Monitorul Oficial 240/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:34, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0240 - Partea I - Vineri, 20 octombrie year::1995

Republicări

Hotărârea Guvernului Nr. 72/1994[1] privind declararea produselor agricole de importanță națională, stabilirea primelor ce se acordă producătorilor agricoli, a organismelor de stat mandatate să le acorde, precum și a normelor de acordare, utilizare și control al acestora

Art. 1. - În temeiul art. 1 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli se declara ca fiind de importanță națională, pentru anul 1994, următoarele produse[2]:

a) grâu pentru panificație;
b) lapte de vacă cu 3,5% grăsime;
c) porcine și păsări vii destinate sacrificării.

Art. 2. - În temeiul art. 8 din Legea nr. 83/1993, pentru produsele de importanță națională prevăzute la art. 1, cât și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, producătorii agricoli beneficiază de prime.

Cuantumul primelor este prevăzut în anexa nr. I la prezenta hotărâre.

Art. 3. - Se aprobă normele de acordare, utilizare și control al primelor de la bugetul de stat pentru grâul pentru panificație, laptele de vacă cu 3,5% grăsime, STAS 2418-61, și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, porcine și păsări vii destinate sacrificării, prevăzute în anexa nr. II[3].

Art. 4. - Pentru acordarea primelor cuvenite producătorilor agricoli se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București.

Art. 5. - Anexele nr. I și II fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6. - Se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 536/1993 privind majorarea primelor de producție la unele produse agricole și alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 12 octombrie 1993, cu excepția art. 2 și a pozițiilor 4 și 5 din anexă, Hotărârea Guvernului nr. 331/1993 cu privire la acordarea de la bugetul de stat a primei pentru grâul preluat la fondul de consum, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 21 iulie 1993, precum și orice alte dispoziții contrare.


Anexa Nr. I

Nivelul
primelor acordate de stat producătorilor agricoli pentru produsele agricole vegetale și animale de importanță națională livrate la fondul de consum, precum și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, porci și păsări vii, destinate sacrificării[4]
Nr. crt. Produsul U.M. Primă de la bugetul de stat
- lei/U.M. -
1. Grâu pentru panificație tone 40.000
2.[5] Lapte de vacă cu 3,5% grăsime, STAS 2418-61, perioada:
1 iulie - 31 octombrie 1995 hl 22.000
1 noiembrie 1995 - 30 aprilie 1996 hl 25.000
3.[6] Viței de la vaci și juninci însămânțate artificial:
a) viței obținuți de la vaci însămânțate artificial, care nu sunt în controlul oficial al producției capete 75.000
b) viței obținuți de la vaci însămânțate artificial, aflate în controlul oficial al producției capete 90.000
c) viței obținuți de la juninci însămânțate artificial capete 100.000
d) viței obținuți de la juninci însămânțate artificial cu material seminal de la tauri atestați și aflați în testare după descendență capete 120.000
4.[6] Viței obținuți de la vaci și juninci prin montă cu reproducători atestați:
a) viței obținuți de la vaci montate natural cu tauri autorizați capete 50.000
b) viței obținuți de la juninci montate natural cu tauri autorizați capete 70.000
- lei/kg viu -
5.[7] Porci pentru tăiere, STAS 12512-87, în greutate de:
- 90-100 kg viu 1.150
- 101-115 kg viu 1.150
- peste 115 kg viu (inclusiv scroafe și vieri recondiționați) 1.150
6.[7] Păsări vii pentru tăiere, STAS 6997-74:
- pui de găină și de curcă 950
- găini, cocoși și curci-curcani 950


Anexa Nr. II

Norme
de acordare, utilizare și control al primelor de la bugetul de stat pentru grâul pentru panificație, laptele de vacă cu 3,5% grăsime, STAS 2418-61, cât și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, porcine și păsări vii destinate sacrificării

Pentru acordarea primelor cuvenite producătorilor agricoli pentru grâu și lapte de vacă, livrate la fondul de consum la prețurile de contractare și de achiziție garantate de stat, precum și pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, se emit următoarele norme:

Art. 1. - (1) Primele de la bugetul de stat pentru grâul de panificație din recolta anilor 1994 și 1995 se acordă producătorilor agricoli pentru cantitățile STAS preluate la fondul de consum de către:

a) Regia Autonomă „Romcereal”, prin sucursalele sale județene;
b) societățile comerciale de morărit și panificație cu capital majoritar de stat, aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației, și cele privatizate potrivit prevederilor Legii privatizării societăților comerciale nr. 58/1991;
c) societățile comerciale „Agromec” - S.A. și Societatea Comercială „Semrom” - S.A., aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației;
d) unitățile CENTROCOOP.

(2) Primele cuvenite de la bugetul de stat sunt achitate direct producătorilor agricoli, așa cum sunt definiți în Legea nr. 83/1993, de către unitățile achizitoare prevăzute la alin. (1), la primirea cantităților de grâu.

La predarea cantităților de grâu producătorii agricoli vor încasa atât prima de 40 lei/kg STAS cât și prețul de contractare și achiziție.

(3) Unitățile achizitoare prevăzute la art. 1 alin. (1) vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model-anexă nr. 1 la norme) pe care le transmit direcției generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității primelor solicitate de la bugetul de stat.

(4) Unitățile achizitoare sunt obligate să organizeze și să conducă corect și la zi evidențele privind primele ce se cuvin de la bugetul de stat pentru grâul preluat de la producătorii agricoli și răspund de realitatea și legalitatea primelor solicitate prin deconturile justificative.

(5) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației vor fi utilizate de unitățile achizitoare numai pentru plata primelor ce se cuvin producătorilor agricoli pentru cantitățile de grâu predate.

Art. 2. - (1) Prima pentru laptele de vacă cu 3,5% grăsime STAS 2418-61 livrat la fondul de consum se acordă producătorilor agricoli, indiferent de forma de organizare și de natura proprietății lor.

(2) Agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care achiziționează lapte de vacă - materie primă -, în vederea industrializării, vor plăti producătorilor agricoli la preluarea cantităților de lapte atât prețul de contractare și achiziție cât și primele de 22.000 lei/hl și, respectiv, de 25.000 lei/hl, conform anexei nr. 1.

(3) Industrializarea laptelui de vacă reprezintă prelucrarea acestuia ca materie primă (cu 3,5% grăsime, STAS 2418-61) în secțiile de producție în care se obțin lapte de consum, unt și alte produse lactate.

(4) Primele de la bugetul de stat se acordă, în cadrul prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anii 1994 și 1995, cu condiția respectării de către agenții economici a prețurilor minime garantate de achiziție, precum și a prețurilor de livrare cu ridicata la produsele din grâu și din lapte, rezultate din industrializare, negociate de Ministerul Agriculturii și Alimentației sub supravegherea Ministerului Finanțelor.

(5) Agenții economici care achiziționează lapte de vacă pentru industrializare și pentru care au dreptul la încasarea primelor de la bugetul de stat au obligația de a organiza și de a conduce evidența tehnico-operativă a operațiunilor de achiziții și industrializare a cantităților de lapte de vacă, în vederea asigurării posibilității verificării calculului primelor cuvenite.

(6) Agenții economici care achiziționează lapte de vacă pentru industrializare de la producătorii agricoli, așa cum sunt definiți în Legea nr. 83/1993, vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model-anexă nr. 2 la norme), pe care le transmit direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității primelor solicitate de la bugetul de stat.

(7) Ministerul Agriculturii și Alimentației va lua măsuri ca unitățile achizitoare să-și deschidă conturi separate la bancă pentru derularea primelor de la bugetul de stat.

Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în aceste conturi vor fi utilizate de unitățile achizitoare numai pentru plata primelor ce se cuvin producătorilor agricoli pentru cantitățile de lapte predate.

Art. 3. - (1) Primele acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli pentru vițeii obținuți după data de 1 iulie 1994, de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, sunt condiționate de păstrarea și creșterea produșilor până la vârsta de 6 luni, iar pentru cei preluați pentru testare de către societățile comerciale „Semtest” - S.A., până la vârsta de 3 luni și confirmarea preluării de către aceste societăți comerciale.

(2) Primele ce se acordă începând cu 1 iulie 1994 pentru vițeii obținuți din însămânțări artificiale sunt de 75.000 lei/cap, iar pentru vițeii obținuți prin montă cu reproducători atestați, de 50.000 lei/cap.

(3) Primele pentru viței se acordă producătorilor agricoli prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, cu respectarea prevederilor Legii nr. 83/1993 și ale prezentelor norme.

(4) În acest scop, direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor organiza sistemul de evidență, urmărire și acordare a primelor de la bugetul de stat prin oficiile de reproducție și selecție a animalelor, urmărind:

a) evidența producătorilor agricoli care vor beneficia de prime de la bugetul de stat pentru vițeii obținuți de la vacile și junincile pe care le dețin și care au fost însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, dacă monta a fost înregistrată în registrul unic de însămânțări artificiale sau în registrul unic de montă naturală;
b) înregistrările în registrul unic de însămânțări artificiale și registrul unic de montă naturală se efectuează de către oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor prin punctele comunale de însămânțări și de către agenții economici care au organizate puncte de însămânțări artificiale sau care dețin reproducători atestați.

(5) Oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor și agenții economici în cauză răspund, potrivit legii, de realitatea și corectitudinea datelor înregistrate în registrul unic de însămânțări artificiale și în registrul unic de montă naturală.

(6) Reproducătorii atestați se stabilesc de către oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor.

(7) La fătare, producătorii agricoli individuali au obligația înregistrării în Registrul agricol comunal a vițeilor obținuți.

(8) În vederea obținerii primei de la bugetul de stat pentru viței, producătorii agricoli vor solicita în scris aceasta direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană, prin centrul agricol comunal, făcând precizarea pe proprie răspundere că se încadrează în prevederile legale.

(9) Confirmarea obținerii vițeilor de la vaci și juninci însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați, precum și dovada creșterii și păstrării acestora până la vârsta de 6 luni se fac de către centrul agricol comunal, Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor, prin punctele comunale de însămânțări artificiale, și de către primarul comunei, pe baza evidențelor și a constatărilor faptice.

(10) Primele de la bugetul de stat pentru viței se acordă în luna următoare împlinirii vârstei de 6 luni.

(11) Centrele agricole comunale vor întocmi lunar listele cu producătorii agricoli (model-anexă nr. 3) care au solicitat prime și care îndeplinesc condițiile legale de primire a acestora de la bugetul de stat, liste care vor fi verificate de Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor și vor fi supuse aprobării direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană, și a municipiului București.

Cererile scrise de producătorii agricoli, confirmate de organele stabilite mai sus, vor fi anexate la listele depuse la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București.

(12) Situația vițeilor, întocmită potrivit prevederilor legale, în vederea obținerii primelor de la bugetul de stat, se prezintă lunar oficiilor județene de reproducție și selecție a animalelor, care o verifică sub aspectul legalității acesteia și o înaintează direcției generale pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București, spre aprobare.

(13) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor verifica, lunar, sub aspectul realității și legalității, listele (model-anexă nr. 3 la norme) primite de la oficiile județene de reproducție și selecție a animalelor.

(14) Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și de acordare a primelor de la bugetul de stat pentru viței, precum și modul de organizare și ținere a evidenței însămânțărilor, a vițeilor obținuți și a calculului sumelor acordate de la bugetul de stat.

(15) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București pentru acordarea primelor pentru viței vor fi plătite de către acestea, pe baza documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru producătorii individuali și prin virament pentru agenții economici.

Art. 4. - Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București răspund potrivit legii de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza subvențiilor acordate.

Art. 5. - Achitarea primelor de la bugetul de stat, în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea, pe documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligarea beneficiarului la restituirea primelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Salariații cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea primelor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz.


Anexa Nr. 1 la norme
Agentul economic .......................
Nr. ............ Data ...................
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului ...................
Verificat și avizat pentru suma de ................ lei.
Director,
(data avizării)
Decont justificativ
privind încasarea de la bugetul de stat a primelor pentru grâul pentru panificație preluat la fondul de consum în perioada ............... conform Hotărârii Guvernului nr. 72/1994
Produsul U.M. Cantitatea achiziționată
- kg STAS -
Primă de la bugetul de stat
- lei/U.M. -
Valoarea totală a primei
(col. 3 × 4)
- lei -
Sumă de încasat de la bugetul de stat
- lei -
1 2 3 4 5 6
Grâu pentru panificație kg 40
Director, Contabil șef,


Anexa Nr. 2 la norme
Agentul economic .......................
Nr. ............ Data ...................
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului ...................
Verificat și avizat pentru suma de ................ lei.
Director,
(data avizării)
Decont justificativ
privind primele ce se cuvin de la bugetul de stat conform Hotărârii Guvernului nr. 72/1994 pe luna ......................
Produsul U.M. Cantitatea totală preluată și industrializată Primă de la bugetul de stat
- lei/U.M. -
Valoarea totală a primei
(col. 3 × 4)
- mii lei -
Suma de încasat de la bugetul de stat
- mii lei -
1 2 3 4 5 6
Lapte de vacă cu 3,5% grăsime, STAS 2418-61, livrat la fondul de consum litru 100
Total 100
Director, Contabil șef,


Anexa Nr. 3 la norme
Centrul agricol comunal .......................
Nr. ............ Data ...................
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului ...................
Director general,

Verificat,
Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor
Director,
Lista
producătorilor agricoli care dețin viței obținuți de la vacile și junincile însămânțate artificial sau prin montă cu reproducători atestați și care îndeplinesc condițiile legale de primire a primei de la bugetul de stat în luna ..............
Nr. crt. Producătorul agricol (individual sau agent economic) Nr. de înregistrare la Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate Numărul vițeilor Prima (lei/cap) Total prime
(col. 3 × 5) +
(col. 4 × 6)
- lei -
Din însămânțări artificiale Din montă Pentru însămânțări artificiale Pentru însămânțări naturale
0 1 2 3 4 5 6 7



Consiliul local comunal, Punctul de însămânțări artificiale,
Centrul agricol comunal,


Hotărârea Guvernului Nr. 139/1994[8] cu privire la acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii parțiale a dobânzii aferente creditelor bancare pe termen scurt acordate producătorilor agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În baza prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, se acordă producătorilor agricoli subvenții de la bugetul de stat destinate acoperirii a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt contractate pentru creșterea și îngrășarea porcilor, pentru creșterea păsărilor, precum și pentru reproducția și selecția acestor specii.

Art. 2. - Se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București să acorde subvențiile prevăzute la art. 1.

Art. 3. - Se aprobă normele metodologice - prevăzute în anexa la prezenta hotărâre - privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat menționate la art. 1.

Notă:
I. Potrivit prevederilor notei la anexa Hotărârii Guvernului nr. 729/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 299 din 24 octombrie 1994, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 139/1994 nu se aplică în cazul creșterii și îngrășării porcilor și puilor destinați tăierii.
II. Potrivit prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 768/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 17 noiembrie 1994, în perioada aplicării Hotărârii Guvernului nr. 729/1994, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 139/1994 se vor aplica numai în cazul creditelor bancare contractate de producătorii agricoli pentru creșterea păsărilor pentru ouă, reproducția și selecția porcilor și păsărilor.
III. Potrivit prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 460/1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995, începând cu data intrării în vigoare a hotărârii sus-menționate, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 139/1994 se aplică numai în cazul efectivelor de păsări pentru ouă.


Anexă

Norme metodologice
privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor

1. Potrivit prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, aceștia beneficiază, prin intermediul instituțiilor financiare sau bancare, de credite pe termen scurt, cu dobândă anuală subvenționată în proporție de 60%, pentru creșterea și îngrășarea porcilor, creșterea păsărilor pentru carne și pentru ouă, pentru reproducția și selecția acestor specii, precum și pentru aprovizionarea materială.

Prin credite pe termen scurt se înțelege acele credite care se acordă producătorilor agricoli pentru finanțarea curentă a activității de creștere și îngrășare a porcilor și de creștere a păsărilor, care nu poate fi acoperită prin surse proprii și reprezintă:

a) valoarea efectivelor de porci și păsări la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și a celor care se achiziționează sau se obțin prin reproducție proprie și după această dată;
b) cheltuielile de producție ocazionate de întreținerea și îngrășarea acestora până la valorificare;
c) valoarea stocurilor de furaje aprovizionate și care vor fi utilizate în consumul efectivelor de animale și păsări, eșalonat pe luni, până la noua recoltă;
d) volumul cheltuielilor aferente producției neterminate la 31 decembrie a fiecărui an, care se va credita în continuare și se va valorifica în anul următor.

În aceste situații, la întocmirea graficelor de rambursare se va avea în vedere ca soldul creditului la finele perioadei de rambursare să fie mai mic sau cel mult egal cu cel de la începutul respectivei perioade, acestea neputând depăși 12 luni de la acordare.

2. De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se subvenționează de la bugetul de stat, în proporție de 60%, dobânzile calculate de băncile comerciale la creditele pe termen scurt contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor, creșterea păsărilor pentru carne și pentru ouă, precum și pentru reproducția și selecția acestor specii.

La creditele bancare pentru aprovizionarea materială necesară fabricării nutrețurilor combinate, precum și pentru cumpărarea furajelor combinate, dobânda se subvenționează în proporție de 60% numai pentru creditele contractate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și în limita consumului propriu al producătorilor agricoli de carne de porc și pasăre în viu, precum și pentru reproducție și selecție.

3. Subvențiile se acordă numai producătorilor agricoli care dețin un efectiv minim de 50 capete porcine sau un efectiv minim de 500 capete găini ouătoare sau/și 1.000 capete păsări pentru carne.

4. Creditele bancare sunt acordate de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor bancare privind garantarea creditelor și a altor condiții stabilite de bănci.

5. În vederea stabilirii cu exactitate a dobânzii la aceste credite și a părții din aceasta ce se subvenționează de la bugetul de stat, producătorii agricoli au obligația să solicite, iar băncile comerciale să acorde, potrivit normelor proprii, în mod distinct, creditele prevăzute la pct. 2.

6. Producătorii agricoli au obligația să organizeze și să conducă o evidență separată a creditelor bancare cu dobândă subvenționată.

7. La stabilirea volumului creditelor contractate pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor nu se iau în calcul creditele bancare cu dobândă preferențială acordate în baza unor acte normative și nici cele acordate de Fondul Proprietății de Stat.

Dobânda subvenționată de la bugetul de stat reprezintă 60% din dobânda pieței la creditele acordate de băncile comerciale pentru activitățile prevăzute de prezentele norme.

8. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadență se suportă integral de către producătorii agricoli.

9. Producătorii agricoli care înregistrează pierderi în balanțele contabile lunare nu mai beneficiază - începând cu luna următoare, până la recuperarea integrală a pierderilor respective - de subvenționarea de la bugetul de stat a 60% din dobânda calculată la creditele bancare prevăzute în prezentele norme.

10. Producătorii agricoli vor întocmi și vor depune lunar, la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București, în vederea verificării și avizării în condițiile legii, decontul justificativ (model-anexă) avizat în prealabil de banca comercială creditoare.

La decontul justificativ se va anexa în copie contractul de credit bancar, din care să rezulte datele la care sunt scadente ratele de rambursare a creditelor bancare acordate.

Producătorii agricoli răspund, potrivit legii, de realitatea și legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.

11. Băncile comerciale creditoare răspund de realitatea și legalitatea dobânzilor calculate la creditele acordate cu dobândă subvenționată.

12. Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București verifică realitatea și legalitatea subvențiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuând controale la producătorii agricoli și controlul conturilor acestora din băncile comerciale creditoare.

13. Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire și acordare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt, precum și modul de organizare și ținere a evidențelor la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.

14. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București cu titlu de subvenții de la bugetul de stat vor fi virate de acestea, pe baza deconturilor justificative, direct în contul din bancă al producătorilor agricoli.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Alimentației va transmite direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București sumele aprobate pentru fiecare producător agricol.

15. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat sub formă de subvenții, precum și a documentațiilor care au stat la baza acestora.

16. Achitarea subvențiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea și/sau certificarea, pe documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului de restituire a sumelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Persoanele cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea subvențiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.

17. Subvențiile primite de producătorii agricoli vor fi utilizate numai în scopul prevăzut de art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993.


Model-anexă la norme
Producător agricol .........................
Banca ........................... contul ............................
Nr. ............. data .....................
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului ...............................
Verificat și avizat pentru suma de ................. mii lei
Director,
(data și nr. de înregistrare)
Decont justificativ
privind subvențiile de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele contractate de producătorii agricoli pentru creșterea și îngrășarea porcilor și pentru creșterea păsărilor
în luna ...................... anul 1994
Nr. crt. Producția Efectivele de animale sau păsări existente la finele perioadei
- capete -
Valoarea efectivelor la costurile de înregistrare
- mii lei -
Soldul mediu zilnic al creditelor din lună
- mii lei -
Nivelul mediu al dobânzii practicat la creditele din lună
- % -
Volumul dobânzii calculate de bancă
(col. 4 × 5)
- mii lei -
Volumul dobânzilor subvenționate de la bugetul de stat
col. 6 × 60/100
- mii lei -
0 1 2 3 4 5 6 7
1. Creșterea și îngrășarea porcilor
2. Creșterea păsărilor
Total:
Avizat,
Banca comercială,
Director,
Producător agricol,


Hotărârea Guvernului Nr. 768/1994[9] pentru aprobarea Normelor privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor de la bugetul de stat pentru porcine și păsări vii

Articol unic. - Se aprobă Normele privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor de la bugetul de stat pentru porcinele și păsările vii, stabilite în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994[10].

Normele sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.


Anexă

Norme
privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor de la bugetul de stat pentru porcinele și păsările vii stabilite în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994

Pentru acordarea primelor cuvenite producătorilor agricoli pentru porcine și păsări vii, livrate la fondul de consum la prețurile minime, garantate, de achiziție, se emit următoarele norme:

1. (1) Primele de la bugetul de stat pentru porcine și păsări vii, preluate în vederea tăierii și industrializării, se acordă producătorilor agricoli, indiferent de forma de organizare și de titularul dreptului de proprietate.

(2) Agenții economici, indiferent de forma de organizare și tipul de proprietate, care achiziționează porcine și păsări vii pentru industrializare și livrare la fondul de consum, vor plăti producătorilor agricoli, la preluarea acestora, prețurile minime, garantate, de achiziție la nivelul stabilit în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, care includ și primele de la bugetul de stat.

2. (1) Prin industrializarea și livrarea cărnii în vederea acordării primelor de la bugetul de stat se înțelege sacrificarea animalelor și a păsărilor - din achiziții sau din producție proprie, precum și pe bază de prestări de servicii - în abatoare autorizate de organele sanitar-veterinare, tranșarea și prelucrarea cărnii, precum și valorificarea acesteia ca atare sau sub formă de produse din carne.

(2) Primele de la bugetul de stat se acordă producătorilor agricoli numai pentru animalele preluate în viu sau sacrificate din producția proprie, care se încadrează în prevederile STAS 12512-87 pentru porcine și STAS 6997-74 pentru păsări vii, pe baza certificatelor de sănătate eliberate de organele sanitar-veterinare.

3. (1) Primele de la bugetul de stat se acordă cu condiția respectării de către agenții economici achizitori a prețurilor minime, garantate, de achiziție la nivelul stabilit în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, precum și a prețurilor maxime cu amănuntul la carnea de porcine și de pasăre, în carcasă și tranșată pe calități, și la preparatele din carne negociate de producători cu agenții economici care comercializează aceste produse potrivit prevederilor art. 1 al aceleiași hotărâri.

(2) Potrivit prevederilor art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, reglementările stabilite în art. 16 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 464/1991, precum și în art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 179/1993 se aplică și în cazul prețurilor cu amănuntul la carnea de porc și de pasăre.

4. (1) În vederea încasării de la bugetul de stat a primelor plătite producătorilor agricoli, agenții economici care achiziționează porcine și păsări vii pentru tăiere sau care sacrifică porcine și păsări vii din producția proprie vor întocmi chenzinal deconturile justificative, potrivit modelului anexat, pe care le depun la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru a fi verificate și avizate sub aspectul realității și legalității lor.

(2) Obligațiile agenților economici și ale Ministerului Agriculturii și Alimentației privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării primelor pentru porcine și păsări vii sunt cele stabilite la art. 2 alin. (5) și (10) din normele prevăzute în anexa nr. II la Hotărârea Guvernului nr. 72/1994, republicată.

5. Încasarea primelor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea, în documentele de acordare, de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului la restituirea primelor, precum și aplicarea sancțiunilor legale.

6. Prevederile prezentelor norme intră în vigoare începând cu data publicării Hotărârii Guvernului nr. 729/1994[11] în Monitorul Oficial al României și se aplică pe o perioadă de 180 de zile.


Anexă[12] la norme
Agentul economic .........................
Nr. ............. data .....................
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului ...............................
Verificat și avizat pentru suma de ................. (cifre și litere) lei.
Director,
(data avizării)
Decont justificativ
privind încasarea de la bugetul de stat a primelor pentru porcine și păsări vii, conform Hotărârii Guvernului nr. 729/1994, pe luna ......................
-lei/kg viu-
Nr. crt. Produsul U.M. Cantitatea totală preluată, industrializată și livrată la fondul de consum
- U.M. -
Prețul minim, garantat, de achiziție
- lei/U.M. -
(inclusiv prima)
din care: Prima de la bugetul de stat Valoarea totală a primei
(col. 3×5)
- mii lei -
Suma de încasat de la bugetul de stat
- mii lei -
1. Porci pentru tăiere, STAS 12512-87 în greutate de:
- 90-100 kg viu kg viu 3.000 1.150
- 101-115 kg viu kg viu 3.100 1.150
- peste 115 kg viu (inclusiv scroafe și vieri recondiționați) kg viu 2.900 1.150
2. Păsări vii pentru tăiere, STAS 6997-74:
- pui de găină și de curcă kg viu 2.600 950
- găini-cocoși și curci-curcani kg viu 2.500 950
Director, Contabil șef,


Hotărârea Guvernului Nr.154/1995[13] referitoare la acordarea de alocații de la bugetul de stat producătorilor agricoli, în vederea procurării de efective matcă, reproducători și pentru menținerea în exploatare de efective matcă de vaci și bivolițe, precum și cu privire la aprobarea normelor de acordare, utilizare și control al utilizării alocațiilor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În baza prevederilor art. 5 alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, se acordă producătorilor agricoli, pentru anul 1995, alocații destinate procurării de efective matcă și reproducători pentru următoarele specii și categorii de animale:

a) vaci cu maximum două lactații încheiate;
b) juninci gestante;
c) tăurași de reproducție, în vârstă de peste 18 luni;
d) berbecuți folosiți la însămânțări artificiale, în vârsta de maximum 8 luni;
e) vieruși de prăsilă testați, folosiți la însămânțări artificiale, în vârstă de 12-18 luni.

Nivelul alocațiilor acordate producătorilor agricoli pentru procurarea de efective matcă și reproducători este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 2. - În baza prevederilor art. 5 alin. (4) și (5) din Legea nr. 83/1993, se acordă producătorilor agricoli, începând cu anul 1995, alocații pentru minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe menținute în exploatare pe întreg anul 1994.

Nivelul alocației ce se va acorda în anul 1995 de la bugetul de stat pentru animalele menținute în exploatare în anul 1994 este de 40.000 lei/cap de animal.

Nivelul alocației ce se va acorda în anul 1996 de la bugetul de stat pentru menținerea în exploatare a vacilor și bivolițelor pe întreg anul 1995 este de 65.000 lei/cap de animal.

Art. 3. - Se mandatează direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București să acorde alocațiile prevăzute în prezenta hotărâre.

Art. 4. - Se aprobă Normele privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării alocațiilor de la bugetul de stat, destinate producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători și care mențin în exploatare efective matcă de vaci și bivolițe, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 5. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 81/1994, cu excepția art. 2 și a art. 2 din anexa nr. 2, se abrogă.


Anexa Nr. 1

Nivelul alocațiilor
acordate producătorilor agricoli în anul 1995 pentru procurarea de efective matcă și reproducători, conform prevederilor Legii nr. 83/1993
  • Vaci cu maximum două lactații încheiate: 750 lei/kg greutate vie
  • Juninci gestante: 800 lei/kg greutate vie
  • Tăurași de reproducție, în vârstă de peste 18 luni: 900 lei/kg greutate vie
  • Berbecuți pentru însămânțări artificiale, în vârstă de 12-18 luni: 500 lei/kg greutate vie
  • Vieruși de prăsilă testați pentru însămânțări artificiale, în vârstă de maximum 8 luni: 900 lei/kg greutate vie.

Alocațiile de la bugetul de stat se acordă pentru animalele din următoarele rase:

Bovine:

  • Bălțată românească și Simmental
  • Brună și Schwyz
  • Bălțata cu negru românească și Holstein-Friză
  • Pinzgau.

Ovine:

  • Merinos
  • Țigaie
  • Țurcană
  • Karakul
  • Corriedale
  • Polwarth.

Porcine:

  • Marele Alb
  • Landrace
  • Linia sintetică 345-Periș
  • Duroc
  • Hampshire
  • Bazna
  • Mangalița.

Pentru vacile și junincile procurate și care sunt metiși ai raselor menționate mai sus, nivelul alocațiilor de la bugetul de stat se diminuează cu 25 %.

Pentru masculii de la toate speciile, alocațiile se acordă numai pentru animalele în rasă curată.


Anexa Nr. 2

Norme
privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării alocațiilor de la bugetul de stat, destinate producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători și care mențin în exploatare efective matcă de vaci și bivolițe

Art. 1. - (1) În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) și (2) din Legea nr. 83/1993, producătorilor agricoli care își procură efective matcă și reproducători li se acordă alocații pentru cumpărarea următoarelor specii și categorii de animale:

  • vaci cu maximum două lactații încheiate - 750 lei/kg greutate vie;
  • juninci gestante - 800 lei/kg greutate vie;
  • tăurași de reproducție, în vârstă de peste 18 luni - 900 lei/kg greutate vie;
  • berbecuți pentru însămânțări artificiale, în vârstă de 12-18 luni - 500 lei/kg greutate vie;
  • vieruși de prăsilă testați pentru însămânțări artificiale, în vârstă de până la 8 luni: 900 lei/kg greutate vie.

(2) Alocațiile de la bugetul de stat prevăzute la alin. (1) se acordă producătorilor agricoli care își procură animale matcă și reproducători din următoarele rase:

Bovine: Bălțată românească și Simmental; Brună și Schwyz; Bălțată cu negru românească și Holstein-Friză; Pinzgau.

Ovine: Merinos; Țigaie; Țurcană; Karakul; Corriedale; Polwarth.

Porcine: Marele Alb; Landrace; Linia sintetică 345-Periș; Duroc; Hampshire; Bazna; Mangalița.

(3) Pentru a putea beneficia de alocațiile acordate pentru procurarea de berbeci și vieri ce urmează a fi folosiți la însămânțări artificiale, producătorii agricoli vor trebui să facă dovada că au organizate puncte de însămânțări artificiale pentru oi (PIAO) sau pentru scroafe (PIAS), în care practică aceste biotehnologii pentru efectivele proprii sau ale altor crescători, numărul animalelor neputând fi mai mic de 100 scroafe și scrofițe sau 500 oi mame și mioare apte de montă. Dovada va fi obținută de la Oficiul județean de reproducție și selecție a animalelor sau de la unul dintre centrele teritoriale ale acestuia și va însoți restul documentației întocmite pentru obținerea alocației.

(4) Alocațiile de la bugetul de stat se acordă în condițiile prezentelor norme, direct producătorilor agricoli care își procură animale din rasele specificate.

(5) Alocațiile pentru procurarea de animale pentru reproducție se acordă numai pentru animalele în rasă curată, din categoriile biologice menționate mai sus.

(6) Pentru vacile și junincile procurate și care sunt metiși ai raselor menționate mai sus, nivelul alocațiilor se diminuează cu 25 %.

(7) Atestarea categoriei biologice din care face parte fiecare animal procurat se efectuează pe baza unei cereri adresate de producătorul agricol interesat oficiilor de reproducție și selecție a animalelor, care emit un certificat de origine și productivitate cuprinzând următoarele mențiuni: specia, categoria, rasa sau categoria de metis, vârsta, greutatea corporală la procurare și starea fiziologică, precum și celelalte date necesare pentru aprecierea valorii zootehnice a animalelor.

(8) Alocațiile se acordă numai pentru animalele care îndeplinesc următoarele condiții minime, legate de însușirile morfoproductive:

a) Pentru vaci, să aibă maximum două lactații încheiate, o greutate corporală de minimum 500 kg, o vârstă maximă de 4 ani și jumătate și să fie apte de reproducție.
b) Pentru juninci, sa aibă o greutate minimă de 500 kg, să fie cel puțin în luna a 3-a de gestație, la o vârsta - în acest moment fiziologic - nu mai mare de 31 de luni, deci să nu fi fost montate fecund la o vârstă mai mare de 22 de luni;
b1) greutatea corporală minimă menționată la lit. a) și b) se stabilește la data procurării animalelor, în prezența medicului veterinar de circumscripție care răspunde de exactitatea acestor date, având obligația să le menționeze în certificatul de origine și în certificatul de productivitate, emise de oficiile de reproducție și selecție a animalelor;
b2) situația de „aptă de reproducție”, pentru vaci și „gestantă”, pentru juninci, este stabilită de medicii veterinari de circumscripție, care avizează asupra acestor stări fiziologice pe certificatul de origine și pe certificatul de productivitate emise de oficiile de reproducție și selecție a animalelor.
c) Pentru tăurașii de reproducție, să aibă o greutate corporală minimă de 600 kg și o vârstă maximă de 18 luni.
d) Pentru berbecuții destinați însămânțărilor artificiale, să aibă o greutate minimă de 45 kg și vârsta cuprinsă între 12-18 luni.
e) Pentru vierușii de prăsilă testați pentru însămânțări artificiale, să aibă o greutate minimă de 100 kg și vârsta maximă de 8 luni.
f) Animalele de reproducție trebuie să se înscrie în clasele:
  • „record” și „elită” pentru tăurașii de reproducție, iar vacile și junincile, în clasele „record”, „elită” și „clasa I”;
  • „record” și „elită” pentru berbecuții folosiți la însămânțări artificiale;
  • „record” și „elită” pentru vierușii de prăsilă testați, folosiți la însămânțări artificiale.

(9) Alocațiile pentru producătorii agricoli care își procură efective matcă și reproducători se acordă prin direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, după următorul procedeu:

a) Producătorii agricoli individuali, asociați sau societățile comerciale cu capital privat, de stat sau mixt, adresează pe propria răspundere, în ceea ce privește încadrarea în prevederile legale și în normele metodologice, o cerere centrului agricol sau direcției generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București în raza cărora își desfășoară activitatea, anexând la aceasta:
a1) actul de vânzare-cumpărare încheiat cu furnizorul de efective matcă și reproducători, în care se înscriu: specia, categoria și greutatea vie a fiecărui animal. Actul se certifică de primarul și medicul veterinar de circumscripție din localitatea în care a avut loc vânzarea, precum și de primarul localității de domiciliu al cumpărătorului, cu mențiunea expresă că animalele respective au fost înscrise în Registrul agricol;
a2) certificatul de origine și certificatul de productivitate, emise, pentru fiecare animal, de oficiile de reproducție și selecție a animalelor, cu conținutul și atestările menționate la lit. a1).
b) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, direct sau prin centrul agricol, verifică dosarele depuse de producătorii agricoli, cu cele trei documente de mai sus, și certifică pe fiecare îndeplinirea tuturor condițiilor legale care dau dreptul la primirea alocațiilor, întocmind lunar, pe fiecare localitate, lista (model-anexă nr. 1).
c) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București verifică, lunar, realitatea și legalitatea fiecărei solicitări a producătorilor agricoli pentru acordarea de alocații de la bugetul de stat, pentru procurarea de efective matcă și reproducători din liste (model-anexă nr. 1).
d) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București verifică legalitatea solicitării alocațiilor prin controale efectuate la direcțiile sanitar-veterinare, la oficiile de reproducție și selecție a animalelor, precum și la producătorii agricoli.
e) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București, pentru procurarea de efective matcă și reproducători, vor fi plătite de aceste direcții, în temeiul documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru cei individuali și prin virament pentru agenții economici.

(10) Înstrăinarea sau tăierea efectivelor matcă și a reproducătorilor pentru care s-au acordat alocații, cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea nr. 83/1993, se constată de direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București. Acestea verifică, trimestrial, la fiecare producător agricol beneficiar de alocații, existența animalelor. Dacă se constată înstrăinarea sau tăierea animalelor înainte de termenele prevăzute de lege, direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București întocmesc documentele de constatare pe care le înaintează organelor de urmărire penală, în temeiul prevederilor art. 20 lit. a) din Legea nr. 83/1993.

(11) În cazul în care, independent de voința producătorilor agricoli, animalul a murit sau a fost tăiat din necesitate, la cererea producătorilor agricoli, medicul veterinar de circumscripție în raza căreia s-a produs evenimentul va constata această situație și va emite un certificat sanitar-veterinar.

(12) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza acordării alocațiilor.

(13) Organele de control ale Ministerului Agriculturii și Alimentației vor verifica permanent modul de stabilire, acordare și utilizare a alocațiilor de la bugetul de stat, precum și modul de ținere a evidențelor stabilite prin prezentele norme.

Art. 2. - (1) În temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) și (5) din Legea nr. 83/1993, producătorilor agricoli care au menținut în exploatare, pe durata unui ciclu de producție, cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe li se acordă, în anul 1995, pentru anul 1994, pe fiecare animal, o alocație de 40.000 lei, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor anuale de întreținere.

(2) Condițiile acordării alocațiilor pentru menținerea în exploatare a cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe pentru anul 1994 sunt cele prevăzute în art. 2 din anexa nr. 2 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 81/1994.

Art. 3. - (1) Acordarea alocațiilor pentru anul 1995 se face în următoarele condiții:

a) producătorii agricoli trebuie să aibă în întreținere, pe întreaga perioadă cuprinsă între 1 ianuarie - 31 decembrie 1995, un număr de minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe. Nu se iau în considerare junincile gestante;
b) fiecare animal pentru care se acordă alocații trebuie ca în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 1995 să fi încheiat un ciclu de producție, respectiv să fi fătat cel puțin o dată și să fi încheiat o lactație de minimum 270 de zile în total (vacile) și minimum 230 de zile în total (bivolițele), însumate, după fătare sau anterior și ulterior fătării. În această categorie intră și animalele care la 1 ianuarie erau juninci și care au fătat până la data de 31 martie 1995, încheind o lactație de minimum 270 de zile (primiparele de taurine) și minimum 230 de zile (primiparele de bubaline), până la data de 31 decembrie 1995.

(2) În vederea acordării alocațiilor de la bugetul de stat pentru întreținerea pe durata unui ciclu de producție a cel puțin 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe, producătorii agricoli vor depune o cerere la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București sau la centrul agricol, în care vor declara pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legale pentru obținerea alocației de la bugetul de stat.

Cererile respective sunt depuse de producătorii agricoli la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București sau la centrul agricol, la data la care întrunesc condițiile legale de a beneficia de alocații pentru hrana vacilor de lapte sau a bivolițelor ce urmează a fi întreținute pe durata unui ciclu de producție.

Cei care îndeplinesc condițiile legale începând cu data de 1 ianuarie 1995 vor depune cererea în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

(3) Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București ține evidența, într-un registru, a producătorilor agricoli care au depus cereri pentru acordarea de alocații de la bugetul de stat pentru animalele ce urmează a fi întreținute pe durata unui ciclu de producție, verificând permanent respectarea prevederilor legii și ale prezentelor norme, precum și existența efectivelor de vaci de lapte sau bivolițe pentru care se primesc alocații de la bugetul de stat pe anul 1995.

(4) La încheierea ciclului de producție, în cazul în care îndeplinesc toate condițiile legale de primire a alocației de la bugetul de stat pentru întreținerea în anul 1995 a 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe, producătorii agricoli respectivi vor depune în cursul lunii ianuarie 1996 la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București sau la centrul agricol următoarele acte:

a) o adeverință semnată de primar, din care să rezulte că în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 1995 producătorul agricol a întreținut numărul minim de animale din categoriile prevăzute în prezenta hotărâre, iar animalele au fost înscrise în Registrul agricol;
b) o adeverință semnată de specialistul cu probleme de zootehnie de la direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București sau de la centrul agricol, din care să rezulte că animalele pentru care solicită alocație au fătat și au încheiat o lactație de minimum 270 de zile în anul 1995. Pe această adeverință specialistul din cadrul oficiului de reproducție și selecție a animalelor va confirma fătarea, pe baza registrului unic de însămânțări artificiale, a registrului unic de montă naturală sau prin constatări la fața locului, deplasându-se la solicitarea producătorului agricol.

(5) Dosarul întocmit pentru fiecare producător agricol care solicită alocație de la bugetul de stat este verificat de către direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor legale.

(6) Pe baza dosarelor prevăzute la alin. (5) și a constatărilor efectuate la fața locului, direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană și a municipiului București va întocmi, pe fiecare localitate, lista producătorilor agricoli beneficiari ai alocațiilor pentru întreținerea a 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe (model-anexă nr. 2).

(7) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor verifica îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea alocațiilor cuprinse în liste (model-anexă nr. 2) și prin controale efectuate la producători agricoli.

Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor efectua controale și în cursul anului asupra respectării reglementărilor legale referitoare la acordarea de la bugetul de stat a alocațiilor pentru întreținerea a cel puțin 3 vaci de lapte sau a 3 bivolițe.

(8) Sumele virate de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București vor fi plătite de acestea, în temeiul documentelor justificative, direct producătorilor agricoli, pe bază de liste de plată pentru cei individuali și prin virament pentru agenții economici.

(9) Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și a municipiului București răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentelor care au stat la baza acordării alocațiilor de la bugetul de stat.

(10) Organele de control ale Ministerului Agriculturii și Alimentației vor verifica permanent modul de stabilire, acordare și utilizare a alocațiilor de la bugetul de stat, precum și modul de ținere a evidențelor acestora.


Anexa Nr. 1 la norme
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului .....................
Centrul agricol ..........................
Nr. ................ Data (ziua....... luna .................. anul ..........)
Lista
producătorilor agricoli care și-au procurat efective matcă și reproducători și care îndeplinesc condițiile legale de primire a alocației de la bugetul de stat
în luna ................... anul ...........
Nr. crt. Producătorul agricol (individual sau agent economic) (domiciliul sau sediul) Nr. de înregistrare la Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate Specia Animale cumpărate (capete) Greutatea vie e animalelor la cumpărare (kg) Alocația ce se acordă pentru 1 kg greutate vie (lei) Total alocație ce se acordă (col. 6 × 8) + (col. 7 × 9) (lei)
În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși În rasă curată Metiși
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10








Consiliul local, Direcția generală pentru agricultură și alimentație,
Director general,
Centrul agricol,
Notă:
Se întocmesc liste separate pentru:
  • vaci cu maximum două lactații încheiate;
  • juninci gestante;
  • tăurași de reproducție, de peste 18 luni;
  • berbecuți pentru însămânțări artificiale, în vârstă de 12-18 luni;
  • vieruși de prăsilă testați pentru însămânțări artificiale, în vârstă de maximum 8 luni.


Anexa Nr. 2 la norme
Direcția generală pentru agricultură și alimentație a județului .....................
Centrul agricol ..........................
Nr. ................ Data (ziua....... luna .................. anul ..........)
Lista
cu producătorii agricoli care au menținut în exploatare, pe durata unui ciclu de producție, minimum 3 vaci de lapte sau 3 bivolițe de lapte și care îndeplinesc condițiile legale pentru primirea alocației de la bugetul de stat pe perioada .................................
Nr. crt. Producătorul agricol (individual sau agent economic) (domiciliul sau sediul) Nr. din Registrul comerțului sau nr. și seria buletinului de identitate Numărul de animale Alocația ce se acordă (lei/cap) Total alocații (col. 3 × 6) (lei)
Total din care:
Vaci Bivolițe
0 1 2 3 4 5 6 7



Consiliul local, Direcția generală pentru agricultură și alimentație,
Director general,
Centrul agricol,



Referințe

  1. Republicată în temeiul art. IX din Hotărârea Guvernului nr. 528 din 14 iulie 1995, publicată în [[Monitorul Oficial 161/1995|Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 26 iulie 199511.
    Hotărârea Guvernului nr. 72/1994 a mai fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 19 octombrie 1994 și modificată prin: Hotărârea Guvernului nr. 729 din 21 octombrie 1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 299 din 24 octombrie 1994; Hotărârea Guvernului nr. 55 din 25 ianuarie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 3 februarie 1995; Hotărârea Guvernului nr. 158 din 17 martie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 57 din 28 martie 1995; Hotărârea Guvernului nr. 459 din 27 iunie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995, și Hotărârea Guvernului nr. 541 din 21 iulie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 26 iulie 1995.
  2. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 735 din 20 septembrie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 29 septembrie 1995, sunt declarate de importanță națională, în anul 1996, următoarele produse:
    a) grâu pentru panificație;
    b) lapte crud de vacă și de bivoliță;
    c) porcine pentru tăiere;
    d) păsări pentru tăiere.
  3. A se vedea prevederile la Hotărârea Guvernului nr. 735/1995.
  4. A se vedea prevederile anexei la Hotărârea Guvernului nr. 735/1995.
  5. Prevederile pct. 2 au intrat în vigoare la data de 30 iunie 1995 (Hotărârea Guvernului nr. 459/1995).
  6. 6,0 6,1 Prevederile pct. 3 și 4 au intrat în vigoare la data de 28 martie 1995 (Hotărârea Guvernului nr. 158/1995).
  7. 7,0 7,1 Prevederile pct. 5 și 6 au intrat în vigoare la data de 30 iunie 1995 (Hotărârea Guvernului nr. 459/1995).
  8. Republicată în temeiul art. IX din Hotărârea Guvernului nr. 528 din 14 iulie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 26 iulie 1995.
    Hotărârea Guvernului nr. 139 din 1 aprilie 1994 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 1 aprilie 1994 și a mai fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 556 din 19 august 1994, publicată în [[Monitorul Oficial 272/1994|Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 27 septembrie 1994.
  9. Republicată în temeiul art. IX din Hotărârea Guvernului nr. 528 din 14 iulie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 26 iulie 1995.
    Hotărârea Guvernului nr. 768 din 4 noiembrie 1994 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 17 noiembrie 1994, și a mai fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 460 din 27 iunie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995.
  10. Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 729/1994 a fost abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 460 din 27 iunie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995.
  11. Hotărârea Guvernului nr. 729/1994 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 299 din 24 octombrie 1994.
  12. Anexa este reprodusă astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 460 din 27 iunie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995.
  13. Republicată în temeiul art. IX din Hotărârea Guvernului nr. 528 din 14 iulie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 26 iulie 1995.
    Hotărârea Guvernului nr. 154 din 17 martie 1995 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 20 martie 1995.