Monitorul Oficial 161/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:33, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0161 - Partea I - Miercuri, 26 iulie year::1995

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la bonificarea dobânzilor la creditele bancare acordate pentru realizarea lucrărilor agricole vegetale

În aplicarea dispozițiilor Legii nr. 116/1994 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1994 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1994 și ale Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Bonificațiile dobânzilor la creditele acordate de băncile comerciale pentru lucrările agricole efectuate în toamna anului 1994, în condițiile prevăzute la art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 767/1994, se suportă din prevederile bugetului Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anul 1995, astfel:

a) la soldurile creditelor bancare în perioada de la acordarea acestora pană la 31 decembrie 1994, pentru diferența dintre dobânda practicată de băncile comerciale și dobânda de 15% suportată de producătorii agricoli beneficiari de credite bancare;

b) 60% din dobânda aferentă soldurilor creditoare bancare pentru perioada anului 1995.

Art. 2. - (1) Sumele reprezentând bonificațiile dobânzilor aferente soldurilor creditelor bancare din perioada de la acordarea acestora până la 31 decembrie 1994 se vor vira de către Ministerul Agriculturii și Alimentației băncilor comerciale, potrivit normelor metodologice aprobate de Ministerul Finanțelor.

(2) Bonificațiile dobânzilor aferente soldurilor creditelor bancare, pentru perioada de creditare din anul 1995, urmează regimul prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 153/1995 cu privire la asigurarea surselor de creditare pentru realizarea producției agricole vegetale.

(3) În aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 153/1995 se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 60% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen scurt acordate producătorilor agricoli pentru realizarea producției agricole vegetale, anexă la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 iulie 1995 | Nr. 520.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Valeriu Tabără
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat
Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu


Anexă

Norme metodologice
privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii a 60% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen scurt acordate producătorilor agricoli pentru realizarea producției agricole vegetale

1. Potrivit prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993, producătorii agricoli beneficiază de sprijin acordat de stat prin intermediul instituțiilor financiare sau bancare, de credite pe termen scurt, cu dobândă anuală subvenționată în proporție de 60%, pentru aprovizionarea materială și realizarea producției agricole vegetale.

2. Se subvenționează de la bugetul de stat, în proporție de 80%, dobânzile calculate de băncile comerciale la creditele pe termen scurt, contractate de producătorii agricoli direct de la băncile comerciale sau prin agenții economici integratori pentru realizarea producției agricole vegetale pe anul 1995 pentru culturile specificate în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 153/1995.

3. Subvențiile se acordă producătorilor agricoli, indiferent de tipul de proprietate și de exploatare a terenurilor agricole, sau agenților economici integratori care au încheiat cu producătorii agricoli contracte de preluare a produselor agricole, agenții economici integratori fiind mandatați să angajeze credite de la băncile comerciale, garantate cu produsele agricole.

Agenții economici integratori sunt cei prevăzuți în anexa nr. 1 la Normele metodologice comune nr. 70.221/1995 ale Ministerului Agriculturii și Alimentației, Ministerului Finanțelor și Băncii Agricole - S.A. privind finanțarea producției agricole vegetale în anul 1995.

4. Producătorii agricoli au obligația să organizeze și să conducă o evidență separată a creditelor bancare cu dobândă subvenționată.

5. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadență, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 1995, se suportă integral de producătorii agricoli.

6. Producătorii agricoli sau agenții economici integratori, mandatați să angajeze credite în numele producătorilor agricoli în funcție de graficele de rambursare a creditelor, întocmesc și depun la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană decontul justificativ - prevăzut în anexa la prezentele norme metodologice - avizat de banca creditoare, verificat și acceptat de direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană.

7. Producătorii agricoli și agenții economici integratori răspund, potrivit legii, de realitatea și legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.

Băncile comerciale creditoare vor verifica și vor răspunde pentru corectitudinea soldului creditelor, a dobânzilor calculate și înscrise în deconturile justificative.

8. Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică existența legală a agentului economic și realitatea subvențiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuând controale la producătorii agricoli, și răspunde de orice încălcări ale legii cu privire la aceste aspecte.

9. Acordarea sumelor cuvenite producătorilor agricoli în condițiile prezentei hotărâri se va face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 528/1995 privind acordarea, utilizarea și controlul alocațiilor, primelor, subvențiilor, compensațiilor și altor norme de sprijin de la bugetul de stat acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum și modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi.

10. Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și de acordare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt, precum și modul de organizare și de ținere a evidențelor la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.

11. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund, potrivit legii, de păstrarea documentațiilor care au stat la baza acordării subvențiilor de la bugetul de stat.

12. Plata în mod necuvenit a subvențiilor de la bugetul de stat, prin înscrierea sau atestarea, pe documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului de restituire a sumelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Persoanele cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu verificarea, avizarea și acordarea subvențiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii, în cazul încălcării acestor obligații.


Anexă la normele metodologice
Beneficiar de credite ..................... Verificat și acceptat
Direcția generală pentru Agricultură și Alimentație
Director general,
Avizat
Banca Comercială ...............
Director general,


Decont justificativ
privind calculul dobânzii bonificate la creditele primite conform Hotărârii Guvernului nr. 639/1994 și Hotărârii Guvernului nr. 153/1995

-mii lei-
Nr. crt. Cultura[1] Suprafața cultivată -ha- Cost de producție/ha Cheltuieli totale (col. 2 × col. 4)[2] din care: Soldul mediu cumulat al creditelor Dobânda medie de refinanțare sau costul mediu al resurselor + 5 puncte Valoarea dobânzii (col. 8 × col. 9) Valoarea dobânzii subvenționate (col. 10 × 60%)
Normat[3] Realizat după închiderea culturii din fonduri proprii din credite
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
1. Grâu-secară
2. Orz
3. Orzoaică
4. Orez
5. Porumb
etc.
Total
Director, Contabil șef,


Hotărâre privind acordarea, utilizarea și controlul alocațiilor, primelor, subvențiilor, compensațiilor și altor forme de sprijin de la bugetul de stat, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum și modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Sumele prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației în vederea acoperirii contravalorii alocațiilor, primelor, subvențiilor, compensațiilor și altor forme de sprijin, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, se asigură, se utilizează și se controlează potrivit prevederilor prezentei hotărâri și în condițiile respectării prevederilor art. 33 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.

Art. II. - (1) Acordarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare acoperirii cheltuielilor de natura celor prevăzute la art. I se face lunar, pe baza solicitărilor fundamentate ale direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene transmise, potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2, Ministerului Agriculturii și Alimentației, care, după verificarea efectuată potrivit legii, înaintează Ministerului Finanțelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de un centralizator, la nivelul întregii țări, al acestor fundamentări.

(2) Pe baza deconturilor justificative întocmite potrivit normelor metodologice în vigoare, direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană va plăti, în termen de 5 zile de la prezentarea acestor documente, sumele cuvenite beneficiarilor formelor de sprijin de la bugetul de stat, în condițiile legii.

Art. III. - Producătorii agricoli beneficiari ai sprijinului acordat de stat în baza Legii nr. 83/1993, direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și Ministerul Agriculturii și Alimentației răspund, potrivit legii, de utilizarea, gestionarea, acordarea și controlul primelor, alocațiilor, subvențiilor și celorlalte forme de sprijin prevăzute la art. 1.

Art. IV. - Normele prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 72/1994 privind declararea produselor agricole de importanță națională, stabilirea primelor ce se acordă producătorilor agricoli, a organismelor de stat mandatate să le acorde, precum și a normelor de acordare, utilizare și control al acestora, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 1 punctul 3 va avea următorul cuprins:

„(3) Unitățile achizitoare prevăzute la art. 1 alin. (1) vor întocmi decadal deconturile justificative (model-anexă nr. 1 la norme) pe care le transmit direcției generale pentru agricultură și alimentație județene, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității primelor solicitate de la bugetul de stat.”

2. Articolul 1 punctul 4 alineatul 1 și punctele 5 și 6 se abrogă.

3. Articolul 2 punctul 6 va avea următorul cuprins:

„(6) Agenții economici care achiziționează lapte de vacă pentru industrializare de la producătorii agricoli, așa cum sunt definiți în Legea nr. 83/1993, vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model-anexă nr. 2 la norme), pe care le transmit direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității primelor solicitate de la bugetul de stat.”

4. Articolul 2 punctele 7, 8 și 9 se abrogă.

5. Articolul 3 punctul 13 va avea următorul cuprins:

„(13) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor verifica lunar, sub aspectul realității și legalității, listele (model-anexa nr. 3 la norme) primite de la oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor.”

6. Articolul 3 punctele 14, 16 și 17 se abrogă.

7. Tipizatul deconturilor justificative (model-anexă nr. 1 și 2 la norme) nu va mai conține avizul direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

8. Anexa nr. 4 la norme se abrogă.

Art. V. - Normele metodologice prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 139/1994 privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii parțiale a dobânzii aferente creditelor bancare pe termen scurt acordate producătorilor agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 1 aprilie 1994, se modifică după cum urmează:

1. Punctul 10 alineatul 1 va avea următorul cuprins:

„10. Producătorii agricoli vor întocmi și vor depune lunar, la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană, în vederea verificării și avizării în condițiile legii, decontul justificativ (model-anexă), avizat în prealabil de banca comercială creditoare.”

2. Punctul 12 va avea următorul cuprins:

„12. Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică realitatea și legalitatea subvențiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuând controale la producătorii agricoli și controlul conturilor acestora din băncile comerciale creditoare.”

3. Punctele 13 și 14 se abrogă.

4. Decontul justificativ tipizat (model-anexă) nu va mai conține avizul direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat județeană.

Art. VI. - Normele prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 768/1994 pentru aprobarea Normelor privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor de la bugetul de stat pentru porcine și păsări vii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 17 noiembrie 1994, se modifică după cum urmează:

1. Punctul 4 alineatul (1) va avea următorul cuprins:

„4. (1) În vederea încasării de la bugetul de stat a primelor plătite producătorilor agricoli, agenții economici care achiziționează porcine și păsări vii pentru tăiere sau care sacrifică porcine și păsări vii din producția proprie vor întocmi chenzinal deconturile justificative, potrivit modelului anexat, pe care le depun la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității lor.”

2. Punctul 4 alineatul (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Obligațiile agenților economici și ale Ministerului Agriculturii și Alimentației privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor pentru porcine și păsări vii sunt cele stabilite la art. 2 alin. (5) și (10) din normele prevăzute în anexa nr. II la Hotărârea Guvernului nr. 72/1994, republicată[4].”

3. Decontul justificativ tipizat (model-anexă) nu va mai conține avizul direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.

Art. VII. - Normele prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 154/1995 referitoare la acordarea de alocații de la bugetul de stat producătorilor agricoli, în vederea procurării de efective matcă, reproducători și pentru menținerea în exploatare de efective matcă de vaci și bivolițe, precum și cu privire la aprobarea normelor de acordare, utilizare și control al utilizării alocațiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 20 martie 1995, se modifica după cum urmează:

1. Articolul 1 alineatul (9) litera c) va avea următorul cuprins:

„c) direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică lunar realitatea și legalitatea fiecărei solicitări a producătorilor agricoli pentru acordarea de alocații de la bugetul de stat, pentru procurarea de efective matcă și reproducători din listele (model-anexă nr. 1)."

2. Articolul 1 alineatul (9) litera d) va avea următorul cuprins:

„d) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică legalitatea solicitării alocațiilor prin controale efectuate la direcțiile sanitar-veterinare, la oficiile de reproducție și selecție a animalelor, precum și la producătorii agricoli.”

3. Articolul 1 alineatul (9) literele e) și f) se abrogă.

4. Articolul 3 alineatul (7) se abrogă.

5. Articolul 3 alineatul (8) va avea următorul cuprins:

„(8) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor verifica îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea alocațiilor cuprinse în listele (model-anexă nr. 3) și prin controale efectuate la producătorii agricoli.
Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor efectua controale și în cursul anului asupra respectării reglementărilor legale referitoare la acordarea de la bugetul de stat a alocațiilor pentru întreținerea a cel puțin 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe.”

6. Articolul 3 alineatele (9) și (10) se abrogă.

7. Anexele nr. 2 și 4 la norme se abrogă.

Art. VIII. - Se abrogă punctele 9 și 10 din normele metodologice prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 352/1995 privind subvenționarea, în proporție de 70%, a dobânzii aferente creditelor bancare acordate de băncile comerciale producătorilor agricoli în temeiul art. 7 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 83/1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 2 iunie 1995.

Art. IX. - Hotărârea Guvernului nr. 72/1994, Hotărârea Guvernului nr. 139/1994, Hotărârea Guvernului nr. 768/1994 și Hotărârea Guvernului nr. 154/1995, cu modificările aduse prin prezenta hotărâre, se republică în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare.

Art. X. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 iulie 1995 | Nr. 528.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Valeriu Tabără
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație

Fundamentare
privind solicitarea de alimentare a contului direcției generale pentru agricultură și alimentație județene pentru plata primelor de la bugetul de stat potrivit Legii nr. 83/1993
Nr. crt. Specificație U.M. Cantitatea (mii tone) Prețul de achiziție (lei/U.M.) Prima sau alocația aprobată potrivit legii (lei/U.M.) Suma ce urmează a se primi de la bugetul de stat (mii. lei)
1. Prime pentru carne de porc în viu
2. Prime pentru carne de pasăre în viu
3. Prime pentru lapte
4. Prime pentru grâu
5. Prime pentru viței
6. Alocații pentru procurări animale
7. Alocații pentru întreținere animale
Director general, Director economic,


Vizat pentru control financiar preventiv


Anexa Nr. 2

Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație

Fundamentare
privind solicitarea de alimentare a contului direcției generale pentru agricultură și alimentație județene pentru subvenționarea diferenței de dobândă aferentă creditelor utilizate potrivit Legii nr. 83/1993
Nr. crt. Specificație Sold credite Dobânda lunară % subvenționare dobândă Suma ce urmează a se primi de la bugetul de stat (mii. lei)
1. Alocații pentru subvenționarea dobânzii aferente creditelor angajate pentru creșterea păsărilor și porcilor
2. Alocații pentru subvenționarea dobânzii aferente creditelor angajate pentru procurarea de tractoare și mașini agricole
3. Alocații pentru subvenționarea dobânzii aferente creditelor angajate pentru realizarea producției vegetale
Director general, Director economic,


Vizat pentru control financiar preventiv


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 479/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă suplimentarea numărului maxim de posturi prevăzut în serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cu 32 posturi, respectiv de la 1.125 la 1.157 posturi, și modificarea, în acest sens, a prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 479/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 532.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Adrian Neacșu,
secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat


Hotărâre privind exceptarea de la plata taxelor vamale a unor autosanitare

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se exceptează, până la data de 31 decembrie 1995, de la plata taxelor vamale un număr de 9 autosanitare, poziția tarifară Ex. 8703.23.19, în valoare totală de 337.194 $ S.U.A.

Contingentul tarifar se administrează prin licențe eliberate de Ministerul Comerțului.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 535.

Contrasemnează:

Ministrul sănătății,
Iulian Mincu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul comerțului,
Petru Crișan


Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1995

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se suplimentează creditele bugetare aprobate Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1995, în cadrul capitolului bugetar „Activitatea sportivă și de tineret”, cu suma de 150 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea realizării unor lucrări de reparații la construcțiile de la Complexul „Piatra Arsă” din Platoul Bucegi și dotării acestuia.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1995.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 18 iulie 1995 | Nr. 537.

Contrasemnează:

Ministrul tineretului și sportului,
Alexandru Mironov
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind prelungirea aplicării și în anul 1995 a unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 72/1994

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Prevederile art. 1 din normele prevăzute în anexa nr. II la Hotărârea Guvernului nr. 72/1994, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 12 octombrie 1994, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 528/1995, se prelungesc și pentru grâul pentru panificație din recolta anului 1995.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 21 iulie 1995 | Nr. 541.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Valeriu Tabără
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu



Referințe

  1. Culturile se înscriu în ordinea din anexa la H.G. nr. 153/1995.
  2. În cazul în care costul realizat din col. 4 este mai mare decât cel din col. 3, va fi luat în calcul cel din col. 3.
  3. Costul de producție normat este cel prevăzut în bugetul fiecărei culturi, luat în calcul la evaluarea creditului.
  4. Hotărârea Guvernului nr. 72/1994 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 19 octombrie 1994.