Monitorul Oficial 140/1990: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 358: Linia 358:


===== Anexa Nr. 3 =====
===== Anexa Nr. 3 =====
'''Procedura și condițiile licitației pentru concesionare'''


PROCEDURA ȘI CONDIȚIILE LICITAȚUÎX FEÎJTRU C0b11g;ig,=i;
'''1. Publicarea licitației'''
* după legitimarea și verificarea agentului economic sau zi împuternicitului, să ceară acestuia să semneze cecul în față sa și să verifice dacă semnătura
 
corespunde cu specimenul din carnet;
Publicarea licitației se face dupa aprobarea de către guvern a caietului de sarcini și a organizării licitației.
* să verifice dacă în carnet există cotorul cecului
 
prccelent, dacă soldul de pe acesta este bine calculat
Data ținerii licitației va fi la cel puțin 30 de zile după data apariției anunțului. Publicarea licitației se va face atât în Monitorul Oficial, Partea a III-a, cât și în presă. De asemenea, anunțurile se vor face și la sediul central al A.N.P. sau la cel al filialelor județene. Pentru obiective de interes deosebit, anunțurile se pot da și în presa străină.
și dacă acoperă suma cecului ce se în plată;
 
* să stabilească și să treacă pe cotorul cecului prezentat noul sold al carnetului rămas după emiterea
Publicațiile de licitații vor conține:
cecului de încasare a taxelor vamale, să semneze și
:a) obiectul licitației, locul de amplasare unde poate fi vizitat;
să aplice stampila;
:b) locul unde se poate studia caietul de sarcini;
* să treacă pe cecul primit în plată, disponibilul
:c) condițiile pe care trebuie să le îndeplinească licitatorul pentru a fi admis la licitație;
din carnet, înainte de eliberarea cecului.
:d) taxa, garanția de participare și contul de plată;
Unitățile vamale sunt obligate să depună cecul în
:e) adresa, ziua și ora licitației.
termen de 24 ore de la primire, la unitatea bancară
 
la care are contul deschis, cu excepția zilelor în care
'''2. Condiții de participare la licitație'''
unitățile bancare sunt închise. În aceste condiții termenul de depunere se prelungește până la prima zi
 
de activitate a unității bancare.
2.1. La licitație pot participa firme particulare, de stat, mixte, persoane fizice sau juridice, din țară sau din străinătate, care au acceptat caietul de sarcini și care au depus garanția minimă necesară de 5% din valoarea prețului de concesionare de la care pornește licitația și taxa de participare.
După primirea cecului, unitatea vaginală poate acorda liberul de vamă.
 
Cecurile primite în plată se depun la unitatea bancară, înscrise intr-un borderou (formular tipizat).
2.2. Pentru toți participanții români este necesar ca la înscrierea la licitație se dovedească, pe lângă capacitatea juridică a ofertantului, și capacitatea tehnică și economică de a desfășura activitățile preconizate.
La data apariției, în extrasul de cont, a taxelor vamale se va întocmi chitanța de venituri.
 
Dispozitm de încasare
2.3. Pentru participanții din străinătate este necesară prezentarea la A.N.P. a dovezilor prin care se certifică forma juridică de organizare a firmei, precum și bonitatea acesteia, pe bază de recomandări bancare.
29. Dispoziția de încasare poate fi folosită pentru
 
recuperarea sumelor datorate din taxe vamale în cazul unor recalculări.
'''3. Cazuri de limitare a participării concurenților la licitație'''
Dispoziția de încasare se completează de unitatea
 
vamală, în 3 exemplare, care vor fi depuse la banca
Licitațiile publice referitoare la concesiuni de furnituri, lucrări speciale, exploatări și altele pot fi limitate la firme recunoscute, capabile de a concura potrivit condițiilor prevăzute în caietele de sarcini și pe baza unor motivări speciale, în următoarele cazuri:
unde are deschis contul.
:a) când pentru executarea lucrărilor ce fac obiectul concesiunii se cere o capacitate de execuție sau încredere specială, fără de care nu s-ar garanta buna executare;
Încasarea în numerar
:b) când interesele militare sau alte interese importante nu permit ținerea unei licitații publice;
30. încasarea taxelor vamale în numerar se poate
:c) când ținerea unei licitații publice, libere, ar prilejui o amânare care ar periclita interesele publice imediate.
face, în mod excepțional, direct la unitatea vamală
 
atunci când agentul economic nu poate utiliza modalitățile de plată enumerate mai sus.
'''4. Desfășurarea licitației'''
După depunerea sumelor și întocmirea chitanței de
 
venituri, bunurile pot fi eliberate din vamă.
4.1. Ofertanții la licitație, fie din țară, fie din străinătate, își vor declara domiciliul ori sediul în țară, în ce privește îndeplinirea angajamentelor luate.
 
4.2. În termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii guvernului se depun la concedent documentațiile prevăzute la pct. 2.2. și 2.3.
 
4.3. A.N.P., pe baza examinării documentațiilor prevăzute la pct. 4.2., stabilește persoanele care pot prezenta oferte de participare la licitație.
 
4.4. După publicarea în Monitorul Oficial, Partea a III-a, a aprobării guvernului pentru ținerea licitației și pentru caietul de sarcini, se depun la A.N.P., în plic închis și sigilat, cererile de concesionare, întocmite conform anexei nr. 1 b).
 
Acestea vor răspunde, în mod obligatoriu, pe lângă aspectele legate de obiectul concesiunii, la condițiile speciale arătate de organizatorul licitației în caietul de sarcini.
 
Exemple de condiții speciale ale licitației pot fi:
* investițiile făcute de ofertant, de bună-credință, până la data ținerii licitației, în obiectul concesiunii;
* angajamentul de reinvestire a unei părți din profit în obiectul concesiunii sau în alte obiecte de interes public;
* angajamentele de sponsorizare a unor activități culturale, umanitare, sportive etc;
* plata unei părți din redevență, în valută forte.
 
4.5. Condițiile speciale ale licitației vor fi afișate și la sediul A.N.P. în 48 de ore de la publicarea licitației în Monitorul Oficial, Partea a III-a.
 
4.6. Cererile de concesionare pot fi transmise la A.N.P., direct sau prin poștă. În acest al doilea caz, ofertele vor fi închise în două plicuri: cel exterior va purta adresa A.N.P., iar în cel interior sigilat va fi cererea purtând numele ofertantului și concesiunea pentru care licitează. În primul plic se va afla și dovada achitării la CEC a garanției, pe numele concedentului, și pe numele A.N.P. a taxei de participare cu mențiunea concesiunii dorite.
 
Nu se admit oferte telefonice, telegrafice, telex sau telefax.
 
4.7. Licitațiile se vor ține în fața unei comisii aprobate de ministrul de stat pentru industrie și comerț, formată din:
* reprezentant A.N.P. - președinte;
* reprezentant Ministerul Finanțelor - membru;
* reprezentant al concedentului - membru;
* secretarul comisiei - din partea A.N.P.
 
4.8. În ziua stabilita pentru licitație, ofertanții vor prezenta, la începerea ședinței, foaia de vărsământ CEC reprezentând 5% din valoarea minimă a concesiunii, dacă nu a fost expediată în plic. Foaia respectivă este valabilă la o singură licitație.
 
După adjudecarea provizorie, se va reține numai garanția persoanei în favoarea căreia s-a făcut adjudecarea, iar celelalte garanții se vor returna imediat, cu viza A.N.P.
 
4.9. Licitațiile se țin în ziua și la ora indicate în publicație numai dacă sunt cel puțin doi ofertanți. În caz contrar, se așteaptă o oră, pentru a avea cel puțin doi concurenți. Dacă nici după acest termen nu se îndeplinește această condiție, licitația nu va mai avea loc, încheindu-se un proces-verbal de constatare.
 
4.10. Concurenții la licitație pot trimite mandatar, cu procură autentică. Această procură se va atașa întotdeauna în original sau în copie legalizată la procesul-verbal al licitației.
 
4.11. Din momentul anunțat pentru închiderea licitației nu se va putea admite nici o altă ofertă. Președintele, după ce a primit toate ofertele, deschide plicurile în prezența concurenților. Toate ofertele vor fi semnate de membrii comisiei și fiecare ofertant în parte. Se va încheia un proces-verbal în care se arată modul în care a decurs licitația și prețul în cifre și litere al ofertei celei mai avantajoase; se va trece, totodată, numele câștigătorului licitației.
 
Câștigătorul licitației va fi desemnat astfel:
* cu punctajul acordat pentru condițiile speciale puse se va face o medie, care, însumată cu punctajul acordat pentru valoarea oferită pentru concesiune, va determina punctajul final al ofertantului.
 
Punctajul cel mai mare va determina câștigătorul.
 
4.12. În cazul în care un număr de concurenți obțin același număr de puncte maxim, se va proceda în aceeași ședință la o nouă licitație cu oferte închise, numai între aceștia. În cazul în care concurenții aflați la egalitate nu vor -și modifice ofertele, va fi preferat concurentul care obține cel mai mare punctaj la condițiile speciale, dar nu mai mic decât baremul stabilit de comisie, comunicat în ședința de licitație. Dacă există egalitate între doi sau mai mulți concurenți, din care cel puțin unul nu este prezent, licitația se va ține la o altă dată, anunțată de comisie (în termen de cel mult 5 zile).
 
4.13. În situația prevăzută la pct. 3, se vor trimite invitații de participare la cel puțin 5 firme recunoscute sau persoane particulare.
 
Licitația se va putea ține în cazul în care se prezintă minimum doi din cei invitați. Dacă această condiție nu este îndeplinită, se va reface licitația după un termen de 5 zile. Dacă și de această dată se prezintă un singur ofertant, acesta este examinat și dacă îndeplinește condițiile de licitație va fi declarat câștigător.
 
4.14. Dosarul licitației, cuprinzând procesul-verbal și copiile certificate ale actelor arătate mai sus, se va  depune de către președintele comisiei la A.N.P., care va emite un acord după modelul din anexa nr. 4.
 
În caz de infirmare, licitația se repetă.
 
4.15. Garanția depusă de câștigătorul licitației rămâne la dispoziția autorității concedente și nu se mai poate retrage decât după executarea și lichidarea definitivă a contractului încheiat.
 
Garanția definitivă este de 10% din valoarea concesiunii și se va depune la concedent în cel mult o lună de la data adjudecării.
 
4.16. Garanția provizorie de 5% pentru participare la licitație se pierde în cazul în care concurentul nu semnează la timp contractul, adică în 30 de zile de la data acordului A.N.P., în calitate de câștigător al licitației.
 
4.17. Cazurile de forță majoră care împiedică predarea sau preluarea obiectului concesiunii, precum și încheierea contractului, trebuie dovedite cu acte și anunțate în termen de 5 zile de la ivire la A.N.P., care va propune, împreună cu părțile contractante, măsurile ce se impun a fi luate. Aceasta nu presupune rezilierea  contractului decât în cazuri deosebite, după o atentă examinare a situației.
 
4.18. În caz de încetare din viață a câștigătorului licitației, moștenitorii săi, fie direct, fie prin reprezentanții lor, dacă nu au exercițiul drepturilor lor, pot prelua, cu avizul autorității concedente, drepturile câștigătorului, cu aprobarea A.N.P., dacă prezintă o declarație autentificată din care rezultă că înțeleg să continue executarea strictă a tuturor stipulațiilor din caietul de sarcini.
 
4.19. Taxele de participare a ofertanților la licitație se stabilesc de către A.N.P., cu avizul Ministerului Finanțelor, și sunt destinate acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea și desfășurarea licitației.
 
 
==== Anexa nr. 4 ====
Conținut cadru
 
'''Agenția Națională pentru Privatizare'''
 
 
'''Acord <br/> nr. ....... din ........... <br/> privind acordarea concesiunii'''
 
 
Pe baza referatului Consiliului de experți al Agenției Naționale pentru Privatizare întocmit în urma examinării condițiilor de susținere a licitației din data de .............. privind concesionarea domeniului ........... deținut de concedentul ........... obținut de concesionarul ............................ precum și documentele oficiale:
* Hotărârea guvernului nr. ..............
* Studiul tehnico-economic
* Caietul de sarcini
* Aprobarea guvernului pentru licitație și conținutul caietului de sarcini ...................................................................................
 
Având în vedere că oferta solicitantului de mai sus constând în:
* prețul concesiunii ..........
* celelalte condiții .......................................................
 
asigură câștigarea licitației, conform procesului-verbal încheiat la data de ............
 
 
Agenția Națională pentru Privatizare acordă concesiunea ................. ............................................................................
 
Concedent ....................................................................
 
Concesionar ....................................................................
 
Prezentul acord intra în vigoare la data de ................................
 
Secretar de stat,
 
 
==== Anexa nr. 5 ====
Conținut cadru
 
 
'''Agenția Națională pentru Privatizare'''
:Nr. ....... din ....................
 
 
'''Contract de concesiune'''
 
 
'''I. Părțile contractante'''
 
Între .................. statutul juridic ......................... actul de înființare ............ cu sediul central în ................................... reprezentat prin .......................... funcția ..........................în calitate de concedent, pe de o parte, și .............................. statutul juridic ................. cu sediul central în ................ reprezentat prin ........... funcția .............. în calitate de concesionar, pe de altă parte,
 
În temeiul Hotărârii Guvernului nr. ..... din ...... și al Acordului nr. ... din ........ dat de Agenția Națională pentru Privatizare, privind adjudecarea la licitație a concesiunii, s-a încheiat prezentul contract de concesiune.
 
 
'''II. Obiectul contractului'''
 
Art. 1. - Obiectul contractului este cedarea și preluarea în concesiune a (activității, serviciului public, unității, terenului) ...................... ............................................................................. ............................................................................. situat în ...................................................................
 
Obiectul concesiunii este detaliat prin caietul de sarcini - anexa nr. 1 la contract.
 
Art. 2. - Predarea-primirea obiectului concesiunii este consemnată în procesul-verbal - anexa nr. 3 la contract.
 
 
'''III. Termenul'''
 
Art. 3. - Durata concesiunii este de ... ani începând de la data predării-primirii.
 
 
'''IV. Prețul'''
 
Art. 4. - Prețul concesiunii este o redevență valorică de ....... anual și redevența în natură, conform caietului de sarcini și devizului - anexa nr. 2 la contract.
 
'''V. Plata prețului'''
 
Art. 5. - Plata redevenței valorice se face prin conturile:
:Contul concedentului nr. ......... deschis la Banca ......................
:Contul concesionarului nr. ....... deschis la Banca ......................
 
Depunerea redevenței în natură și executarea celorlalte obligații care intră în preț se fac conform devizului anexă - anexa nr. 2 la contract.
 
Neplata sau nepredarea, după caz, a redevenței sau executarea cu întârziere a acestei obligații conduce la retragerea concesiunii cu consecințele prevăzute în caietul de sarcini.
 
'''VI. Obligațiile părților'''
 
Art. 6. - Condițiile concrete de exploatare a bunului concesionat și obligațiile reciproce ale părților sunt prevăzute în caietul de sarcini.
 
Alte clauze și obligații specifice stabilite de părți sunt prevăzute în anexa nr. 4 la contract.
 
Art. 7. - Concesionarul se obligă să administreze și să exploateze obiectul concesiunii cu diligență maximă pentru a conserva și dezvolta valoarea acestuia pe toată durata contractului și să despăgubească pe concedent pentru pagubele produse din culpa sa, în condițiile stabilite în caietul de sarcini. Obiectul concesionat cu toate instalațiile, dependințele și anexele lui vor fi restituite concedentului, la încetarea concesiunii, gratuit și libere de orice sarcini.
 
Prin semnarea contractului, concesionarul confirmă că a luat act de toate condițiile impuse de concedent prin caietul de sarcini și Acordul A.N.P. și că le acceptă integral.
 
Concesionarul se obligă să pună la dispoziția organelor de control toate evidențele și informațiile solicitate.
 
Art. 8. - Concedentul se obligă să pună la dispoziția concesionarului, la data începerii concesiunii, inventarul complet, liber de orice sarcini, și să răscumpere plusurile valorice care apar la încetarea concesiunii, conform celor stabilite prin caietul de sarcini.
 
'''VII. Răspunderea contractuală'''
 
Art. 9. - Pentru nerespectarea obligațiilor stabilite prin caietul de sarcini și prin contract, părțile datorează penalități în limitele stabilite prin caietul de sarcini.
 
Daunele se plătesc în măsura în care nu sunt acoperite prin plata penalităților. Forța majoră apără de răspundere.
 
'''VIII. Litigii'''
 
Art. 10. - Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract de concesiune sunt de competența instanței de drept comun sau arbitrajului.
 
'''IX. Alte cauze'''
 
Art. 11. - .....................................................................................................................................
 
'''X. Dispoziții finale'''
 
Art. 12. - Modificarea sau adaptarea contractului se poate face prin acordul părților, cu excepția clauzelor obligatorii prevăzute în caietul de sarcini.
 
Art. 13. - Contractul de concesiune nu se va încheia ori, deși încheiat, nu va produce efecte decât  după achitarea de către concesionar a garanției de 10% din prețul concesiunii.
 
Art. 14. - Anexele nr. 1 - caietul de sarcini, nr. 2 - devizul estimativ, nr. 3 - procesul-verbal de predare-primire și, după caz, anexa nr. 4 - clauze speciale, fac parte integrantă din contract.
 
 
Prezentul contract de concesiune privind obiectul: .......................... s-a încheiat în 4 exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă și câte unul pentru organele de control.
 
 
Data ....................
 
Concedent,  ................
 
Concesionar,    ...................
 
 
==== Anexa nr. 6 ====
Conținut cadru
 
 
'''Contract de închiriere'''
 
 
'''I. Părțile  contractante'''
 
Între ............ statutul juridic ............................ actul de înființare ............... cu sediul în ..................... reprezentat prin ........... funcția ............... în calitate de locator și .................. statutul juridic ................... cu sediul în ................ reprezentat prin ................ funcția ........... în calitate de locatar,
 
În baza aprobării ........... din ......... s-a încheiat prezentul contract de închiriere.
 
'''II. Obiectul contractului'''
 
Art. 1. - Obiectul contractului este procurarea folosinței bunului (imobil sau mobil) .................... situat în ......................................
 
Art. 2. - Predarea-primirea obiectului închirierii este consemnată în procesul-verbal, anexă la contract.
 
'''III. Termenul'''
 
Art. 3. - Termenul închirierii este de .... ani (luni) cu începere de la data procesului-verbal menționat la art. 2.
 
'''IV. Prețul'''
 
Art. 4. - Prețul închirierii - chiria - pentru folosirea obiectului închirierii este de ..........................
 
'''V. Plata chiriei'''
 
Art. 5. - Plata chiriei se face lunar (semestrial), cel mai târziu până la expirarea lunii (semestrului) pentru care se face plata.
 
Art. 6. - Plata chiriei se face prin conturile:
:Contul locatorului nr. .................. deschis la Banca ...................
:Contul locatarului nr. .................. deschis la Banca ...................
 
Art. 7. - Neplata chiriei la termen autoriză pe locator a cere rezilierea contractului și plata de daune.
 
'''VI. Obligațiile locatorului'''
 
Art. 8. - Locatorul se obligă:
:a) să predea bunul cu toate accesoriile sale în starea corespunzătoare folosinței pentru care a fost închiriat și să-l întrețină în această stare tot timpul cât durează închirierea;
:b) să execute toate lucrările  de reparații care nu sunt în sarcina locatarului;
:c) să asigure folosința bunului închiriat în tot timpul contractului, garantând pe locatar contra pierderii totale sau parțiale a bunului, contra viciilor bunului ori contra tulburării folosinței bunului;
 
'''VII. Obligațiile locatarului'''
 
Art. 9. - Locatarul se obligă:
:a) să folosească bunul închiriat după destinația care rezultă din contract;
:b) să execute la timp și în bune condiții lucrările de întreținere și reparații ce-i revin;
:c) să plătească chiria la termenele fixate prin contract;
:d) la sfârșitul contractului să restituie bunul închiriat în starea în care l-a primit, fiind considerat că l-a primit în stare bună.
 
'''VIII. Alte obligații'''
 
Art. 10. - Locatorul suportă sarcinile și impozitele asupra bunului închiriat.
 
Art. 11. - Taxele comunale, precum și utilitățile consumate sunt în sarcina locatarului.
 
'''IX. Subînchirierea și cesiunea'''
 
Art. 12. - Subînchirierea în tot sau în parte a bunului închiriat sau cesiunea contractului de închiriere unui terț este permisă numai cu acordul prealabil scris al locatorului și cu respectarea condițiilor și obținerea aprobărilor cerute pentru închiriere.
 
'''X. Răspunderea contractuală'''
 
Art. 13. - Pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale părțile datorează despăgubiri.
 
Art. 14. - Forța majoră apără de răspundere.
 
'''XI. Litigii'''
 
Art. 15. - Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract de închiriere sunt de competența instantei judecătorești de drept comun sau arbitrajului.
 
'''XII. Clauze speciale'''
 
Art. 16. - În raport de natura și specificul obiectului închirierii, părțile pot prevedea prin contract clauzele speciale de folosire a acestuia, obligații și garanții suplimentare, cazuri de reziliere a contractului și altele.
 
 
XIII. Prezentul contract se încheie în 2 exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă.
 
Anexa face parte integrantă din contract și se încheie în același număr de exemplare.
 
Data ..........................
 
Locator, ....................
 
Locatar, ....................
 
 
==== Anexa nr. 7 ====
Conținut cadru
 
 
'''Contract de locație a gestiunii'''
 
 
'''I. Părțile  contractante'''
 
Între ................ statutul juridic ................. actul de înființare ............. cu sediul în ............. reprezentat prin ............. funcția .......... în calitate de locator al gestiunii și ...........statutul juridic ....... actul de înființare ......... cu sediul în ............ reprezentat prin ............. funcția ............ în calitate de locatar al gestiunii, s-a încheiat prezentul contract de locație a gestiunii:
 
'''II. Obiectul contractului'''
 
Art. 1. - Obiectul contractului constă în predarea, respectiv preluarea, gestiunii (secției, uzinei, fabricii, subunității economice - după caz) din structura locatorului ...................... amplasată în .................. .
 
Art. 2. - Predarea-primirea obiectului locației se consemnează în procesul-verbal încheiat între părți.
 
'''III. Termenul'''
 
Art. 3. - Termenul locației gestiunii este de ... ani (luni) cu începere de la ................... .
 
'''IV. Obligațiile părților'''
 
Art. 4. - Obligațiile reciproce ale părților sunt:
 
'''A. Locatorul'''
 
a) să pună la dispoziție gestiunea secției, uzinei, fabricii, subunității economice în stare de funcționare cu tot inventarul de spațiu, echipament industrial, mijloace fixe și obiecte de inventar, mijloace circulante existente la data predării, în stoc, așa cum rezultă din procesul-verbal de evaluare încheiat conform legii;
 
b) să efectueze înainte sau după predare, conform convenției părților, contra cost, lucrări de amenajare, reparații capitale;
 
c) să asigure, la cererea locatarului, contra cost, servicii ca:
* aprovizionarea tehnico-materială, comercializarea produselor, transportul, recrutarea și formarea personalului;
* livrarea de utilități, efectuarea de reparații curente;
* evidențe contabile și alte servicii financiare;
* asistența tehnică de specialitate.
 
d) în cazul în care locatarul înțelege să-și desfășoare activitatea de gestionare în mod independent, cu mijloace proprii, aceasta se va stipula în mod expres;
 
e) să precizeze cu claritate condițiile puse locatarului în ce privește prețurile pe care acesta urmează a le practica.
 
'''B. Locatarul'''
 
a) să verifice, la preluarea gestiunii, integritatea și starea de folosință a patrimoniului;
 
b) să conserve patrimoniul primit și să îl dezvolte ca un bun gospodar;
 
c) să crească eficiența activității prin mijloace de organizare, investiții, politică de personal;
 
d) să respecte și să crească nivelul calității produselor și serviciilor;
 
e) să livreze către locator cantitatea de produse și mărfuri, să presteze serviciile convenite;
 
f) să respecte prețurile convenite;
 
g) să gospodărească rațional mijloacele materiale și financiare, să sporească fondurile gestiunii prin mijloace legale.
 
Locatarul poate practica un adaos la prețurile de livrare pentru acoperirea unor cheltuieli proprii suplimentare sau stimularea personalului;
 
h) să plătească la timp sumele convenite cu locatorul ca preț pentru prestațiile acestuia, cote de amortisment pentru mijloace fixe, chirie pentru spațiu și obiecte de inventar, echivalentul dobânzilor pentru credite nerambursate și altele asemenea;
 
i) locatarul își poate constitui fonduri proprii de dezvoltare, premiere, fonduri cu scop social din veniturile realizate prin gestiunea secției, uzinei, fabricii, subunității economice luată în locație;
 
j) locatarul poate prelua integral sau parțial personalul salariat existent la data predării gestiunii sau să încadreze personal nou;
 
k) în funcție de gradul de integrare a gestiunii în economia locatorului, locatarul gestiunii participă la administrația locatorului.
 
'''V. Plățile'''
 
Art. 5. - Plățile se fac prin conturile:
:al locatorului ........................ deschis la ........................
:al locatarului ........................ deschis la ........................
 
'''VI. Alte clauze'''
 
Art. 6. - La sfârșitul perioadei de locație prevăzută în contract se restituie gestiunea în bună stare de funcționare și în condițiile de eficiență stabilite.
 
Art. 7. - Locatarul nu are dreptul să cedeze locația gestiunii în tot sau în parte, fără acordul scris al locatorului.
 
Art. 8. - Clauze speciale: ........................................................................... ...........................................................................
 
'''VII. Răspunderea contractuală'''
 
Art. 9. - Neexecutarea următoarelor obligații contractuale este sancționată cu rezilierea de plin drept a contractului și plata de daune:
* Neplata unei singure rate a obligației bănești convenite;
* ...........................................................
* ...........................................................
 
Art. 10. - Forța majoră apără de răspundere partea care o invocă.
 
'''VIII. Litigii'''
 
Art. 11. - Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract sunt de competența instantei de drept comun sau arbitrajului.
 
 
Prezentul contract s-a încheiat în 4 exemplare, câte 2 pentru fiecare parte contractantă.
 
 
Data .........................
 
Locatorul gestiunii, .......................... 
 
Locatarul gestiunii, ..........................
 
 
== Referințe ==
 
<references/>
2.337 de modificări

Meniu de navigare