Monitorul Oficial 236/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0236 - Partea I - Vineri, 26 august year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe

În temeiul prevederilor art. 115 din Constituția României și al celorlalte reglementări legale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Afacerilor Externe este organul administrației publice centrale de specialitate care asigură realizarea politicii externe a țării, în conformitate cu reglementările legale în vigoare și cu programul Guvernului.

Art. 2. - În realizarea politicii externe a României, Ministerul Afacerilor Externe are următoarele atribuții:

(1) apără și promovează pe plan extern interesele naționale ale României ca stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil; inițiază și participă la activități cu caracter internațional menite să ducă la dezvoltarea de relații pașnice cu toate statele, întemeiate pe principiile și pe normele general admise ale dreptului internațional;

(2) asigură promovarea intereselor specifice ale României în organizațiile și celelalte structuri internaționale cu caracter universal, european și subregional, conectarea țării la instituțiile euro-atlantice cu caracter politic, strategic și economic;

(3) asigură, prin acțiunile de politică externă pe care le întreprinde, sprijinirea procesului reformei și al tranziției, consolidarea statului de drept și a structurilor democratice din societatea românească și proiectarea unei imagini reale a țării în lume;

(4) urmărește evoluția vieții internaționale, semnalizează tendințele care apar și formulează, pe această bază, concepte și strategii pentru situarea României în contextul internațional, potrivit intereselor naționale de stabilitate, pace și colaborare în zona geografică în care se află și în lume;

(5) contribuie la asigurarea unei prezențe active și demne a României în viața internațională, la promovarea valorilor democratice, respectării drepturilor omului, colaborării pașnice și solidarității umane;

(6) sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării, păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt;

(7) apără, în străinătate, drepturile și interesele statului român, ale cetățenilor români și ale persoanelor juridice române în baza legislației române și în conformitate cu practica internațională și acordurile bilaterale și multilaterale la care România este parte;

(8) negociază în numele României sau participă la negocierea de tratate și alte înțelegeri internaționale;

(9) face propuneri privind semnarea, ratificarea, aprobarea sau acceptarea înțelegerilor internaționale, aderarea la acestea sau denunțarea lor; efectuează schimbul instrumentelor de ratificare; depune instrumentele de ratificare sau de aderare; notifică aprobarea ori acceptarea înțelegerilor internaționale și denunțarea lor; eliberează documentele certificând deplinele puteri;

(10) urmărește, împreună cu celelalte ministere și alte autorități ale administrației publice centrale de specialitate, aplicarea prevederilor tratatelor și ale altor înțelegeri internaționale la care România este parte și prezintă propuneri pentru îndeplinirea întocmai și cu bună-credință a obligațiilor asumate;

(11) elaborează sau participă la elaborarea proiectelor de acte normative care au legătură cu relațiile externe ale României;

(12) păstrează originalele tuturor înțelegerilor internaționale bilaterale și copiile certificate ale înțelegerilor internaționale; păstrează originalele înțelegerilor internaționale al căror stat depozitar este România; îndeplinește atribuțiile ce decurg din această calitate;

(13) păstrează sigiliul de stat al României;

(14) îndeplinește atribuțiile de protocol care îi revin; supune spre aprobare scrisorile de acreditare și cererile de agrement sau de exequatur;

(15) ține legătura cu misiunile diplomatice și oficiile consulare din România, în conformitate cu regulile și uzanțele internaționale;

(16) organizează, îndrumă și controlează activitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României;

(17) elaborează propuneri privind reglementarea drepturilor personalului trimis în străinătate;

(18) organizează curierul diplomatic;

(19) îndeplinește orice alte atribuții conferite de legi și de hotărâri ale Guvernului.

Art. 3. - Pentru înfăptuirea unitară a politicii externe a României și pentru asigurarea coerenței acesteia, Ministerul Afacerilor Externe:

(1) avizează acțiunile pe care le inițiază celelalte ministere și autorități ale administrației publice centrale de specialitate și locale în probleme care țin de activitatea lor specifică, dar care au legătură cu relațiile internaționale ale României;

(2) avizează acordurile, convențiile și alte înțelegeri internaționale pe care acesta le încheie în numele statului român sau care creează obligații pentru statul român.

Art. 4. - (1) În structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Externe pot funcționa direcții generale, direcții, servicii și birouri.

(2) Structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Externe este prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al ministrului afacerilor externe, se pot organiza servicii sau birouri.

(3) Numărul maxim de posturi în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe este de 720, exclusiv demnitarii.

(4) Ministrul afacerilor externe conduce întreaga activitate a ministerului și îl reprezintă în raporturile cu celelalte ministere, alte autorități publice și organizații, precum și cu persoane juridice din țară și din străinătate.

(5) Atribuțiile și sarcinile, pe compartimente, pentru aparatul propriu al ministerului se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a ministerului.

(6) Regulamentul de organizare și funcționare a ministerului, atribuțiile și sarcinile secretarilor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

(7) În exercitarea atribuțiilor sale, ministrul afacerilor externe emite ordine și instrucțiuni.

Art. 5. - Ministerul Afacerilor Externe este încadrat cu personal diplomatic și consular, precum și cu personal tehnic și administrativ. Personalul diplomatic și consular trebuie să respecte prevederile Statutului Corpului diplomatic și consular al României și să probeze profesionalismul necesar activității diplomatice.

Personalul Ministerului Afacerilor Externe are obligațiile prevăzute de Constituția României și de legile în vigoare în ceea ce privește fidelitatea față de țară și îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce îi revin.

Membrii personalului diplomatic și consular au gradele prevăzute în Statutul Corpului diplomatic și consular al României; încadrarea, precum și avansarea în grad se fac prin examene și concursuri, organizate potrivit prevederilor legale.

Art. 6. - Prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe se subvenționează, de la bugetul de stat, potrivit legii, funcționarea unor instituții cu preocupări în domeniul relațiilor externe, prevăzute în anexa nr. 2 (pct. I și II).

Art. 7. - Serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cuprinde misiunile diplomatice, oficiile consulare și centrele culturale.

Numărul maxim de posturi prevăzut în serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe este de 1.125.

Înființarea, desființarea și schimbarea rangului misiunilor diplomatice se fac potrivit legii.

Structura de personal a acestora se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Modul de funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare se stabilește prin regulament aprobat de ministrul afacerilor externe.

Art. 8. - În categoria personalului diplomatic și consular al misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României pot fi incluse și persoane de la alte instituții ale administrației publice centrale de specialitate.

Numărul și atribuțiile acestora se stabilesc de instituțiile interesate, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe.

Înainte de plecarea în misiune în străinătate, aceste persoane vor efectua, în Ministerul Afacerilor Externe, un stagiu de pregătire pentru activitatea diplomatică.

Pe perioada pregătirii și a misiunii în străinătate, persoanele numite sunt considerate ca fiind detașate în Ministerul Afacerilor Externe și primesc grade diplomatice în conformitate cu criteriile de pregătire, competență și vechime în muncă stabilite de Statutul Corpului diplomatic și consular al României.

Pe durata misiunii în străinătate, aceste persoane sunt subordonate șefului misiunii diplomatice.

Art. 9. - Ministerul Afacerilor Externe îndrumă funcționarea centrelor culturale ale României în străinătate.

În acest scop, colaborează cu Academia Română, Ministerul Culturii și alte instituții din domeniu.

Centrele culturale ale României în străinătate se înființează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.

Art. 10. - Șeful misiunii diplomatice este reprezentant unic al României în statul în care este acreditat.

Art. 11. - Atașații militari și adjuncții acestora funcționează, în cadrul misiunilor diplomatice, sub îndrumarea generală a șefului de misiune.

Art. 12. - Ministerul Afacerilor Externe poate stabili consulate onorifice, care funcționează potrivit practicii internaționale.

Art. 13. - Ministerul Afacerilor Externe are în dotare, pentru administrația centrală, misiunile diplomatice, oficiile consulare și centrele culturale din străinătate, un număr de autoturisme stabilit potrivit normelor legale în vigoare.

Art. 14. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 15. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 814/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe.

(2) Încadrarea în numărul de posturi aprobate se va încheia în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 august 1994 | Nr. 479.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Ministerul Afacerilor Externe
Numărul maxim de posturi: 720 (exclusiv demnitarii)
Mo236 94-1.jpg


Anexa Nr. 2

I. Instituții subvenționate prin Ministerul Afacerilor Externe de la bugetul de stat
  1. Fundația Culturală Română: 87 posturi;
  2. Institutul Român de Studii Internaționale: 46 posturi[1];
  3. Internatul de elevi: 17 posturi.
II. Secretariate ale instituțiilor finanțate din fondurile Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul numărului total de posturi aprobat ministerului
  1. Secretariatul executiv al Centrului Euro-Atlantic: 9 posturi;
  2. Secretariatul Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale: 9 posturi;
  3. Secretariatul Asociației de Studii Sud-Est Europene: 2 posturi.
III. Regii autonome
  1. Regia Autonomă „Locato”.


Hotărâre privind organizarea și funcționarea aparatului de lucru al Guvernului României

În temeiul prevederilor art. 115 din Constituția României și al celorlalte reglementări legale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Guvernul României - organ central al puterii executive - asigură realizarea coerentă a politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice, fiind organizat în conformitate cu prevederile Constituției și ale Legii nr. 37/1990, precum și cu Hotărârea Parlamentului României nr. 11 din 19 septembrie 1992.

(2) Structura aparatului de lucru al Guvernului României și numărul total de posturi de specialitate, exclusiv demnitarii, sunt prevăzute în anexă.

Art. 2. - (1) Consiliul pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică este condus de președintele consiliului, ministru de stat.

(2) În exercitarea atribuțiilor care îi revin, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică emite ordine.

(3) Atribuțiile Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică se aprobă prin decizie a primului-ministru.

Art. 3. - (1) Secretariatul General al Guvernului este condus de secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru.

(2) În exercitarea atribuțiilor care îi revin, secretarul general al Guvernului emite ordine.

(3) Atribuțiile Secretariatului General al Guvernului se aprobă prin decizie a primului-ministru.

Art. 4. - Atribuțiile specifice și structura pe direcții, servicii și birouri ale aparatului de lucru al Guvernului se stabilesc prin decizie a primului-ministru.

Art. 5. - (1) Organele de specialitate ale administrației publice centrale, subordonate Guvernului, sunt organizate și funcționează prin hotărâri ale Guvernului.

(2) Coordonarea, de către primul-ministru, miniștrii de stat, alți membri ai Guvernului sau secretarul general al Guvernului, a organelor de specialitate menționate la alin. (1) se stabilește prin decizia primului-ministru.

Art. 6. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 7. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 515/1993 privind structura Guvernului României și a aparatului său de lucru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 15 octombrie 1993, cu modificările ulterioare.

(2) Încadrarea în numărul de posturi aprobate se va încheia în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 8 august 1994 | Nr. 520.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu


Anexă

Structura aparatului de lucru al Guvernului României
Numărul maxim de posturi de specialitate: 471 (exclusiv demnitarii)[2]
Mo236 94-2.jpg


Hotărâre pentru modificarea și completarea hotărârilor Guvernului nr. 267/1994 și nr. 349/1994

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Alineatul 2 al articolului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 267/1994 privind subvenționarea în proporție de 70% a dobânzii aferente creditelor bancare acordate de către băncile comerciale producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149 din 13 iunie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:

„Beneficiarii de credite vor fi producătorii agricoli cu personalitate juridică, cu capital privat sau majoritar privat, asociațiile agricole cu personalitate juridică, cu capital privat, societățile comerciale prestatoare de servicii pentru agricultură, cu capital privat, precum și producătorii agricoli individuali.”

Art. II. - Punctul 2 din Normele metodologice cu privire la acordarea, utilizarea și controlul utilizării subvențiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli pentru achiziționarea de tractoare, combine, mașini și utilaje agricole, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 349/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 169 din 5 iulie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:

„2. Subvențiile se acordă beneficiarilor de credite, producători agricoli cu personalitate juridică, cu capital privat sau majoritar privat, asociațiilor agricole cu personalitate juridică, cu capital privat, societăților comerciale prestatoare de servicii pentru agricultură, cu capital privat, precum și producătorilor agricoli individuali, dacă sunt proprietari și deținători legali de terenuri agricole situate în extravilanul localităților.”

Art. III. - Hotărârile Guvernului nr. 267/1994 și nr. 349/1994, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se vor republica în Monitorul Oficial al României.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 august 1994 | Nr. 542.

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii și alimentației,
Alexandru Lăpușan,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 72/1994 privind declararea produselor agricole de importanță națională, stabilirea primelor ce se acordă producătorilor agricoli, a organismelor de stat mandatate să le acorde, precum și a normelor de acordare, utilizare și control al acestora

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 72/1994 privind declararea produselor agricole de importanță națională, stabilirea primelor ce se acordă producătorilor agricoli, a organismelor de stat mandatate să le acorde, precum și a normelor de acordare, utilizare și control al acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 1 martie 1994, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 1 (1) din anexa nr. II la hotărâre va avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (1) Primele de la bugetul de stat pentru grâul de panificație se acordă producătorilor agricoli pentru cantitățile STAS preluate la fondul de consum de către:
    a) Regia Autonomă „Romcereal”, prin sucursalele sale județene;
    b) societățile comerciale de morărit și panificație cu capital majoritar de stat, aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației, și cele privatizate potrivit prevederilor Legii privatizării societăților comerciale nr. 58/1991;
    c) societățile comerciale „Agromec” - S.A. și Societatea Comercială „Semrom” - S.A., aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Alimentației;
    d) unitățile CENTROCOOP.”

2. Alineatul 1 al articolului 1 (3) din anexa nr. II la hotărâre va avea următorul cuprins:

„(3) Unitățile achizitoare prevăzute la art. 1 (1) vor întocmi, decadal, deconturile justificative (model anexă nr. 1) pe care le transmit spre verificare și avizare direcțiilor generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene și a municipiului București.”

3. Articolul 2 (4) din anexa nr. II la hotărâre va avea următorul cuprins:

„(4) Primele de la bugetul de stat se acordă, în cadrul prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anul 1994, cu condiția respectării de către agenții economici a prețurilor minime garantate de achiziție, precum și a prețurilor de livrare cu ridicata la produsele din grâu și din lapte, rezultate din industrializare, negociate de Ministerul Agriculturii și Alimentației sub supravegherea Ministerului Finanțelor.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 august 1994 | Nr. 546.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul agriculturii și alimentației,
Ioan Oancea



Referințe

  1. În anul 1994 funcționează cu un număr maxim de posturi, potrivit Legii nr. 36/1994.
  2. Numărul acestora se stabilește prin decizia primului-ministru.
    Numărul personalului muncitor și de deservire se stabilește pe bază de normativ de personal aprobat prin decizia primului-ministru.