului Finanțelor.


Hotărâre privind aprobarea stemei județului Alba

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă stema județului Alba, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Stema județului Alba se compune dintr-un scut cu baza curbată, despicat.

În primul cartier, pe albastru, are un legionar roman de argint, stând în picioare spre stânga, ținând în mâna dreaptă o lance de argint, iar în stânga, un scut negru, cu inscripția V.R.R.

Cartierul secund, tăiat, are în partea de sus, pe roșu, o poartă de cetate, arcuită, de argint, cu două turnuri crenelate, având în intrare stema Moldovei, iar în partea inferioară, pe aur, are sigiliul lui Avram Iancu, constând dintr-un brad verde, încadrat de inscripția „SIGILLU PRAEFACTUREI AURARIEI GEMINE”.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 noiembrie 1993 | Nr. 645.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă
Ministrul învățământului,
Liviu Maior


Anexă

Mo282 93.jpg



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Comerțului

Ordinul Nr. 568 P

Ministrul comerțului,
având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 206 din 7 mai 1993, privind unele măsuri pentru continuarea liberalizării prețurilor și tarifelor, ale Hotărârii Guvernului nr. 470 din 20 august 1992 privind administrarea fondului rezultat din comercializarea ajutoarelor economice din străinătate și ale Hotărârii Guvernului nr. 714 din 10 octombrie 1991 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 460 din 30 iunie 1991,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 815/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Comerțului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 340 din 30 decembrie 1992,
emite următorul ordin:

1. Prețurile de decontare, cu ridicata și cu amănuntul maxime pentru unele produse alimentare primite ca ajutor din partea Guvernului italian, se stabilesc conform listei anexă care face parte integranta din prezentul ordin.

2. Societatea Comercială „Malimp” - S.A. are obligația de a plăti comisionul vamal.

3. Prețurile cu ridicata și cu amănuntul maxime stabilite la pct. 1 vor fi practicate de toți agenții economici, indiferent de natura capitalului social, și intră în vigoare la data stabilirii prețului.

Diferența dintre prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A. către societățile comerciale cu activitate de desfacere cu ridicata și prețul cu amănuntul va fi negociată între agenții economici cu activitate de desfacere cu ridicata și cei cu activitate de desfacere cu amănuntul.

4. Încasările din vânzarea produselor cuprinse în anexa la prezentul ordin, primite ca ajutor din partea Guvernului italian, la prețurile de decontare menționate, se vor vărsa de Societatea Comercială „Malimp” - S.A. după comercializare, în contul 84.07x0160, deschis la Banca Agricolă - S.A.

5. Direcția generală pentru fond de marfă și prețuri din Departamentul comerțului interior va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul comerțului,
Cristian Ionescu
București, 11 noiembrie 1993.


Anexă

Lista privind prețurile maxime pentru unele produse alimentare primite ca ajutor din partea Guvernului italian

Nr. crt. Denumirea produsului U.M. Prețul de decontare, exclusiv T.V.A. Prețul cu ridicata franco depozit Constanța, inclusiv T.V.A. Prețul cu care livrează Societatea Comercială „Malimp” - S.A. din depozitul București către societățile comerciale cu activitate de desfacere cu ridicata, inclusiv T.V.A. Prețul cu amănuntul, inclusiv T.V.A.
1. Zahăr tos, ambalat în pungă din hârtie, conținut 1 kg kg 440 565 574 700
2. Conserve din carne de vită „Corned beef”-ICAR, în cutie metalică, conținut 340 g buc. 886,57 1.153 1.156 1.350
3. Paste făinoase lungi tip spaghete, din făină de grâu dur „Ferrara”, în pungă din celofan, conținut 1.000 g buc. 421,91 541 550 650
4. Paste făinoase scurte, din făină de grâu dur „Ferrara”, în pungă din celofan, conținut 1.000 g buc. 444,96 571 580 700



Referințe

  1. Nota civvic.ro: Numerotare greșită în original; art. 2 lipsește.