Monitorul Oficial 169/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0169 - Partea I - Marți, 5 iulie year::1994

Decrete

Decret privind acordarea gradului de general-maior post-mortem unor colonei din Ministerul de Interne

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,
Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior post-mortem coloneilor:

  • Constantinescu Traian Grigore;
  • Costache Constantin Dumitru.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 23 iunie 1994 | Nr. 103.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind atribuirea numelui savantului român Raluca Ripan, Institutului de Chimie din Cluj-Napoca

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se atribuie numele savantului român Raluca Ripan, Institutului de Chimie din Cluj-Napoca, urmând ca această instituție să poarte denumirea de Institutul de Chimie „Raluca Ripan” Cluj-Napoca.

Art. 2. - Poziția 2 de la litera A din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 809/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării și Tehnologiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 337 din 29 decembrie 1992, se modifică și va avea următorul cuprins:

„2. Institutul de Chimie „Raluca Ripan” Cluj-Napoca Integral din venituri extrabugetare”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 23 iunie 1994 | Nr. 334.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade


Hotărâre privind suplimentarea bugetului Radioteleviziunii Române pe anul 1994

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În vederea acoperirii cheltuielilor privind circuitele interne și internaționale aferente transmisiilor pe posturile naționale de radio și de televiziune de la Campionatul Mondial de Fotbal ce va avea loc în anul 1994 în S.U.A., se aprobă suplimentarea bugetului Radioteleviziunii Române pe anul 1994 cu suma de 512 milioane lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, din care:

  • 100 milioane lei pentru Societatea Română de Radiodifuziune;
  • 412 milioane lei pentru Societatea Română de Televiziune.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărârii în bugetul de stat pe anul 1994.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 23 iunie 1994 | Nr. 337.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc


Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole

În temeiul art. 7 și al art. 15 alin. 2 din Legea nr. 83/1993,
Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Normele metodologice cu privire la acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole.

Normele metodologice sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 24 iunie 1994 | Nr. 349.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Anexă

Norme metodologice cu privire la acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole

1. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/1994 se subvenționează de la bugetul de stat 70% din dobânda anuală calculată de băncile comerciale la creditele pe termen mediu contractate de producătorii agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole din producție internă, de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României[1]. Prin mașini și utilaje agricole se înțelege: mașini și utilaje de prelucrat solul, de semănat și recoltat, pentru administrarea îngrășămintelor chimice și organice, pentru întreținerea culturilor și pentru tratamente fitosanitare.

2. Subvențiile se acordă beneficiarilor de credite, producători agricoli cu personalitate juridică, cu capital privat sau majoritar privat, asociațiilor agricole cu personalitate juridică, cu capital privat, și societăților comerciale prestatoare de servicii pentru agricultură, cu capital privat, dacă sunt proprietari și deținători legali de terenuri agricole situate în extravilanul localităților.

3. Băncile comerciale pot acorda credite bancare în limita plafoanelor convenite și comunicate de acestea și de Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu respectarea normelor de creditare ale fiecărei bănci comerciale.

Beneficiarii de credite prezintă băncilor comerciale documentația solicitată de acestea, cu precizarea ca cererea de credite să fie avizată de Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană, privind încadrarea în prevederile Legii nr. 83/1993, ale Hotărârii Guvernului nr. 267/1994 și ale prezentelor norme.

4. Creditele bancare sunt acordate de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor de creditare proprii ale băncilor comerciale.

5. Subvențiile aferente dobânzii calculate la creditele bancare nerambursate la scadență, în cursul anului, se vor acorda după achitarea ratelor restante la nivelul dobânzii stabilite pentru creditele curente.

Dobânda aferentă creditelor bancare scadente în cursul anului și nerambursate până la finele fiecărui an se suportă integral de producătorii agricoli. Același regim se aplică și dobânzii aferente creditelor bancare nerambursate în cadrul termenului prevăzut în contractul de credit și în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 267/1994.

6. Producătorii agricoli au obligația să organizeze și să conducă o evidență separată a creditelor bancare cu dobândă subvenționată, acordate în baza Hotărârii Guvernului nr. 267/1994.

7. Lunar se va întocmi și se va depune la Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană decontul justificativ, model cuprins în anexa la prezentele norme, avizat de banca comercială creditoare.

Pentru dobânzile aferente perioadei de grație de până la 1 ianuarie 1995, deconturile justificative se vor întocmi distinct, se vor prezenta și se vor deconta în trimestrul I/1995.

Producătorii agricoli și băncile comerciale creditoare răspund, potrivit legii, de realitatea și legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.

8. Direcția generală pentru agricultură și alimentație județeană verifică realitatea și legalitatea subvențiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuând controale la producătorii agricoli.

9. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene vor transmite lunar la Ministerul Agriculturii și Alimentației deconturile justificative în două exemplare, întocmite de beneficiarii creditelor, verificate și avizate.

10. Ministerul Agriculturii și Alimentației analizează deconturile primite de la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene și solicită Ministerului Finanțelor subvențiile rezultate prin deschiderea creditelor bugetare prevăzute la cap. 76 „Agricultură, silvicultură, ape și mediu înconjurător”. Cererile de credite bugetare vor fi însoțite de un exemplar din deconturile justificative.

11. Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele de control proprii, va verifica permanent modul de stabilire și de acordare a subvențiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 70% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen mediu, precum și modul de organizare și de ținere a evidențelor la direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene.

12. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii și Alimentației în contul direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene cu titlu de subvenții de la bugetul de stat vor fi virate de acestea, direct beneficiarilor, pe baza decontului justificativ.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Alimentației transmite sumele aprobate pe fiecare producător agricol.

13. Direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene răspund, potrivit legii, de utilizarea, păstrarea și gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum și a documentațiilor care au stat la baza acordării subvențiilor de la bugetul de stat.

14. Achitarea subvențiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea pe documentele de acordare de date sau situații nereale, atrage obligația beneficiarului de restituire a sumelor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

15. Persoanele cărora le revin obligații de serviciu în legătură cu acordarea subvențiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.


Anexă la normele metodologice
Producătorul agricol ............................
Banca comercială ..............................
Contul ...............................
nr. ............. data ...........................
Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație
Verificat și avizat pentru suma de ............................... lei
Director,
(data și nr. de înregistrare)
Decont justificativ privind subvențiile de la bugetul de stat pentru acoperirea a 70% din dobânda calculată la creditele contractate de producătorii agricoli pentru achiziționarea tractoarelor, combinelor, mașinilor și utilajelor agricole, conform Hotărârii Guvernului nr. 267/1994, pentru perioada .........................
Specificația (denumirea utilajelor sau a mașinilor agricole) Creditul acordat inițial Soldul creditelor la finele perioadei Rata anuală a dobânzii Dobânda calculată pe perioada ............... Dobânda subvenționată din dobânda calculată
(70% din col. 4)





Total:
Avizat,
Banca comercială
Director,
Producător agricol,



Referințe

  1. Hotărârea Guvernului nr. 267/1994 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149 din 13 iunie 1994.